Friday 27 February 2015

Atradius: Χαμηλή τιμή πετρελαίου και κυρώσεις φέρνουν ύφεση στη Ρωσία το 2015

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και οι περιορισμένες επενδύσεις θα οδηγήσουν σε ύφεση τη ρωσική οικονομία, το 2015, σύμφωνα με έκθεση της Atradius. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σχεδόν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας πλήττονται από την απότομη επιβράδυνση της ρωσικής οικονομικής ανάπτυξης,τη νομισματική υποτίμηση, τις κυρώσεις, την έλλειψη επενδύσεων και τις δυσκολίες στήριξης του τραπεζικού συστήματος.

Οι επιχειρήσεις που εκτίθενται σε συναλλαγματικούς κινδύνους, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές και οι οποίες έχουν υψηλά επίπεδα εξωτερικού δανεισμού, θα βρεθούν πιθανότατα στη δυσχερέστερη θέση. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αναμένεται να γίνει αισθητός ευρέως σε πολλές βιομηχανίες τόσο στη Ρωσία όσο και σε εξαγωγείς προς τη Ρωσία.
Το κόστος της εξωτερικής χρηματοδότησης των ρωσικών τραπεζών, των εταιρειών και του πληθυσμού έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά. Λόγω του υψηλού επιτοκίου βάσης, το οποίο σήμερα φτάνει το 15% (προκειμένου να ανακοπεί ο πληθωρισμός και να προστατευθεί το νόμισμα), πολλές Ρωσικές επιχειρήσεις και τράπεζες αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες στην αναχρηματοδότησή τους.
Μία απότομη αύξηση στην αθέτηση υποχρεώσεων εκ μέρους των Ρωσικών τραπεζών και επιχειρήσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί - εφόσον το επιτόκιο παραμείνει σε τόσο υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αναμένεται ότι η Ρωσική κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά το τραπεζικό σύστημα και τις μεγαλύτερες στρατηγικά επιχειρήσεις. Ωστόσο, η οικονομική αυτή στήριξη μπορεί να αποδειχθεί περιορισμένη και επιλεκτική, με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να μην λαμβάνουν οποιαδήποτε κρατική οικονομική ενίσχυση.

http://energypress.gr/news/atradius-hamili-timi-petrelaioy-kai-kyroseis-fernoyn-yfesi-sti-rosia-2015

No comments: