Friday 27 February 2015

Φωτοβολταϊκά εναντίον αιολικών στην εποχή των δημοπρασιών ενέργειας

Η πρώτη δημοπρασία ενέργειας στην οποία τα φωτοβολταϊκά ανταγωνίστηκαν άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας ολοκληρώθηκε στη Βρετανία με την ηλιακή ενέργεια να κερδίζει πέντε συμβόλαια συνολικής ισχύος 72 Μεγαβάτ. Σήμερα, 26 Φεβρουαρίου, το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποκάλυψε τα 27 ενεργειακά έργα που κέρδισαν στην πρώτη δημοπρασία Συμβολαίων Διαφοράς (CfDs)* που διοργανώθηκε στη χώρα.

Οι πιο ανταγωνιστικές προσφορές κέρδισαν συμβόλαια διάρκειας 15 ετών προσφέροντας εγγυημένες “τιμές εξάσκησης“. Στη Βρετανία, τα CDFs θα αποτελούν τη μοναδική δίοδο εισόδου των φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος άνω των 5 Μεγαβάτ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις 31 Μαρτίου και μετά. Τα συμβόλαια διαφοράς θα αντικαταστήσουν τον μηχανισμό εγγυημένων τιμών (renewable obligation-RO) χάρη στον οποίο τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας γνώρισαν εκρηκτική ανάπτυξη το 2014 με αποτέλεσμα η Βρετανία να γίνει η μεγαλύτερη τελική αγορά ηλιακής ενέργειας.
Συνολικά, επικυρώθηκαν συμβόλαια ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των δύο Γιγαβάτ με τα υπεράκτια αιολικά να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος με 1,1 Γιγαβάτ. Τα φωτοβολταϊκά ανταγωνίστηκαν ευθέως τα χερσαία αιολικά πάρκα με τα οποία συμπερίφθηκαν στη “δεξαμενή” ισχύος των “καθιερωμένων” τεχνολογιών. Στη “δεξαμενή” με τις “λιγότερο καθιερωμένες” τεχνολογίες περιλαμβάνονταν τα υπεράκτια αιολικά, η ενέργεια από απορρίμματα και οι προηγμένες τεχνολογίες ενεργειακής μετατροπής αποβλήτων και βιομάζας(ACT).
Τα πέντε ηλιακά πάρκα που κέρδισαν συμβόλαια έχουν ισχύ που κυμαίνεται από 12 ως 20 Μεγαβάτ.
Δύο από τα φωτοβολταϊκά έργα πρόσφεραν τιμές λίγο χαμηλότερες από την ελάχιστη τιμή εξάσκησης που εμφανίστηκε στη δημοπρασία, στις 50 στερλίνες ανά Μεγαβατώρα. Η τιμή είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή εξάσκησης των 92,50 στερλινών ανά Μεγαβατώρα στην οποία θα πωλεί ενέργεια η νέα πυρηνική μονάδα της γαλλικής EDF στο Χίνκλευ Πόιντ της Βρετανίας. Η μέση τιμή εξάσκησης του συμβολαίου για το σύνολο των έργων της δημοπρασίας ήταν 85,75 στερλίνες.
Ο Ρέυ Νομπλ του βρετανικού Συνδέσμου Ανανεώσιμης Ενέργειας (Renewable Energy Association-REA) εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ηλιακή ενέργεια φάνηκε ανταγωνιστική.
“Κανείς δεν γνωρίζει πόσα έργα από κάθε τεχνολογία ΑΠΕ συμμετείχαν στη δημοπρασία, ωστόσο φαίνεται ότι τα φωτοβολταϊκά προειδοποιούν τις υπόλοιπες τεχνολογίες για τον δεύτερο γύρο των CfDs με τη χαμηλότερη τιμή εξάσκησης των 50 στερλινών” πρόσθεσε. Ωστόσο, δεν λείπουν οι φωνές της αμφισβήτησης με τον βρετανικό Σύνδεσμο Εταιρειών Ηλιακής Ενέργειας να χαρακτηρίζει ως “έκπληξη” μια ενδεχόμενη υλοποίηση αυτών των σχεδίων και τον διευθύνοντα σύμβουλό Πωλ Μπάργουελ να δηλώνει ότι “όπως προειδοποιήσαμε, η ηλιακή ενέργεια κατάφερε να κερδίσει ένα μικρό μόνο μέρος αυτών των συμβολαίων επί της διαφοράς, ένα αποτέλεσμα πολύ απογοητευτικό”.
“Τα φωτοβολταϊκά που  σύντομα θα εξελιχθούν στη φθηνότερη και δημοφιλέστερη τεχνολογία ΑΠΕ έχασαν σε μια περίπλοκη δημοπρασία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων παικτών. Αναμένουμε τη σημαντική μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της ηλιακής αγοράς φέτος. Οι αλλαγές που θα ισχύσουν στον δεύτερο γύρο δημοπρασιών με CfD τον Οκτώβριο του 2015 θα διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες του κλάδου της ηλιακής ενέργειας θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες και ότι η ενεργειακή πολιτική θα προστατεύσει καλύτερα τον κλάδο. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, αλλά ένα πιο δίκαιο παιχνίδι”.

—Δημοπρασίες και στη Γερμανία

Στη Γερμανία, την ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στα φωτοβολταϊκά, η κυβέρνηση κάλεσε τις εταιρείες που φιλοδοξούν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης κλίμακας να καταθέσουν ανταγωνιστικές προσφορές. Ο ρυθμιστής του γερμανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (Bundesnetzagentur) θα παράσχει υποστήριξη σε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 500 Μεγαβάτ με την προθεσμία κατάθεσης φακέλων να λήγει στις 15 Απριλίου.
Οι “πιλοτικοί διαγωνισμοί” ηλιακής ενέργειας θα δείξουν εάν οι δημοπρασίες αποτελούν φθηνότερο τρόπο υποστήριξης των ΑΠΕ στη Γερμανία σε σύγκριση με το σύστημα των εγγυημένων τιμών. “Έτσι θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ με πιο συγκροτημένο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο” αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο ρυθμιστής της αγοράς θα δημοπρατήσει 500 Μεγαβάτ φέτος, 400 Μεγαβάτ το 2016 και ακόμα 300 Μεγαβάτ το 2017. Οι υπόλοιπες ΑΠΕ όπως τα αιολικά θα μπουν στο παιχνίδι των δημοπρασιών το 2017.
Η Γερμανία σχεδιάζει να περιορίσει τη νέα ισχύ των επίγειων φωτοβολταϊκών στα 1,2 Γιγαβάτ με τρεις διαγωνισμούς από σήμερα ως το 2017. *Στα συμβόλαιο επί της διαφοράς (CDFs) τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν σε μία προκαθορισμένη τιμή και ποσότητα του προϊόντος. Έπειτα συμμετέχουν στην κεντρική αγορά όπως όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες. Μόλις οι εμπορικές συναλλαγές στην κεντρική αγορά ολοκληρωθούν, το συμβόλαιο επί της διαφοράς καθορίζεται ως εξής:
Εάν η προκαθορισμένη τιμή που συμφωνείται στο συμβόλαιο είναι υψηλότερη από την τιμή της κεντρικής αγοράς, ο αγοραστής πληρώνει στον πωλητή τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τιμών επί την ποσότητα που αναφέρεται στο συμβόλαιο.
Εάν η προκαθορισμένη τιμή είναι χαμηλότερη από την τιμή αγοράς, ο πωλητής πληρώνει στον αγοραστή τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τιμών επί την ποσότητα που αναφέρεται στο συμβόλαιο. Ένα συμβόλαιο επί της διαφοράς απομονώνει τα συμβαλλόμενα μέρη από την τιμή στην κεντρική αγορά, επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν σε αυτή.

http://www.econews.gr/2015/02/27/fotovoltaika-dimoprasies-cdfs-120858/

No comments: