Friday 25 March 2016

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ διαμαρτύρεται για τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης στο χώρο των ΑΠΕ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ) έχει ως στόχο τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Δηλαδή τα ελληνικά νοικοκυριά να μην είναι μόνο καταναλωτές αλλά και παραγωγοί Ηλεκτρικής ενέργειας. Η διασπορά παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (Φ/Β) και άλλες τεχνολογίες,  σε μικρού  μεγέθους εγκαταστάσεις σε επίπεδο οικίας,  προσδίδει τεχνικά-οικονομικά οφέλη στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, αλλά και πολλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Η πλούσια ηλιοφάνεια ή ο άνεμος του τόπου μας θα πρέπει να ωφελήσει πρώτιστα τους Έλληνες πολίτες με μικρές εγκαταστάσεις στα σπίτια τους και όχι ο φυσικός αυτός πλούτος να εκμεταλλεύεται τελικά μόνο από μεγάλου ή πολύ μεγάλου μεγέθους εταιρείες με μεγάλες εγκαταστάσεις όπου επιπλέον αλλοιώνουν το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Δυστυχώς, το τελευταίο προωθεί το υπό μελέτη Σχέδιο Διαβούλευσης της κυβέρνησης για ένα νέο σχήμα ενίσχυσης στις ΑΠΕ.

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ κατέθεσε λεπτομερώς τις απόψεις του και στην περίληψη των θέσεων του, τις οποίες υπέβαλλε στις 14/3/2016 στο ΥΠΑΠΕΝ, επισημαίνει:
Η τήρηση της Συνταγματικότητας και ο σεβασμός Αρχών Δικαίου, θα  πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες Αξίες και Απαραβίαστες. Σε έναν Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ, όπου η κακοδιαχείριση του οδήγησε σε παθογένεια και αυτή με τη σειρά της στην παραβίαση των συμβάσεων 42.000 νοικοκυριών με Φ/Β Στέγης, η πολιτεία πρόκειται να τον επιβαρύνει με επιπλέον εγκατάσταση 2200-2700 ΜW. Δηλαδή ισχύς όση και 220.000-270.000 μικρά οικιακά Φ/Β των 10KW!!! Οι Αδικίες/Αστοχίες/Λάθη του «παρελθόντος» πρέπει πρώτα να διορθώνονται και μετά να εξετάζεται η υλοποίηση νέων σχεδίων. Αν επαναλαμβάνονται τα ίδια «λάθη» τότε δεν είναι θέμα «αστοχίας» αλλά σκοπιμότητας ή και επικίνδυνης άγνοιας/ανεπάρκειας. Το υπό Διαβούλευση Σχέδιο αποδεικνύει ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη-αδικίες:
1)   Το κείμενο της διαβούλευσης δείχνει ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει καμία αποκατάσταση αδικιών που έγιναν από το Νόμο 4254, αντίθετα σε ένα ανασφαλές περιβάλλον προτείνει νέα έργα ΑΠΕ. Καθώς το ΑΕΠ βυθίζεται ή δεν αυξάνεται όπως αναμένεται, το κόστος υποστήριξης των ΑΠΕ θα είναι δυσβάσταχτο για την Οικονομία και για το ενεργειακό σύστημα της Χώρας.
2)   Το κείμενο της διαβούλευσης δείχνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν διαφυλάττει το φιλολαϊκό Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες νοικοκυριών και «τσουβαλιάζει» τα μικρά Φ/Β Στέγης μαζί με τις μεγαλοεπιχειρήσεις ΑΠΕ. Δεν δίνεται κανένα κίνητρο για τα Φ/Β Στέγης, αφού οι τιμές είναι ανάλογες με αυτές των μεγάλων εγκαταστάσεων ΑΠΕ.
Αποδεικνύεται ότι προωθούνται τα συμφέροντα μεγαλοκεφαλαιούχων στο χώρο των ΑΠΕ σε βάρος των μικρών και των καταναλωτών.
http://www.oikopv.gr/o-pasyfos-diamartyretai-gia-antilaika-sxedia-kyvernishs/

No comments: