Friday 12 August 2016

Eurofound: Σε λιγότερο από ένα χρόνο η απόσβεση αν βελτιωνόταν το κτιριακό απόθεμα στην Ελλάδα

Μελέτη που εκπόνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Βελτίωσης των Συνθηκών Ζωής και Εργασίας (Eurofound) φανερώνει ότι οι χώρες της Ε.Ε. δαπανούν 194 δις. ευρώ ετησίως σε άμεσα και έμμεσα κόστη που οφείλονται στην κακή ποιότητα των κτιρίων. Τα κόστη αυτά σχετίζονται με την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την απώλεια παραγωγικότητας κτλ.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, το κόστος για τη βελτίωση των κτιρίων αυτών ανέρχεται σε 295 δις. ευρώ, αλλά η απόσβεση των επενδύσεων θα γινόταν μόλις 18 μήνες μετά. Σημειώνεται ότι η ποιότητα των κτιρίων έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε., αλλά ορισμένα βασικά προβλήματα όπως η έλλειψη μόνωσης παραμένουν.
Ένα παράδειγμα είναι η Ρουμανία, όπου το 22% του πληθυσμού δεν διαθέτει τουαλέτα και μπάνιο. Το 12% των κατοίκων της Ε.Ε. ζει με διαρροές, το 9% με σάπια παράθυρα και πόρτες, ενώ άνω του 50% των Κυπρίων αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα στο σπίτι του όπως και το 40% των Ελλήνων, έναντι 10% στην περίπτωση της Σουηδίας και της Αυστρίας.
Όπως αναφέρει η μελέτη, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ουγγαρία, η απόσβεση των απαιτούμενων επενδύσεων θα γινόταν σε λιγότερο από ένα χρόνο, ακόμα και αν δεν υπολογιστούν έμμεσα οφέλη όπως η υγεία και οι ασφαλίσεις. Επίσης, τονίζεται ότι στην Ελλάδα είναι πιο έντονο από όλες τις χώρες το πρόβλημα της έγκαιρης αποπληρωμής των λογαριασμών ΔΕΚΟ, καθώς οι οφειλές προς επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ είναι πλέον υπέρογκες.

http://energypress.gr/news/eurofound-se-ligotero-apo-ena-hrono-i-aposvesi-veltionotan-ktiriako-apothema-stin-ellada

No comments: