Thursday 16 February 2017

Σε απόφαση ίδιας φιλοσοφίας με την προηγούμενη προσανατολίζεται η ΡΑΕ για τη «χρέωση προμηθευτή»

Σε απόφαση για τη διαμόρφωση της «χρέωσης προμηθευτή» αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα η Ολομέλεια της ΡΑΕ, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απόφαση όμως που φαίνεται ότι θα έχει απόσταση από την πρόταση του ΛΑΓΗΕ. Μετά τη διαβούλευση επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ τα «στρατόπεδα» έχουν ήδη σχηματιστεί, ανάλογα με τη θέση κάθε εταιρείας και κάθε φορέα στην ηλεκτρική αγορά.

Οι πληροφορίες του energypress πάντως, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι:
  • Κατώτερο όριο (κατώφλι) στη διαφορά ανάμεσα στην Οριακή Τιμή Συστήματος και στην εικονική ΟΤΣ, εκείνη δηλαδή που προκύπτει αν βγάλει κανείς την επιρροή που έχουν οι ΑΠΕ στην ΟΤΣ, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υιοθετηθεί. Όχι μόνον διότι, σύμφωνα με τους προμηθευτές, οδηγεί σε κάθε περίπτωση σε υπέρμετρη επιβάρυνσή τους, αλλά και διότι κινδυνεύει να μετατρέψει τη «χρέωση προμηθευτή» σε τέλος, πράγμα που είναι αντίθετο στο πνεύμα του νόμου.
  • Αντίστοιχος προβληματισμός για τους ίδιους μάλιστα λόγους, υπάρχει και για την υιοθέτηση εβδομαδιαίου πλαφόν στη μέση χρέωση (αυτή δηλαδή των 8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που προτείνει ο ΛΑΓΗΕ). Φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι συμβατή με τη φιλοσοφία και το πνεύμα του νόμου και δεν μπορεί να «σταθεί» σε περίπτωση που προσβληθεί νομικά από κάποιους ενδιαφερόμενους.
  • Πιθανότατα η παρέμβαση που θα κάνει η ΡΑΕ θα είναι αντίστοιχη εκείνης που έκανε προ ημερών τοποθετώντας το ωριαίο πλαφόν της διαφοράς ανάμεσα στην Οριακή Τιμή Συστήματος και στην εικονική ΟΤΣ στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Τώρα όμως θα μπεί το πλαφόν πολύ χαμηλότερα. Εκτιμάται ότι τα 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα είναι το υψηλότερο πλαφόν που «παίζει» να υιοθετηθεί, ενώ μπορεί να αποφασιστεί και ακόμα χαμηλότερη τιμή.
  • Αλλάζει ο τύπος επίλυσης του "εικονικού ΗΕΠ" και πλέον θα εξαιρούνται οι απαιτήσεις εφεδρείας από την επίλυση αυτή, με τη λογική ότι οι ανάγκες για εφεδρείες που θα είχε το σύστημα θα ήταν περιορισμένες αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ.
  • Η όποια αλλαγή στη «χρέωση προμηθευτή» αποφασιστεί από τη ΡΑΕ θα ισχύσει συνολικά για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Οι προμηθευτές έχουν ζητήσει να ισχύσει από την ημερομηνία έναρξης του μέτρου, δηλαδή από 1ης Οκτωβρίου, αίτημα που θα εξεταστεί αλλά χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί.
http://energypress.gr/news/se-apofasi-idias-filosofias-me-tin-proigoymeni-prosanatolizetai-i-rae-gia-ti-hreosi-promitheyti

No comments: