Thursday 26 February 2015

Η Eurelectric καλωσορίζει το στόχο της E.Ε. για την ενεργειακή ένωση

Η Eurelectric καλωσορίζει το στόχο της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση, ως γενικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή και κλιματική πολιτική. Η Ενεργειακή Ένωση, τονίζει, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια νέα ευκαιρία για τα κράτη-μέλη, προκειμένου να συντονίσουν τις εθνικές πολιτικές τους και τις εγχώριες πηγές ενέργειας, με τελικό στόχο, τη διασφάλιση της επάρκειας, τις ανταγωνιστικές τιμές και τη βιώσιμη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Μια κατάλληλα αναπτυγμένη Ενεργειακή Ένωση, επισημαίνει η Eurelectric, θα πρέπει να εξασφαλίζει τη μετάβαση σε μια αγορά οικονομικά αποδοτική και με βάση τους κανόνες του ανταγωνισμού. Συνεπώς, εκτιμά, οι πολιτικές που θα επιλεγούν θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της τεχνολογικής ουδετερότητας. Η παραγωγή, η αποθήκευση και η ανταπόκριση στη ζήτηση είναι κρίσιμα στοιχεία για τη μετάβαση αυτή. Θα πρέπει να καλλιεργηθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις τεχνολογίες, ώστε να διατηρηθούν χαμηλά τα τιμολόγια για τους καταναλωτές. Επιπλέον, η Eurelectric διατυπώνει πέντε κύριες διαστάσεις που οφείλει να λάβει υπόψη της η Ενεργειακή Ένωση.

-Την ασφάλεια της προμήθειας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ενιαία εσωτερική αγορά, να «πατά» σε μηχανισμούς της αγοράς και να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λειτουργούν μέσα σε ένα σταθερό, αξιόπιστο και ρυθμιστικά προβλέψιμο περιβάλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση η περιφερειακή συνεργασία είναι ένα κρίσιμο «εργαλείο» για την ασφάλεια της προμήθειας.
-Την ενοποίηση της αγοράς, που είναι η «καρδιά» της Ενεργειακής Ένωσης, συνεπώς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιταχύνουν τις πολιτικές τους προς την κατεύθυνση αυτή.
-Την προώθηση καινοτομιών για την ενεργειακή αποδοτικότητα, σε συνδυασμό με την απανθρακοποίηση της ηλεκτρικής αγοράς, που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να είναι πιο ενεργοί και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς αυτούς.
- Η Ενεργειακή Ένωση θα πρέπει να βασισθεί στο σύστημα ETS, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής για το κλίμα. Ένα ενισχυμένο Σύστημα Εμπορίας είναι απαραίτητο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα οδηγήσει σε μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Η συνεχής ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη των δικτύων, ειδικά αυτών που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση της ενέργειας από εναλλακτικές πηγές στο Σύστημα.
-Την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης, από κοινού, με τη δέσμευση για επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας στις μεταφορές, που επιτρέπουν να δοθεί έμφαση στις τρεις διαστάσεις της καινοτομίας: επιχειρηματικό μοντέλο, διαδικασία και τεχνολογική καινοτομία.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91125

No comments: