Friday 11 May 2018

Σκεπτικισμός για το μοντέλο αξιοποίησης της ΔΕΠΑ

Ο πρώην υπουργός οικονομίας υποδομών και ναυτιλίας είχε προτείνει ένα μοντέλο αξιοποίησης για την εταιρεία παροχής φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, κατά το οποίο η εταιρεία έπρεπε να διασπαστεί σε τρεις μικρότερες υπό-εταιρείες που η κάθε μια από αυτές αναλαμβάνει διαφορετικό ρόλο μέσα στην ΔΕΠΑ. Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε προταθεί μετά από συμφωνία που υπογράψαμε με τους θεσμούς και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί στα προαπαιτούμενα μεταξύ Ελλάδας - θεσμών. 
Το παραπάνω μοντέλο φαίνεται να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους θεσμούς, καθώς αμφιβάλλουν αν η αξιοποίηση της ΔΕΠΑ κατ' αυτόν τον τρόπο θα επιφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα που έχουν συμφωνηθεί. Δηλαδή, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν είναι το μοναδικό προαπαιτούμενο που συμφωνήθηκε, πρέπει να εισπράξει το κράτος και ένα συγκεκριμένο ύψος από αυτή την ενέργεια. Το δίκτυο της ΔΕΠΑ εξετάζεται πόσα έσοδα μπορεί να αποφέρει καθώς είναι το κομμάτι το οποίο μπορεί να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές. 
Μια άλλη πρόταση που εξετάζεται ως εναλλακτική, είναι η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε δύο ξεχωριστές και αυτόνομες εταιρείες μαζί με κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις που αφορούν το μετοχικό τους κεφάλαιο.

No comments: