Friday 27 February 2015

Ενδιαφέρον για την κατασκευή του Μπέλενε από Αμερικανική και Κουβεϊτιανή εταιρεία

Δύο εταιρείες, μία από το Κουβέιτ και μία από τις ΗΠΑ, ενδιαφέρονται για την υλοποίηση του έργου του πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε", σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος της Βουλγαρίας ABV Ρούμεν Πέτκοφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Το έργο εγκαταλείφθηκε τον Μάρτιο του 2012 από την τότε κυβέρνηση ως ασύμφορο και τον Φεβρουάριο του 2013, η Βουλή επικύρωσε τη σχετική απόφαση.
Ο κ. Πέτκοφ τόνισε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους (σχετικά με το έργο), τον Δεκέμβριο του 2014. Υπογράμμισε δε, ότι οι επενδυτές δεν αναμένουν καμία οικονομική εγγύηση από τη βουλγαρική πλευρά, ούτε επιθυμούν τη σύναψη συμβολαίου με το Δημόσιο, που να υποχρεώνει τη βουλγαρική πλευρά να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στον μελλοντικό πυρηνικό σταθμό.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτκοφ, η βουλγαρική κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει σύντομα, εάν η Βουλγαρία θα παραμείνει στη λίστα των χωρών που παράγουν πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς ή θα αποχωρήσει απ΄ αυτή τη λίστα.
Πρότεινε δε, να διεξαχθεί στο Πλέβεν διεθνές συνέδριο για τα προβλήματα της πυρηνικής ενέργειας, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Πέτκοφ είχε προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με τις οποίες είχε ανακοινώσει στον Τύπο το ενδιαφέρον ξένου επενδυτή που δεν προέρχεται από τη Ρωσία για το έργο του πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε".  Τότε, ο κ. Πέτκοφ, επικαλούμενος προσωπικές του πηγές, είχε επισημάνει ότι επιστολή του ενδιαφερόμενου επενδυτή έφθασε ήδη στα "χέρια" του υπουργικού συμβουλίου της Βουλγαρίας.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91181

No comments: