Tuesday 12 July 2016

OPEC: Ελαφρώς μικρότερη η αύξηση της ζήτησης αργού το ’17 - Αβεβαιότητα φέρνει το Brexit

Περιορίζει ο OPEC τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2016, εξαιτίας, κυρίως, της αυξημένης αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit. Παράλληλα, το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών προβλέπει ελαφρά επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης της πετρελαϊκής ζήτησης για τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, στη μηνιαία του έκθεση του Ιουνίου για τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ο OPEC εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές της πετρελαϊκής αγοράς το 2017. Μάλιστα, θεωρεί πιθανό η παγκόσμια ζήτηση για το αργό πετρέλαιο να είναι υψηλότερη από την τρέχουσα παραγωγή, ενώ και τα υπερβολικά αποθέματα πετρελαίου μπορεί να μειωθούν.
«Μετά από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, η οικονομική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί», αναφέρει ο OPEC στην τρέχουσα έκθεσή του. «Οι πιθανές αρνητικές επιδράσεις έχουν οδηγήσει σε πτωτική αναθεώρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2016 στο 3% από το 3,1%».
Αναφορικά με την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση, ο οργανισμός προβλέπει ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 1,15 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017, ενώ η εν λόγω εκτίμηση αποτελεί την πρώτη για το επόμενο έτος. Η πρόβλεψη σηματοδοτεί μικρή επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση ύψους 1,19 εκατ. βαρελιών ημερησίως που προβλέπει ο OPEC συνολικά για το 2016.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=106964

No comments: