Friday 27 February 2015

Αυθαίρετες και αόριστες χρεώσεις σε ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά καταγγέλλει ο ΣΠΕΦ

Αυθαίρετες και αόριστες χρεώσεις σε ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά καταγγέλλει το τελευταίο διάστημα ο ΣΠΕΦ σε επιστολή που απέστειλε προς το ΔΕΔΔΗΕ και το ΥΠΑΠΕΝ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΣΠΕΦ :

« Προς:
ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Περραβού 20 & Καλλιρρόης 5, 114 43 Αθήνα
Υπ' όψη : Προέδρου κου Κ. Ζωντανού
Κοινοποίηση:
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Μεσογείων 119, 101 92 Αθήνα
Υπ' όψη : Υπουργού κου Π. Λαφαζάνη

Θέμα : Αυθαίρετες χρεώσεις σε ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά
Αξιότιμε κε Πρόεδρε

Με έκπληξη τις προηγούμενες ημέρες πλήθος μελών μας πανελλαδικά έλαβε συστημένεςτυποποιημένες επιστολές από τις κατά τόπους Περιοχές ΔΕΔΔΗΕ με αόριστες χρεώσεις άνωτων εκατό ευρώ και με την απαίτηση αυτές να τακτοποιηθούν εντός μηνός καθώς και να σαςπροσκομισθεί το καταθετήριο τραπέζης.
Συγκεκριμένα οι επιστολές ΔΕΔΔΗΕ υποδεικνύουν αόριστες ετήσιες χρεώσεις για το 2014κυρίως «Εργασιών Επιθεώρησης» και κόστους «Λήψης Ενδείξεων». Πέραν αυτώνεμφανίζονται στις επιστολές και άλλες δύο αιτίες πιθανών επιπλέον στο μέλλον χρεώσεωνόπως κόστος «Εργασιών Συντήρησης» και κόστος «Αποκατάστασης Βλαβών».
Όπως γνωρίζετε (και επικαλείσθε στις επιστολές), η σχέση του ΔΕΔΔΗΕ με τουςηλεκτροπαραγωγούς από Φ/Β καθορίζεται επακριβώς από το πλαίσιο των συμβάσεωνσύνδεσης με το δίκτυο όπως έχουν υπογραφεί καθώς και από τις συμβάσεις Προμήθειας πουταυτόχρονα ως καταναλωτές έχουν προσχωρήσει. Υπό το φως αυτό ενιστάμεθα στιςπρόσθετες χρεώσεις για τους κάτωθι σωρευτικά λόγους:
  • Οι Φ/Β μονάδες πληρώνουν ήδη χρεώσεις δικτύου μέσω των λογαριασμών κατανάλωσηςπου η ΔΕΗ τακτικά αποστέλλει.
  • Οι Φ/Β παραγωγοί στις συμβάσεις σύνδεσης με το δίκτυο όπως έχουν συνομολογηθεί μετον Διαχειριστή κατά την αποδοχή των όρων σύνδεσης και τις οποίες εν γένειεπικαλείσθε, δυνητικά δύνανται να επιβαρύνονται με έξοδα συντήρησης όπωςαναγράφεται στο άρθρο 2.3 του σώματος αυτών, περιοριστικά όμως αφορούντων στιςυποδομές-εξοπλισμό των όρων σύνδεσης τους επακριβώς και πάντοτε κατόπιναιτιολογημένης κρίσης και εφ' όσον οι δαπάνες αυτές δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα τουδιαχειριστή στον οποίο και ανήκει κατά κυριότητα, νομή και κατοχή ο εν λόγωεξοπλισμός. Υποδομές δικτύου που αξίζει να σημειωθεί πως σε πλείστες περιπτώσειςεξυπηρετούν ευρύτερα το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ και τους λοιπούς γειτνιάζοντες καταναλωτές-πελάτες του χωρίς μάλιστα κόστος ανάπτυξης για αυτούς. Η αποστολή λοιπόν οριζόντιων 2και αυθαίρετων χρεώσεων μέσω τυποποιημένων επιστολών στους Φ/Β παραγωγούςεπουδενί συνιστά αιτιολογημένη και ορθή κρίση, ούτε και καλύπτει το κριτήριο ευθύνης.
  • Οι Φ/Β μονάδες έχουν πληρώσει το κόστος της εγκατάστασης συσκευών τηλεμέτρησηςμαζί με την αποδοχή των Όρων Σύνδεσης (δηλαδή προκαταβολικά πριν αρκετά χρόνια καιπριν καν την δημιουργία των αντίστοιχων Φ/Β μονάδων). Το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕκωλυσιέργησε για χρόνια και δεν εγκατέστησε άμεσα τις συσκευές αυτές, οπότε καιυπεισήλθε στην εσωτερική γι' αυτόν έστω δαπάνη αποστολής καταμετρητών για λήψηενδείξεων, οπωσδήποτε δεν μπορεί να αφορά τους παραγωγούς. Ο ΔΕΔΔΗΕ άλλωστεδιαθέτει δίκτυο καταμετρητών πανελλαδικά ούτως ή άλλως, αφού καταμετρά σε τακτήβάση ένα σύνολο 7 εκατομμυρίων μετρητών χωρίς πρόσθετες χρεώσεις πέραν τωντακτικών χρεώσεων δικτύου. Προς τι λοιπόν η διακριτή «ποινολόγηση» των επιπρόσθετααπλήρωτων για τέσσερις μάλιστα μήνες Φ/Β παραγωγών;
Αξιότιμε κε Πρόεδρε

Η πρακτική των εν λόγω επιστολών με αυθαίρετες και «τυφλές» χρεώσεις σε βάρος 15.000Φ/Β εγκαταστάσεων αποτελεί ατόπημα αδιαφάνειας και δικαίου. Είναι αδιανόητο ο ΔΕΔΔΗΕνα επιχειρεί -με αυτόν ιδίως τον τρόπο- να ανοίξει τέσσερις μάλιστα «κωδικούς» τακτικού και αδιαφανούς χαρατσώματος των Φ/Β για ποσά που δεν προκύπτουν από πουθενά και πουουδείς βεβαίως αιτιολογεί ή δύναται να ελέγξει. Σε συνέχεια των ανωτέρω παρακαλούμε για την άμεση ανάκληση-αντιλογισμό τωναυθαίρετων χρεώσεων αυτών.

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση,
Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Όλγα Αγγελοπούλου – Γεν. Γραμματέας»

No comments: