Monday 7 March 2016

Θέμα καταχρηστικής συμπεριφοράς της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού ανοίγει η Νέα Δημοκρατία

Όταν πρόσφατα η ΔΕΗ ανακοίνωνε το πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών επαγγελματικών πελατών της με μειώσεις της τάξης του 10%, η διατύπωση που χρησιμοποιούσε ήταν εξαιρετικά προσεκτική και έκανε λόγο για «πολιτική βελτίωσης της εισπραξιμότητας» και για «παροχή κινήτρων προς τους συνεπείς επαγγελματικούς πελάτες».

Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, για τον πρόσθετο λόγο ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα η δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών για δραστική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην λιανική αγορά ρεύματος. Είναι προφανές λοιπόν ότι πίσω από την προσεκτική διατύπωση που χρησιμοποίησε η ΔΕΗ βρίσκεται η ανησυχία μήπως οι μειώσεις αυτές εγείρουν ζήτημα παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την πλευρά της εταιρείας, η οποία θυμίζουμε έχει μερίδιο αγοράς 94% στην αγορά προμήθειας. Ειδικά μάλιστα όταν οι εκπτώσεις του 10% αφορούν εκείνες τις κατηγορίες καταναλωτών στις οποίες η ΔΕΗ έχει αρχίσει να έχει πρόβλημα, δηλαδή στους επαγγελματικούς - επιχειρηματικούς πελάτες όπου η επιχείρηση έχει χάσει περί το 20% της πίτας και κατέχει περίπου το 80% της συγκεκριμένης αγοράς.
Τώρα κατά την ενημέρωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΔΕΗ στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για πρώτη φορά ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας έθεσε το θέμα πιθανής κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, με αφορμή τις κινήσεις της ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά διερωτήθηκε κατά την ακρόαση του προέδρου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, «για ποιο λόγο προσφύγατε τώρα στη βελτίωση των τιμών; Τώρα που έχει ξεκινήσει ο ανταγωνισμός και που ξέρετε ότι υπάρχουν ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι προσφέρουν εκπτώσεις στα τιμολόγια. Αυτό υποδηλώνει από πλευρά της Επιχείρησης μια καταχρηστική συμπεριφορά» ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος προχώρησε ένα βήμα περισσότερο σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι η ΔΕΗ προχωρά σε μειώσεις τώρα που αυξάνεται ο ανταγωνισμός, υποκρύπτει πιθανή καταχρηστική συμπεριφορά για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών τα προηγούμενα χρόνια.
Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν στην περίπτωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών, επί πολλά χρόνια ο ΟΤΕ βρισκόταν και βρίσκεται υπό τον συνεχή έλεγχο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μάλιστα η ΕΕΤΤ ελέγχει τα τιμολόγια και τις προσφορές του ΟΤΕ, ενώ κάποιες περιπτώσεις απαγόρευσε και ζητούσε αλλαγές και προσαρμογές στα εκπτωτικά πακέτα του ΟΤΕ, εφόσον έκρινε ότι η εταιρεία που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς προχωρά σε αθέμιτες πρακτικές που νοθεύουν τον ανταγωνισμό, όπως το λεγόμενο “price squeezing”.
Για την περίπτωση της ΔΕΗ πάντως υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος ανησυχίας, πέρα από τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού . Και αυτό γιατί η συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι με τους δανειστές προβλέπει ρητά ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει η ΔΕΗ να παραχωρήσει στη λιανική μερίδιο αγοράς 25% σε τρίτους προμηθευτές και μέχρι το 2020 να έχει εκχωρηθεί μερίδιο της τάξης του 50%, τόσο στην παραγωγή όσο και στη λιανική.
 
http://energypress.gr/news/thema-katahristikis-symperiforas-tis-dei-sti-lianiki-agora-ilektrismoy-anoigei-i-nea-dimokratia

No comments: