Wednesday 25 February 2015

Συλικιώτης: Αρμοδιότητα των κρατών-μελών η σύναψη ενεργειακών συμφωνιών

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση υπάρχουν παραλείψεις και προβληματικές αναφορές. Η πρόταση που υπάρχει στο κείμενο να είναι υποχρεωτική η εμπλοκή της Κομισιόν στις διακρατικές συμφωνίες, από το αρχικό στάδιο μέχρι το τέλος, είναι ιδιαίτερα προβληματική.
Το ίδιο και η πρόταση για συμμετοχή της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις καθώς και η προσπάθεια ανάμειξής της στις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτουν τα κράτη μέλη. Ο ρόλος της Κομισιόν πρέπει να είναι συμβουλευτικός και η παρουσία της προαιρετική εφόσον ζητηθεί από τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη. Τα παραπάνω τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα συζήτησης η παρουσίαση της ανακοίνωσης της Κομισιόν σχετικά με την κατάρτιση στρατηγικού πλαισίου για την Ενεργειακή Ένωση.
Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως δεν γίνεται η Κομισιόν να ζητά αυξημένες αρμοδιότητες όταν μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης ενώ ταυτόχρονα αρκετά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό. Επίσης, είπε, δεν γίνεται η Κομισιόν να διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο όταν μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν μπόρεσε να άρει την ενεργειακή απομόνωση στην οποία βρίσκονται πολλά κράτη και περιοχές, ούτως ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος που έχει τεθεί εδώ και χρόνια με ορόσημο το 2015.
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως σημαντική παράλειψη αποτελεί επίσης η απουσία ουσιαστικής αναφοράς στην ανάγκη αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην Ανατ. Μεσόγειο και ιδιαίτερα στη κυπριακή ΑΟΖ. Υπογράμμισε δε πως η ΕΕ οφείλει να στρέψει την προσοχή της στην περιοχή και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.
Επίσης, επισήμανε πως είναι σημαντικό να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε μέσω της Ενεργειακής Ένωσης να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια και να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση για όλους σε φθηνή ενέργεια.
 
http://energypress.gr/news/sylikiotis-armodiotita-ton-kraton-melon-i-synapsi-energeiakon-symfonion

No comments: