Monday 31 August 2015

Φθηνό, εύκαμπτο φωτοβολταϊκό με πάχος 3 μm κινεί αεροπλάνα

Ωστόσο, μια προσπάθεια ερευνητών του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Κέπλερ στο Λινζ της Αυστρίας παρήγαγε μια συγκριτικά σταθερή ηλιακή κυψέλη με πάχος που δεν ξεπερνά τα τρία μικρομέτρα και έχει αποδοτικότητα μετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρισμό 12%. Ο περοβσκίτης χαρακτηρίζεται από πολλούς ειδικούς ως το “Άγιο Δισκοπότηρο” του κλάδου των φωτοβολταϊκών: είναι άφθονο, φθηνό, ελαφρύ, και αποδοτικό ως προς την απορρόφηση του φωτός. 

Οι καλύτερες ανεμολογικές συνθήκες αύξησαν κατά 13% τον κύκλο εργασιών της ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Τα οικονομικά του αποτελέσματα για την περίοδο 1.1.2015 έως 30.6.2015 ανακοίνωσε σήμερα ο  Όμιλος των εταιρειών της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, σύμφωνα με τα οποία σημείωσε αύξηση 13,3% τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του το συγκεκριμένο διάστημα λόγω καλύτερων ανεμολογικών συνθηκών.

Οριστικοί τίτλοι τέλους για τη Solar-Fabrik στη Γερμανία

Από τα τέλη Νοεμβρίου, η Solar-Fabrik ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις δραστηριότητές της στο Βίσμαρκ της Γερμανίας. Η είδηση, που επιβεβαιώνεται απολύτως από την γερμανική θυγατρική της εταιρείας, ανακοινώθηκε κατόπιν συνεννόησης με το νομικό τμήμα της εταιρείας. Εφεξής, μια άλλη εταιρεία θα αναλάβει να δείξει την πόρτα της εξόδου στους εργαζομένους.

Σε πτώση σήμερα το Brent

Σε πτωτική τροχιά, μετά το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων, βρίσκεται το πετρέλαιο, η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη κατοχύρωση κερδών εκ μέρους των επενδυτών. Την περασμένη εβδομάδα, το συμβόλαιο brent ενισχύθηκε κατά 10%, ενώ σήμερα σημείωσε πτώση 1,25 δολαρίων στα 48,80 δολάρια σήμερα, με το αμερικανικό αργό – το οποίο ενισχύθηκε 12% την περασμένη εβδομάδα – να υποχωρεί κατά 92 σεντς στα 44,30 δολάρια.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων ζητά άμεση υλοποίηση του αγωγού προς Αίγυπτο

Την άμεση ολοκλήρωση των σχεδιασμών για κατασκευή του αγωγού προς Αίγυπτο και την ταχεία συνομολόγηση των απαραιτήτων συμφωνιών για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη ζητά το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υδρογονανθράκων με ανακοίνωσή του. 

Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ

Αύξηση της τάξης του 3,8% αναμένεται να παρατηρηθεί στους μηνιαίους λογαριασμούς της ΑΗΚ στο τέλος Αυγούστου και στους διμηνιαίους στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι Και Κάτι, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, απέδωσε τις αυξήσεις στην ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς τους τελευταίους τρεις μήνες, οι οποίες όπως είπε προκάλεσαν αύξηση της διατίμησης της ΑΗΚ της τάξης του 3,8%.

Ε.Ε: Διαβούλευση για την οδηγία περί ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

Η διεύθυνση ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DG ENERGY, ανακοίνωσε την διεξαγωγή Δημόσιας Διαβούλευσης σχετικά με την αξιολόγηση της 2010/31/EU οδηγίας που αφορά στην Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων.  Όπως αναφέρει το inzeb.org, σύμφωνα με τους όρους της οδηγίας, η Επιτροπή πρέπει να πραγματοποιήσει την αξιολόγηση έως το τέλος του 2016, με τη βοήθεια μιας επιτροπής εκπροσώπων από τα κράτη μέλη.

Περιφερειακές επιτροπές προβλέπει η αναθεώρηση της ΥΑ για το τέλος ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών με λιγνιτικούς σταθμούς

Τη σύσταση περιφερειακών επιτροπών προβλέπει η αναθεώρηση της ΥΑ για την Κατανομή, Διάθεση και καταβολή του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς.

Αυξάνει κατά 2,5 GW το στόχο για τα φωτοβολταϊκά η Ταϊβάν

Στα 8,7 GW, έναντι των 6,2 GW αρχικά, αυξάνεται ο στόχος της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Ταϊβάν, ως το 2030. Σύμφωνα με το Γραφείο Ενέργειας της χώρας, εκτιμάται ότι ως το 2025 ο στόχος των 6,2 GW θα έχει επιτευχθεί ειδικά στο κομμάτι των φωτοβολταϊκών. Σε αντίστοιχη αναβάθμιση έχει προβεί η Ταϊβάν και στις υπόλοιπες ΑΠΕ, αυξάνοντας τον στόχο από τα 13,75 GW στα 17,25 GW.

Το Χρηματιστήριο της Ινδίας στρέφεται στις ΑΠΕ

Στην ολοκλήρωση αιολικού 6,25 MW προχώρησε η Suzlon για λογαριασμό του Χρηματιστηρίου της Ινδίας. Το έργο αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες της ινδικής κατασκευάστριας τύπου S66, ισχύος 1,25 MW έκαστη. Στόχος είναι η παραγόμενη ενέργεια να καλύπτει το 65% των ενεργειακών αναγκών του Χρηματιστηρίου.

Έως 54% η ενεργειακή βελτίωση σε δημόσια κτίρια στη Λευκωσία

Έργα ενεργειακής αναβάθμισης στη Βουλή και σε άλλα τρία δημόσια κτίρια, στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2014-2015 από το Υπουργείο Ενέργειας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Δημοσίων Έργων, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η απόδοσή τους από 25% έως 54%.

Ποιοι αγωγοί ρωσικού φυσικού αερίου υπάρχουν και ποιοι σχεδιάζονται

Ένα ενδιαφέρουν infographics με τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου που ήδη υπάρχουν και με εκείνους που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και της κατασκευής, παρουσιάζει το "Η Σύγχρονη Ρωσία".

Mitsubishi: Λανσάρει αυτοκίνητο που μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ολόκληρο σπίτι

Ένα νέο μοντέλου αυτοκινήτου που θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι θα παρουσιάσει η Mitsubishi στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (17-27 Σεπτέμβριου). Πρόκειται για το Outlander PHEV, το οποίο εξοπλίζεται με το σύστημα V2H Power Supply.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η πρόσφατη ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr από την ιταλική εταιρεία ENI στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, έρχεται να δικαιώσει έναν αγώνα ετών που δίνουμε για να πείσουμε τους πολιτικούς της Ελλάδας για την αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος των τελευταίων ετών έγινε στη Λεκάνη Λεβαντίνης που αφορά και την κυπριακή ΑΟΖ.

Τον Δεκέμβριο θα προσφέρει τα τρία πρώτα κοιτάσματα στις ξένες πετρελαϊκές το Ιράν

Τρία κοιτάσματα φυσικού αερίου, καθώς και μέρος του μεγάλου κοιτάσματος South Pars πρόκειται να προσφέρει το Ιράν στις ξένες πετρελαϊκές μέσω παρουσίασης που θα γίνει προσεχώς στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε η κρατική πετρελαϊκή, NIOC. Η συνάντηση προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο και σε αυτή η Τεχεράνη θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο για τα μελλοντικά συμβόλαια στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ολάντ: Απαιτούνται 100 δισ. ετησίως για τη μετάβαση των αναπτυσσομένων χωρών στις ΑΠΕ

Δεν καθίσταται δυνατή μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, εντός του 2015, εάν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη ύψους 100 δισ. ευρώ ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για τη μετάβασή τους στις ΑΠΕ. Σε ομιλία τους στους Γάλλους πρέσβεις, ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι «εάν θέλουμε να επιτύχουμε στο Παρίσι απαιτείται όχι μόνο πολιτική δέσμευση, αλλά και χρηματοδότηση».

Η Ουκρανία εισάγει από την Ε.Ε. το 80% του αερίου της

Η Ουκρανία αγοράζει πλέον το 80% του φυσικού αερίου από την Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας, Βολοδίμιρ Ντεμτσίσιν. Κατ’ επέκταση, η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο έχει περιοριστεί σημαντικά. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία διαθέτει αποθηκευμένες ποσότητες αερίου 14 δις. κ.μ. προκειμένου να εγγυηθεί τη μεταφορά του προς την Ευρώπη κατά τη χειμερινή περίοδο.

Προχωρά η Maersk την ανάπτυξη του πεδίου αερίου Culzean

Το "πράσινο φως" του Ην. Βασιλείου έλαβε η Moeller-Maersk για ένα αναπτυξιακό πλάνο 4,5 δισ. δολ. που αφορά το πεδίο φυσικού αερίου Culzean, καθώς η δανέζικη εταιρεία προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή στην ενεργειακή της μονάδα. Το πεδίο, που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο της βρετανικής περιοχής στη Βόρεια Θάλασσα, αναμένεται να παράγει αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει το 5% της συνολικής ζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το 2020 ή το 2021.

Μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια ζήτησε η Βουλγαρία από τους Αζέρους με προεκτάσεις και για ΔΕΣΦΑ

Η βουλγαρική κυβέρνηση πρότεινε στο Αζερμπαϊτζάν ένα ευρύ πακέτο ενεργειακής συνεργασίας, το οποίο ενδέχεται να σχετίζεται έμμεσα και με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR. Πιο αναλυτικά, η Σόφια φέρεται να πρότεινε στους Αζέρους συνεργασία για την κατασκευή μονάδων καυσίμων, διϋλιστηρίου, αλλά και υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ανατολ Καλέτσκι: Αναδιανομή του πλούτου μέσω του πετρελαίου

Οι βίαιες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου αποσταθεροποιούν τις οικονομίες και τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει ένα ισχυρός οικονομικός μηχανισμός που υπογραμμίζει την αντίστροφη σχέση ανάμεσα στις τιμές του πετρελαίου και την παγκόσμια ανάπτυξη. Επειδή ο κόσμος καίει 34 δισ. βαρέλια πετρελαίου κάθε χρόνο, μια πτώση της τιμής κατά 10 δολάρια αφαιρεί 340 δισ. δολάρια από τους παραγωγούς και τα δίνει στους καταναλωτές.

Αναζητείται φόρμουλα για την έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα

Το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Πάτρα και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών οικιακών και βιομηχανικών πελατών, συζητήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Αναλυτικότερα, στις 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Επιμελητήριο Αχαΐας με αντικείμενο τις προθέσεις της ΔΕΠΑ για την έλευση φυσικού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος (χερσαία και θαλάσσια μεταφορά).

Ολλανδία: Αξιοποίηση των ΑΠΕ στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, οι ολλανδικοί σιδηρόδρομοι θα τροφοδοτούνται κατά 50% από αιολική ενέργεια, ενώ ως το τέλος του 2018 το 100% του δικτύου θα λειτουργεί με «πράσινη» ενέργεια. Η απόφαση αυτή ελήφθη ότι Ολλανδοί πολίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση να μειωθούν στο μέγιστο οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Η κινεζική κρίση εντείνει τα προβλήματα των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο

To πετρέλαιο, το οποίο είναι η κινητήριος δύναμη σε πολλές οικονομίες που διαθέτουν πλούσια κοιτάσματα, μετατρέπεται σε μια κατάρα λόγω χαμηλού κόστους. Προ ενός έτους, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κυμαινόταν στα 103 δολάρια το βαρέλι και τη Δευτέρα υποχώρησε στα 42 δολάρια, με πτώση 6% από την προηγούμενη Παρασκευή.

Η Eni ανακάλυψε γιγάντιο κοίτασμα αερίου ανοικτά της Αιγύπτου

Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε ποτέ στη Μεσόγειο, ανακάλυψε η ιταλική πετρελαϊκή Eni στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου. «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα τεχνικά και γεωφυσικά στοιχεία, το πεδίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 30 τρισ. κυβικά πόδια αερίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eni, τονίζοντας πως το κοίτασμα θα μπορούσε να βοηθήσει την Αίγυπτο να ανταποκριθεί στις ανάγκες για αέριο τις επόμενες δεκαετίες.

«Πράσινο» από ΣτΕ στην κατασκευή αιολικών σε Καρδίτσα και Τροιζηνία

Την κατασκευή και λειτουργία δύο αιολικών πάρκων σε Καρδίτσα και Τροιζηνία ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ένα αφορά αιολικό ισχύος 30 MW της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και το άλλο αιολικό ισχύος 15,3 MW της «Αιολικά Πάρκα Ελλάδος Τροιζηνία Α.Ε.».

Εκτός εκπτώσεων στο ρεύμα έμεινε η βιομηχανία

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι μειώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ προ ημερών, περιορίζονται μόνο στη χαμηλή τάση καθώς και σε ένα μικρό κομμάτι καταναλωτών της μέσης τάσης. Η βιομηχανία είδε λοιπόν να επιστρέφεται ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ σε πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτούς ο βιομηχανικός κλάδος, για τον οποίο τα τιμολόγια παραμένουν σταθερά στα επίπεδα που είχαν αποφασιστεί και εγκριθεί από τη ΔΕΗ προ διετίας, το 2013.

Μπλόκο από ΡΑΕ στους "τζαμπατζήδες" του ρεύματος

Οι διασταυρώσεις που έκανε η ΔΕΗ μέσω του συστήματος πληροφορικής SAP, έβγαλαν λαβράκια και οι αποκαλύψεις για τους "τζαμπατσήδες" που συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα έκαναν αίσθηση. Θυμίζουμε ότι από τους ελέγχους που έγιναν στο μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ εντοπίστηκαν τρανταχτές περιπτώσεις όπως η πολυτελής βίλα στη Νέα Ερυθραία 500 τετραγωνικών που πλήρωνε κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο καθώς και μία ακόμη βίλα 480 τετραγωνικών στο Ψυχικό, η οποία οφείλει στη ΔΕΗ 18 χιλιάδες ευρώ.

Η αξία της Λεκάνης του Ηροδότου κατά την PETROCHINA

Πρέπει όλοι να ενωθούμε, για να αναδείξουμε τον ορυκτό πλούτο της ελληνικής ΑΟΖ, ο οποίος είναι δεδομένος και προσφέρει άφθονες δυνατότητες οικονομικής ανόρθωσης, πράγμα που ήδη το έχουν αντιληφθεί και επίσημα δηλώσει οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ειδικοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Ρώσοι και μόλις τελευταία οι Κινέζοι.

Χρ. Λιάγγου: Δεν βρήκαν χρόνο ούτε να ανοίξουν τις προσφορές για τους υδρογονάνθρακες

Θύμα των εσωκομματικών προτεραιοτήτων έχει πέσει το project αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση 20 οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη παρά την αρνητική συγκυρία των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του πετρελαίου κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές για τρία οικόπεδα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας μεγάλης πολυεθνικής. Αυτή δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, πληροφορίες όμως που δεν έχουν διαψευστεί, αναφέρουν ότι πρόκειται για τη γαλλική Total που από κοινού με τα ΕΛΠΕ υπέβαλε δύο προσφορές για δύο διαφορετικά οικόπεδα, ενώ ένα ακόμη οικόπεδο διεκδικούν αυτόνομα τα ΕΛΠΕ.

Χρ. Λιάγγου: Ρελάνς της ΔΕΗ με πρόταση για πώληση μονάδων

Ρελάνς ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΗ ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, αντιπροτείνοντας ακόμη και πώληση μονάδων αντί των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ) που προβλέπει ως μεταβατικό στάδιο το μνημόνιο για τη μείωση του μεριδίου της.

Ράλι ανάπτυξης στη νέα ισχύ φωτοβολταϊκών

Καλπάζουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύς στα φωτοβολταϊκά, «τρέχοντας» με επιπλέον 92 Μεγαβάτ σε ετήσια βάση από το 2020 και μετά, διπλάσια από τα ετήσια επίπεδα των 42 Μεγαβάτ που πέτυχε το 2014. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ανάλυσης της γερμανικής Apricum, οι ετήσιες αυξήσεις της τάξης των περίπου 50 Γιγαβάτ που θα επιτυγχάνονται έως το 2020, το 70% θα προέρχεται από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία με περίπου 36 Γιγαβάτ συνδυαστικά.

«Ξαναγράφεται» το μοντέλο των δημοπρασιών τύπου NOME - Τον Οκτώβριο το νέο θεσμικό πλαίσιο

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αναλάβει ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, την προετοιμασία και επεξεργασία των θεμάτων για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα με το τρίτο μνημόνιο να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναμόρφωση της ηλεκτρικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν στη ΡΑΕ ομάδες εργασίας για τις δημοπρασίες NOME, το μηχανισμό επάρκειας (νέα ΑΔΙ κ.λπ.).

Sunday 30 August 2015

「平成27年度第2回目(通算105回)中小水力発電技術に関する実務研修会」のお知らせ! (一般財団法人 新エネルギー財団)

当財団では、中小水力発電開発促進事業の一環として、水力発電実務担当者(技術者)を対象とした研修会を企画実施しております。
この度、本年度第2回目(通算第105回目)の研修会を下記要領にて開催いたしますので、ご案内申し上げます。

秋田県次世代エネルギーパーク見学ツアー参加者募集開始!(一般財団法人 新エネルギー財団)

秋田県内の次世代エネルギーパーク見学ツアーを通じて、参加者のみなさまに再生可能エネルギーを身近に感じていただくとともに、「秋田のエネルギーの未来」を一緒に考えるきっかけとしていただくことを目的に、見学ツアーへの参加者を募集します。

第10回 再生可能エネルギー世界展示会

再生可能エネルギーを中心に、エネルギーや環境に関わる先端技術や製品などが一堂に会する「再生可能エネルギー世界展示会」は、今年で10周年。太陽光発電に関する総合イベント「PV Japan2015」と同時開催されました。

太陽光発電に関する総合イベント「PV Japan2015」
「おかげさまで10周年」。この10年で規模も期待も実現性も大きく広がりました。

美国能源神话正在走向破灭?

随着油价收于42美元/桶下方,美国页岩油气的热潮终于面临“土崩瓦解”。处于破产或重组之中的公司数量一直在增加,而未来几个月的形势将越来越惨淡。
  营业收入持续下滑,盈利逐渐消失以及石油天然气储量价值持续缩水,这些都将碾压石油企业的再融资能力,更不用说借贷新资金或是出售股票了。

诺瓦泰克向丝路基金出售其在“亚马尔LNG”项目中9.9%股份


俄罗斯第二大天然气生产商诺瓦泰克公司董事长米赫尔松今年6月的中国之行收获颇丰。据《生意人报》报道称,诺瓦泰克公司已基本与中国丝路基金达 成协议,向中方出售其在“亚马尔液化天然气”大型项目中9.9%的股份。加上之前中石油在其中所占20%的股份,中方在这个全世界最大、纬度最高的LNG 项目中所持股份接近30%。

全国碳排放权交易市场建设加快

据国家发改委网站消息,国家发改委于7月29日组织召开了“《全国碳排放权交易管理条例(草案)》涉及行政许可问题听证会”,听证会重点就涉及的新 设行政许可问题进行了探讨。参会各方普遍认为开展碳排放权交易是实现低碳发展、落实我国碳排放峰值目标的重要手段,条例的出台对建立和运行碳排放权交易市 场非常必要,只有依法对企业碳排放配额实施有效管理、对碳排放第三方核查机构进行必要的资质认定,碳排放权交易市场才能顺利运行。

中东产油国集体脱钩美元?沙特首先站出来说不


 虽然油价跌至7年低位给里亚尔汇率造成压力,但是沙特保证本国货币不会脱钩美元,海湾其它国家也将采取更沙特同样的举措。

泰熹科技签约302MW光伏项目

上海泰熹新能源科技股份有限公司宣布成功签约302MW光伏项目,其中分布式项目170MW,地面电站132MW,投资总金额28.7亿元。

  根据协议,双方将在新能源结构调整、新能源产业开发等方面展开深层合作,共同构筑生态环境新能源开发体系。

江西简化光伏流程 探索生态建设

记者从江西省政府网站获悉,江西省人民政府办公厅日前下发《关于进一步做好光伏发电应用工作的通知》,明确提出大力探索生态建设与清洁能源协同发展新模式,优化光伏发电备案流程,加快接入电网工程建设,确保电量计量准确,及时足额发放度电补贴。

给绿色光伏能源建设"加压"

通讯员童雪军顾佳东

  本报讯为交流光伏发电应用的典型经验,进一步加大节能降耗工作力度,鼓励绿色光伏能源建设,昨天,南湖区召开光伏发电应用现场推进会,全区相关重点建 设项目(企业)负责人参加了会议。“今天通过现场实地看、会上交流等,进一步坚定了我们实施光伏项目的信心,企业共有屋顶面积2万多平方米,接下来我们将 加快项目建设。”嘉兴华阳纺织染整有限公司负责人于祥华说。

浅析光伏电站发电量评估

光伏电站在建设过程中存在很多问题,如积尘、遮阴、衰减、失配、损坏等。很多投资者因此而承受着巨大的损失和投资风险。通过电站质量服务,如现场勘 查、发电量评估、关键器件调校保养等可以有效发现并解决问题,保障电站的投资收益。其中,发电量评估服务可以很好的满足用户对诊断电站健康状况的需求。

再获利好:昌盛日电签订河南光伏农业项目

日前,青岛昌盛日电太阳能科技有限公司(以下简称“昌盛日电”)与河南焦作市马村区就100MW光伏农业科技大棚项目签署了一份合作框架协议,该项 目计划总投资达到15亿元人民币。此次项目标志着昌盛日电的光伏农业产业模式再一次成功复制,并且为马村区整体经济产业结构的可持续良性改善提供了创新的 契机。

中信博将主编《地面安装光伏支架》国家标准

 近日,中信博新能源科技(苏州)有限公司接到光伏发电及产业化标准推进组系统及部件工作组、国家太阳能光伏产品质量监督检验中心下发的任务通知 书,委托中信博主编《地面安装光伏支架》国家标准。据了解,该标准由国家太阳能光伏产品质量监督检验中心组织管理制定,项目编号为20141884-T- 469,制定工作将于2016年12月完成。

五星太阳能拓展分布式发电项目节能效果显著

本报讯  (记者徐建华)继1.18兆瓦分布式光伏发电项目落户东莞东城科技园之后,广东五星太阳能股份有限公司(以下简称五星太阳能)正在紧锣密鼓地为望牛墩镇建 设一项3兆瓦规模的光伏发电项目。截至今年7月份,五星太阳能仅在东莞地区与客户达成的意向合作项目总计约11兆瓦。

昌盛日电再获利好 100MW河南光伏农业项目签约

日前,青岛昌盛日电太阳能科技有限公司(以下简称“昌盛日电”)与河南焦作市马村区就100MW光伏农业科技大棚项目签署了一份合作框架协议,该项 目计划总投资达到15亿元人民币。此次项目标志着昌盛日电的光伏农业产业模式再一次成功复制,并且为马村区整体经济产业结构的可持续良性改善提供了创新的 契机。

昌盛日电签约100MW河南光伏农业项目

 日前,青岛昌盛日电太阳能科技有限公司(以下简称“昌盛日电”)与河南焦作市马村区就100MW光伏农业科技大棚项目签署了一份合作框架协议,该 项目计划总投资达到15亿元人民币。此次项目标志着昌盛日电的光伏农业产业模式再一次成功复制,并且为马村区整体经济产业结构的可持续良性改善提供了创新 的契机。

协鑫新能源2015中期纯利9016万港元 同比增长125.9%

协鑫新能源公布2015年度中期业绩初步报告,2015年上半年收入录得11.35亿港元,按年增加41.8%;毛利3.28亿港元,增加473%。纯利增长125.9%至9016万港元,每股盈利0.65仙。公司表示,有关盈利主要由于光伏电站业务。

京能中标10万千瓦光伏项目

中电新闻网讯  通讯员 陈曦 报道  “山西大同采煤沉陷区国家先进技术光伏示范基地2015年100万千瓦项目”招标于近日在北京举行。京能集团授权新能源公司参加了其中7个 “领跑者”计划项目竞标,包括中国华电、三峡、中广核、中电国际、华能新能源、同煤集团在内共36家国内知名企业参与竞标。

GE向加州供货,光伏发电输出调节用30MW蓄电池

美国通用电气(GE)8月20日宣布,将向加利福尼亚供货GE最大规模的30MW蓄电池系统。将用于光伏发电输出变动(Solar Ramping)的调节等。

  蓄电池系统将供货给美国Coachella Energy Storage Partners。该公司将其用作电力公司Imperial District的能源储藏系统的一部分。

【项目动态】京能中标10万千瓦光伏项目

山西大同采煤沉陷区国家先进技术光伏示范基地2015年100万千瓦项目”招标于近日在北京举行。京能集团授权新能源公司参加了其中7个 “领跑者”计划项目竞标,包括中国华电、三峡、中广核、中电国际、华能新能源、同煤集团在内共36家国内知名企业参与竞标。

夏普在美国销售"智能蓄电系统"与光伏发电系统联动

  日经BP社报道,夏普面向美国事业所的蓄电池系统业务将全面展开。将在楼宇等商业设施,设置和销售支持电力需求削峰和BCP(业务连续性计划)的“智能蓄电系统”。还将与光伏发电系统并设作联动控制。

晶科:"光伏加油站"项目即将上线

在家居生活领域全面引入“家庭光伏”后,近日晶科家庭光伏科技有限公司打造的首个光伏别墅社区项目和“光伏加油站”示范项目也在紧锣密鼓地施工建造中。

晶科推出新一代大功率LED器件7070,实现更高性能和更低系统成本

 晶科宣布推出新一代大功率LED 器件7070,达到更高的性能,并且能够以更有效的方式带来比中功率LED更低的系统成本。7070设计思想是采用支架式封装形式,比之中功率LED器 件,能够在更高温度下工作,并且额定寿命不打折扣,同时能够达到COB的相同性能规格,实现成本下降。7070经过优化设计,与中小功率LED相比,可以 在器件面积减少的情况下,仍然实现相同水平的系统性能,从而大大简化目前基于多颗中功率LED方案的照明应用系统设计。

上半年晶澳太阳能赢利1.8亿元

 面对今年光伏市场波动剧烈,需求结构变化快的局面,晶龙集团晶澳太阳能公司抢抓“一带一路”战略机遇开拓市场,优化产业结构,加快技术创新步伐, 使盈利状况得到持续改善。今年上半年,晶澳太阳能公司共实现销售收入51亿元,净利润约1.8亿元,分别同比增长8.5%和50%。

协鑫新能源140MW光伏电站项目落户宿州埇桥

 日前,埇桥区人民政府与苏州协鑫新能源控股有限公司签订140MW光伏电站项目建设协议。

  协鑫集团是国内领先的民营能源公司。此次协鑫集团携手埇桥区积极打造华东地区最大的农光互补项目,总投资15亿元,建设140MW光伏电站,其中包括40MW的高标准农光互补项目和100MW的地面光伏电站项目。

中天新能源CPVT合作交流 助力光伏可持续发展

近日,国家太阳能光伏产品质量监督检验中心(简称CPVT)辅料检研部、组件检研部、部件检研部、电站检研部各部门负责人莅临中天新能源考察,并开展合作交流。

正硅新能源与英臻科技签署光伏战略发展

上海正硅新能源科技有限公司(以下简称“正硅新能源”)与无锡英臻科技有限公司(以下简称“英臻”)签署了战略合作框架协议。

江苏省:关于开展2015年度光伏发电新增建设规模调剂工作的通知,苏发改能源发[2015]839号

  各市发展改革委:

  根据《国家能源局关于下达2015年光伏发电建设实施方案的通知》(国能新能[2015 ]73号)和《省发展改革委关于下达2015年度光伏发电新增建设规模的通知》(苏发改能源发 [2015 ]342号)要求。现开展2015年度光伏发电新增建设规模调剂工作,并就有关事项遐知如下:

《能源法》调整:涵盖十三个法律问题

日前,十二届全国人大常委会调整五年立法规划,增加制定能源法、原子能法。在提交、审议多年之后,能源距离出台又近了一步。相关阅读:能源领域母法 胎动 发改委称《能源法》已上报国务院发改委通报称,《电力法(修订)》、《能源法》、《政府核准和备案投资项目管理条例》均已形成送审稿上报国务院,正在配合 国务院法制办做好立法审查工作。

智利实施电力新政促可再生能源发展

 据外媒报道,智利政府实施新政放松对电力行业的管制,将有力促进其可再生能源发展。数据显示,2015年上半年智利国内清洁能源投资比2014年增长了两倍多。

  据了解,智利原有的管制政策要求获得政府招标合同的能源公司必须保证电力的持续供应,这严重阻碍了间歇性风电和光伏发电产业的发展。

陕西省财政:最高100万奖励本省太阳能光伏制造企业

消息:日期,陕西省工业和信息化厅、陕西省财政厅向陕西省各设区市工业和信息化主管部门、财政部门:下发《关于开展陕西省太阳能光伏产品超销售奖励工作的通知》陕工信发〔2015〕309号文件。

江西省出台10条新政策扶持分布式光伏发电项目

【电缆网讯】8月26日,据江西省能源局消息,江西省出台扶持光伏发电应用10条新政策,涉及推广光伏发电应用、完善应用服务体系和保障措施三方面,对于分布式光伏发电项目,在项目备案时,既可选择“自发自用、余电上网”,也可选择“全额上网”。

电改试点扩围六大关键配套文件呼之欲出

长江商报消息 记者日前了解到,作为新电改基础和最关键一环,输配电价改革试点下半年将继续扩围。而新电改六大关键配套文件已进入部委会签阶段,综合试点呼之欲出。与此相对应,国家发改委10月底前将在全国所有地区开展输配电价测算。(经济参考报)

北京出台分布式光伏发电奖励政策

北京市财政局、市发改委近日正式出台《北京市分布式光伏发电奖励资金管理办法》。办法规定,对于今年1月1日至2019年12月31日期间并网发电 的分布式光伏发电项目,市级财政按项目实际发电量给予奖励,奖励标准为每千瓦时0.3元(含税),每个项目的奖励期限为5年,奖励对象为分布式光伏发电企 业或自然人。此办法财政奖励资金结算截止日期为2024年12月31日。

十条新政助推光伏发电应用 今年底总装机容量将突破100万千瓦

本报讯 (江西日报记者郑荣林)正大步走在复苏路上江西光伏产业,又接到了一个政策红包。8月26日,记者从省能源局获悉,我省出台扶持光伏发电应用10条新政 策,涉及推广光伏发电应用、完善应用服务体系和保障措施三方面,对于分布式光伏发电项目,在项目备案时,既可选择“自发自用、余电上网”,也可选择“全额 上网”。

美国新举措促清洁能源发展 光伏业最受益

在内华达州所召开的国家清洁能源峰会上,奥巴马提出追加贷款担保、管理贷款机构、推军事光伏建设、联邦机构进行监督的新措施,支持清洁能源发展。

安徽宿州市萧县残联,扶贫办联合发文做好残疾人光伏扶贫工作

近日,为更好的做好安徽宿州市萧县光伏扶贫工作,使这项政策惠及更多的残疾人贫困户。日前,安徽宿州市萧县残联、扶贫办联合联合下发文件,就萧县光伏扶贫项目积极申报残疾人贫困户有关问题通知如下:

北京市财政局 北京市发展和改革委员会关于印发《北京市分布式光伏发电奖励资金管理办法》的通知

京财经一〔2015〕1533号

  北京市财政局北京市发展和改革委员会关于印发《北京市分布式光伏发电奖励资金管理办法》的通知
  有关单位:   为推动北京市分布式光伏发电产业发展,优化能源结构,根据《中华人民共和国可再生能源法》、《国务院关于促进光伏产业健康发展的若干意见》、《中华人民共和国预算法》,我们制定了《北京市分布式光伏发电奖励资金管理办法》。现予印发,请遵照执行。

义乌市人民政府关于促进光伏产业发展的实施意见义政发

义乌

  市人民政府《关于促进光伏产业发展的实施意见》
  义政发〔2015〕43号   各镇人民政府,各街道办事处,市政府各部门:

  为进一步优化我市能源结构,提升分布式光伏发电规模,争创省级分布式光伏发电项目试点,根据《浙江省人民政府关于进一步加快光伏应用促进产业健康发展 的实施意见》(浙政发〔2013〕49号)、《关于转发国家发展改革委发挥价格杠杆作用促进光伏产业健康发展的通知》(浙价资〔2014〕26号)等文件 精神,现就推进我市分布式光伏发电应用制定如下意见。

福建省发改委:进一步规范自然人投资建设的分布式光伏发电项目审批事项的通知

闽发改能源〔2015〕580号

  各设区市发改委、平潭综合实验区经发局,国网福建省电力有限公司:

  近年来,我省自然人投资建设的分布式光伏发电项目较多,仅在电网企业登记的项目就超过5MW,目前发现部分项目备案审批手续不符合国家和省里有关规定。为规范项目审批,做好服务工作,现将有关事项通知如下:

国家发展改革委环资司关于就《能源效率标识管理办法》(修订征求意见稿)向社会公开征求意见的公告

《能源效率标识管理办法》(国家发展改革委、国家质检总局第17号令)自2005年实施以来,对推广高效节能产品、引导绿色消费、促进技术进步和产 品结构调整等方面发挥了积极作用。为适应新形势下推广高效节能产品的需要,根据《中华人民共和国节约能源法》、《2014-2015年节能减排低碳发展行 动方案》(国办发[2014]23号),我们对《能源效率标识管理办法》进行了修订,形成修订征求意见稿,现向社会公开征求意见。

Saturday 29 August 2015

Mexico's energy reforms: Is the country now open for business?

Our recent conversation, sponsored by Shell, about Mexican energy reform featured experts across the spectrum, Justin Miller of Nexant, Adriaan Kamp, and Thomas Tunstall. In August 2014, Mexico enacted a series of comprehensive energy reform laws, promising to radically transform the electricity and oil and gas sectors.

Real energy and cost savings. right now. here, in Texas

We are nearing the end of another successful season of EDF Climate Corps, the 8-year-old program run by the Environmental Defense Fund (EDF) that “embeds” grad students inside companies to find ways to save energy and money and lower carbon emissions.

Domestic market for distributed wind turbines faces several challenges

graph of annual installed capacity of distributed wind turbines in the US, as explained in the article text
Source: U.S. Energy Information Administration, based on U.S. Department of Energy 2014 Distributed Wind Market Report

Nuclear innovation: Necessity of test beds


Co-Authored by Jessica Lovering, The Breakthrough Institute, and Todd Allen, Idaho National Laboratory
This is the first of four articles outlining recommendations from the Idaho National Laboratory led Nuclear Innovation Workshops