Wednesday 9 May 2018

Αδυναμία συνεργασίας του ΑΔΜΗΕ με την Euroasia για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Δεν είναι βέβαια πρώτη φορά που κάποιοι εδώ στην χώρα μας αδυνατούν να συνεργαστούν ή καλύτερα να συνεννοηθούν για την από κοινού ενέργεια να φέρουν εις πέρας μια εργασία. Στην προκείμενη περίπτωση έχουμε τον ΑΔΜΗΕ και την κοινοπραξία EuroAsia Interconnector. Ο EuroAsia Interconnector ή αλλιώς Ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός, είναι ένα μεγάλο έργο με εκτιμώμενο κόστος τα 1.5 με 3.5 δις ευρώ. Ο αγωγός θα συνδέει μεταξύ τους το Ισραήλ με την Κύπρο και την Κύπρο με την Ελλάδα, στην Ελλάδα ο αγωγός θα διέρχεται από την Κρήτη και θα φτάσει ως την Αττική. Ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρικό φορτίο με ισχύ 2000 MW προς κάθε κατεύθυνση. 

Από οτι φαίνεται, τις δύο πλευρές τις έχει πιάσει ένας υπερβάλλοντας ζήλος και έτσι αναφέρουν οτι δεν έχουν προχωρήσει μεταξύ τους σε συνομιλίες ενώ μπορεί η κάθε μια να ολοκληρώσει το έργο μόνη της σε συντομότερη χρονική διάρκεια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία που είχαν υπογράψει μεταξύ τους να εκτελέσουν και να ολοκληρώσουν το έργο από κοινού, καθώς το έργο για να μπορούσε να ενταχθεί στο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ αλλά και να λάβει έγκριση από την ΡΑΕ είχε τεθεί ως βασική προϋπόθεση αυτό που αναφέρθηκε και δεν κατάφεραν να τηρήσουν, δηλαδή την από κοινού συνεργασία. Τώρα η ΡΑΕ θα καλέσει εκπροσώπους των δύο φορέων στο τραπέζι για να συζητήσουν και να τα ξαναβρούνε. Η ουσία παραμένει βέβαια η ίδια, η ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου που μόνο να προσφέρει μπορεί στην χώρα μας, τόσο οικονομικά, τόσο περιβαλλοντικά όσο και γεωπολιτικά, καθίσταται επισφαλής. 

Σχετικά με τον αγωγό EuroAsia Interconnector
 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CF%8C%CF%82

No comments: