Thursday 26 February 2015

Σταθερό το ρωσικό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ

Οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015 – 2017 με σαφή αναφορά στο Κυπριακό, επικαιροποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας αλλά και μιας νέας συμφωνίας συνεργασίας στο ναυτικό τομέα με διευκολύνσεις για ρωσικά πλοία σε κυπριακά λιμάνια υπoγράφηκαν μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην εξοχική κατοικία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Τις υπόλοιπες διακρατικές συμφωνίες υπέγραψε από πλευράς Κύπρου ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Την πλειοψηφία των συμφωνιών από πλευράς Ρωσίας υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ.
Παράλληλα, υπογράφηκαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia).
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αύριο αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Οι υπογραφές έγιναν μετά από συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με το Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Νωρίτερα η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Οι Συμφωνίες και τα Μνημόνια που υπογράφηκαν

1.  Κοινό Πρόγραμμα Δράσης Κυπριακής Δημοκρατίας – Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015 – 2017. Πρόκειται για επικαιροποίηση της κοινής δράσης των δύο χωρών για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συμφωνία θέτει το διμερές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας. Προβλέπει ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των υφιστάμενων διμερών πολιτικών, ανθρωπιστικών, κοινωνικών, νομικών, οικονομικών, επιστημονικοτεχνικών και πολιτιστικών σχέσεων.
Στο Κοινό Πρόγραμμα Δράσης υπάρχει και ξεκάθαρη αναφορά για το Κυπριακό, στη μορφή λύσης, της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό, ο ρόλος της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κτλ
2.   Επικαιροποίηση της Συμφωνίας για Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1996. Η συμφωνία αφορά ανάπτυξη της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της διεθνούς ασφάλειας.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για στρατιωτικο-πολιτικά θέματα, στρατιωτική εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορα θέματα. Η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει πρόνοια για τη χρήση των κυπριακών αεροδρομίων σε περίπτωση ανθρωπιστικών περιπτώσεων.
3.  Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και εκπαιδευτικά προγράμματα.
4. Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών και Παράνομων Ψυχοτρόπων Ουσιών.
5. Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασίας των δύο Υπουργείων Άμυνας στο Ναυτικό Τομέα. Το Μνημόνιο προσδοκεί στην ανάπτυξη της ναυτικής συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και περιλαμβάνει διάφορες πτυχές μεταξύ άλλων, αυτής της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, καθώς και διευκολύνσεις για τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
6. Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών για Συνεργασία στους Τομείς Έρευνας και Τεχνολογίας.
7. Πρωτόκολλο της 8ης Συνόδου της Κυπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία.  Το Πρωτόκολλο αφορά τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς του Εμπορίου, της Ενέργειας, των Μεταφορών, της Γεωργίας, του Τουρισμού και του Πολιτισμού.
Προσβλέπει στην προσπάθεια των επιχειρηματιών των δύο χωρών για ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας και δραστηριότητας με τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
8.  Πρόγραμμα Συνεργασίας στους Τομείς της Επιστήμης της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού 2015 – 2018.  Το Πρόγραμμα αναφέρεται συγκεκριμένα σε συνεργασία μεταξύ διάφορων ερευνητικών κέντρων, στην παροχή υποτροφιών από πλευράς Ρωσίας, συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού, των Οργανισμών Νεολαίας και Αθλητικών Οργανισμών των δύο χωρών.
9.  Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας την οποία από πλευράς Κύπρου υπέγραψε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου.
Το Μνημόνιο επικαιροποιεί προηγούμενο Μνημόνιο του 2008 και δημιουργεί το πλαίσιο και τις διαδικασίες στενής συνεργασίας που διευκολύνουν την μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών για την καλύτερη εποπτεία των δραστηριοτήτων στον τομέα της Κεφαλαιαγοράς.
10.  Υπογράφηκε επίσης Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia). Από πλευράς Κύπρου το Μνημόνιο υπέγραψε ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.
Συμβολή της Ρωσίας στο Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Τη βοήθεια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κυπριακό, φέρεται να ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών στην εξοχική κατοικία του κ. Πούτιν, λαμβάνοντας τη θετική ανταπόκρισή του. 
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του κ. Πούτιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στις 9 Μαΐου εκ νέου τη Μόσχα για να παρευρεθεί στους πανηγυρισμούς για την επέτειο της ρωσικής νίκης στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ κατά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράσθηκε η πρόθεση του Ρώσου Προέδρου να αποδεχθεί την πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για επίσκεψή του στη Λευκωσία.

Παραμένει το ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ

Ο πρόεδρος Πούτιν μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της χώρας του για την κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει αποσυρθεί, έστω κι αν η Ρωσία απέτυχε, όπως είπε, στους σχετικούς διαγωνισμούς. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε ένα νέο γύρο αδειοδότησης καθώς και για πιθανές συνεργασίες με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα στα κυπριακά τεμάχια.
"Γνωρίζουμε ότι ξένες εταιρείες, αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές εργάζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου. Πολλοί από τους εταίρους μας, περιλαμβανομένης και της ηγεσίας της Κύπρου, ενδιαφέρονται για πιο δραστήρια συνεργασία και με τις ρωσικές εταιρείες. Θα μελετήσουμε αυτές τις δυνατότητες και δεν αποκλείουμε ότι θα γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο", είπε.

http://energypress.gr/news/stathero-rosiko-endiaferon-gia-tin-kypriaki-aoz

No comments: