Tuesday 2 August 2016

Σε αναζήτηση της ισορροπίας: Οι φόβοι για πτώση του αργού στα 30 δολάρια και οι ελπίδες για ανάκαμψη το 2017

Την κίνηση του ασανσέρ θυμίζει η κίνηση του αργού από τις αρχές της χρονιάς, ενώ η έντονη μεταβλητότητα καθιστά επισφαλείς τις προβλέψεις για την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τη μία πλευρά βγήκαν ξανά στην επιφάνεια οι εκτιμήσεις για πτώση στα 30 δολάρια το βαρέλι λόγω της υπερπροσφοράς, ενώ από την άλλη οι αναλυτές βλέπουν ανάκαμψη πάνω από τα 50 δολάρια, καθώς οι μαζικές αποεπενδύσεις των πετρελαϊκών εταιρειών αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής και ενδεχομένως ακόμα και αδυναμία κάλυψης της ζήτησης στο ορατό μέλλον,

Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτοί που επικρατούν είναι οι απαισιόδοξοι. Χθες, οι τιμές του αργού σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 4% περίπου, αφού η προσφορά συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ την ίδια ώρα η ζητηση δεν δείχνει σημάδια σημαντικής ανάκαμψης.
Το αμερικανικό αργό (WTI) υποχώρησε χθες ακόμα και κάτω από τα 40 δολάρια/βαρέλι, για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο. Συγκεκριμένα, έκλεισε χαμηλότερα κατά 3,7% στα 40,06 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά κατρακύλησε ως τα 39,86 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Απριλίου. Μόνο τον Ιούλιο οι απώλειες ανήλθαν στο 15% περίπου, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο σε μηνιαία βάση το τελευταίο έτος.
Το Μπρεντ τερμάτισε την ημέρα στα 42,14 δολάρια/βαρέλι, με πτώση 3,2%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε ως τα 41,87 δολάρια.  Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και τα δύο συμβόλαια αναφοράς του πετρελαίου σημείωσαν απώλειες άνω του 20%, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, να εισέλθουν σε πτωτικό κανάλι (bear market). Δηλαδή, θεωρητικά η κίνηση των τιμών το επόμενο διάστημα θα είναι κυρίως προς τα κάτω και η αγορά πλέον θα αναζητά το επίπεδο στο οποίο θα σταθεροποιηθούν οι τιμές. 
Ποιο θα είναι αυτό το επίπεδο; Θα είναι τα 35 δολάρια όπως εκτιμά η Morgan Stanley ή λίγο υψηλότερα όπως προβλέπουν οι αναλυτές της Societe Generale; Πάντως, αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν καταστροφολογικές προβλέψεις για κατάρρευση των τιμών στα επίπεδα των 20 δολαρίων ή και χαμηλότερα, όπως είχε συμβεί το πρώτο δίμηνο του έτους, όταν Μπρεντ και WTI είχαν «βουλιάξει» σε χαμηλά 12ετίας, κάτω από τα 30 δολάρια. 

Σε επίπεδα - ρεκόρ η παραγωγή, μείωση τιμών από Σαουδική Αραβία

Οι κυριότεροι λόγοι για τη μεγάλη πτώση του τελευταίου μήνα, πέρα βεβαίως από τις κερδοσκοπικές κινήσεις που συνήθως ακολουθούν την τάση και μεγεθύνουν την πτώση ή αντίστροφα την άνοδο των τιμών, είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αργού συνεχίζουν να αυξάνουν  την παραγωγή τους, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ πιθανώς αυξήθηκε τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με τη Σαουδική Αραβία να αντλεί αργό κοντά σε επίπεδο - ρεκόρ, το Ιράκ να αυξάνει περαιτέρω την παραγωγή του και τις εξαγωγές της Νιγηρίας να ενισχύονται περαιτέρω.
Επιπλέον, οι ενεργές εξέδρες άντλησης αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 44 μέσα στον Ιούλιο, υψηλότερο επίπεδο σε μηνιαία βάση για τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων δεκαετιών για αυτή την περίοδο του έτους, που συνήθως υπάρχει κορύφωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά για καύσιμα. Ακόμα χειρότερα, τα αποθέματα βενζίνης είναι επίσης σε επίπεδα -ρεκόρ, συντρίβοντας τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών από ένα καύσιμο που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν το φωτεινό σημείο της αγοράς.
Την ίδια ώρα, ο ανταγωνισμός για μερίδια αγοράς εντείνεται. Η Saudi Aramco ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα μειώσει περαιτέρω τις τιμές πώλησης προς τους πελάτες της στην Ασία για τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές στις κυριότερες ποικιλίες να είναι χαμηλότερες έναντι του τρέχοντος μήνα κατά τουλάχιστον 1,30 δολάρια το βαρέλι. Το Ιράν έχει αυξήσει κατά 25% την παραγωγή του από τις αρχές του έτους, στοχεύοντας στα 4 εκατ. βαρέλια ως το τέλος του έτους, στόχο για τον οποίο πάντως οι αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις αν είναι εφικτός ή εν πάση περιπτώσει διατηρήσιμος.

Ελπίδες για ανάκαμψη από το 2017

Μέσα σε αυτό περιβάλλον, υπάρχουν όμως και οι πιο αισιόδοξοι ή μάλλον για την ακρίβεια οι πιο ψύχραιμοι. που πέρα από τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς, επιμένουν να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα αφορά την εκτίμηση ότι οι συνεχιζόμενες αποεπενδύσεις των πετρελαϊκών εταιρειών αναπόφευκτα θα οδηγήσουν κάποια στιγμή, ενδεχομένως και μέσα στο 2017, στην αντιστροφή της σημερινής τάσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Τα θεμελιώδη της αγοράς στηρίζουν αυτή την οπτική, αν βεβαίως δεν έχουμε κάποια απότομη, ραγδαία ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης, παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες που έγιναν νωρίτερα φέτος, με πρωταγωνιστές τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, για τη σταθεροποίηση της παραγωγής έστω στα -τότε- τρέχοντα υψηλά επίπεδα, αυτό δεν σημαίνει ότι μία ανάλογη πρωτοβουλία δεν μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον, με μεγαλύτερη συμμετοχή, καλύτερο σχεδιασμό και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν ότι κατά μέσο όρο οι τιμές του αργού θα διαμορφωθούν μέσα στην επόμενη χρονιά στα 57 δολάρια το βαρέλι. Η πρόοδος θα είναι αργή και μάλλον βασανιστική. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να απορροφηθεί η πλεονάζουσα προσφορά , κάτι το οποίο σημαίνει ότι η άνοδος των τιμών θα είναι σταδιακή, όπως εποσημαίνει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Μάικλ Σεχ. Για το WTI, οι αναλυτές βλέπουν να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 49,50 δολάρια/βαρέλι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, πριν διασπάσει το επίπεδο των 50 δολαρίων το 2017.
«Έχουμε μία αγορά που είναι ακόμα σε μια πολύ αργή διαδικασία επανισορρόπησης και δεν νομίζουμε ότι θα έχουμε ένα διατηρήσιμο έλλειμμα ως το δεύτερο τρίμηνο του 2017», εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, που βλέπει το αργό να σκαρφαλώνει στα 53 δολάρια μέσα στο επόμενο έτος. «Αυτά τα ελλείμματα είναι αναγκαία ώστε να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα, αλλά αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2018», προσθέτει. 
Καθώς η μείωση των κεφαλαιακών δαπανών των πετρελαϊκών εταιρειών θα πλησιάσει το 1 τρισ. δολάρια ως το 2020, ο επικεφαλής αναλυτής της Wood Mackenzie, Σίμον Φλάουερς, λέει ότι υπάρχει μία «ωρολογιακή βόμβα» που αναπόφευκτα θα σπρώξει υψηλότερα τις τιμές. 
Αυτές οι περικοπές ίσως ωθήσουν τη ζήτηση πάνω από την προσφορά, ίσως μέχρι και τα τέλη της φετινής χρονιάς, επισημαίνει από την πλευρά του ο ενεργειακός οικονομολόγος της ABN Amro, Χανς βαν Κλιφ. Η απουσία επενδύσεων «θα έχει μία μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια προσφορά» υπογραμμίζει, προσβλέποντας ότι το Μπρεντ θα ανέλθει ως και τα 70 δολάρια/βαρέλι μέσα στο 2017. Μόλις η αγορά συνειδητοποιήσει ότι δεν υφίσταται πλέον υπερπροσφορά και ότι επίκειται άμεσα έλλειμμα, «αυτό θα δώσει μία τεράστια ώθηση στις τιμές» σημειώνει.
 
http://energypress.gr/news/se-anazitisi-tis-isorropias-oi-fovoi-gia-ptosi-toy-argoy-sta-30-dolaria-kai-oi-elpides-gia

No comments: