Wednesday 1 March 2017

Καλοκαίρι η ολοκλήρωση της τεχνικής μελέτης για το πλωτό τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης

Στα έργα κομβικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τα αμερικανικά συμφέροντα, συγκαταλέγεται το σχεδιαζόμενο πλωτό τερματικό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit -FSRU), της Αλεξανδρούπολης.
Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες η Ρόμπιν Ντάνιγκαν, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, και αρμόδια για τη διπλωματία των ενεργειακών πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ενώ νωρίτερα είχε συζητήσει το θέμα με στελέχη της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, καθώς και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε σαφές πως ακριβώς επειδή οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί από καθαρό εισαγωγέα αερίου σε καθαρό εξαγωγέα, βλέπουν πλέον με άλλο μάτι την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και έργα όπως της Αλεξανδρούπολης. 

"Έχουμε μια εκπληκτική μεταμόρφωση στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια", σχολίασε η Ντάνιγκαν. Για να προσθέσει ότι οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. κυβικά μέτρα τα επόμενα 5 με 7 χρόνια, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας αγοράς.
Υπό αυτή την έννοια, αποκτά άλλη σημασία για τις αμερικανικές εταιρείες μια επένδυση σαν της Αλεξανδρούπολης, η οποία και αντιμετωπίζεται ως πύλη εισόδου για το shale gas των ΗΠΑ σε Βαλκάνια, και Κεντρική Ευρώπη. Ταυτόχρονα η κα Ντάνιγκαν επεσήμανε την στήριξη των ΗΠΑ σε όσες αμερικανικές εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική ενεργειακή αγορά, αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στην Cheniere που έχει εκφράσει το ενδιαφέρον να εξάγει μέσω του τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, ποσότητες αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου. Ηδη, η Cheniere έχει εξάγει μέχρι σήμερα 16 φορτία με LNG στην Ευρώπη.
Στο δια ταύτα, το χρονοδιάγραμμα γύρω από την πλωτή μονάδα της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στην φάση της τεχνικής μελέτης (front-end engineering and design), γνωστή ως FEED study. Η μελέτη ξεκίνησε πρόσφατα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, γεγονός που σημαίνει ότι η Gastrade αναμένεται να λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση στο τέλος του 2017 και το FSRU σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2019.
Το έργο που στηρίζεται και από την Ε.Ε. η οποία και το έχει χαρακτηρίσει ως "EU Project of Common Interest -PCI", θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων. Διαθέτοντας δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, το πλωτό τέρμιναλ θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιφέρειας. Εν προκειμένω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας αλλά και της Ουκρανίας.
Το έργο συνδυάζεται τόσο με τον TAP, όσο και με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), για τον οποίο η Ντάνιγκαν μίλησε για ανάγκη επίσπευσης των αποφάσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. 
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία GasLog του Πήτερ Λιβανού έλαβε απόφαση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade. Η GasLog που είναι εισηγμένη στο 
 
http://energypress.gr/news/kalokairi-i-oloklirosi-tis-tehnikis-meletis-gia-ploto-termatiko-lng-tis-alexandroypolis

No comments: