Thursday 26 February 2015

Παν-αφρικανική πλατφόρμα ΑΠΕ από την Actis, με επενδύσεις σε αιολικά και φ/β στην Αίγυπτο

Το ιδιωτικό βρετανικό επενδυτικό group Actis προχωρά στην δημιουργία επιχείρησης ΑΠΕ στην Αφρική, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της ηπείρου και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται «Lekela Power» και θα αποτελεί ένα joint venture μεταξύ της Actis και της Mainstream Renewable Power, εταιρεία που ήδη συνεργάζεται με το βρετανικό group στη Χιλή.

Στο κοινοπρακτικό σχήμα ανήκει κατά 60% στην Actis, η οποία «μπαίνει» με 220 εκατ. δολ., και κατά 40% στην Mainstream, με το υπόλοιπο της χρηματοδότησης θα προέρχεται μέσω δανεισμού από νοτιοαφρικάνικες τράπεζες και επενδυτικά αναπτυξιακά ιδρύματα. Πάντως, το αρχικό κεφάλαιο της Lekela Power θα ανέρχεται στα 1,9 δισ. δολ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Lekela στοχεύει να παραδώσει έργα 700-900 MW σε ορίζοντα τριετίας, ενώ η Actis ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την επένδυση μετά από 5 χρόνια. Το νέο εταιρικό σχήμα θα ξεκινήσει με την κατασκευή 3 αιολικών πάρκων στη Νότια Αφρική, η οποία αυτή τη στιγμή βασίζεται κατά 95% στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καύσης άνθρακα. Αργότερα, σχεδιάζεται σε Αίγυπτο και Γκάνα να κατασκευαστούν φωτοβολταϊκά και αιολικά.
Και ενώ το κλίμα και οι πόροι της Αφρική καθιστούν ελκυστικές τις επενδύσεις στις ΑΠΕ –με βάσει τα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνεια, ανέμων και υδάτινων πόρων- οικονομολόγοι σχολιάζουν στους FT ότι σε πολλές αφρικανικές πόλεις υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι, τα καθημερινά μπλάκ-άουτ κοστίζουν στη χώρα όσο το 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή η Actis διαθέτει ήδη μια εταιρεία παραγωγής ενέργειας, την Globaleq Africa, με δραστηριότητες σε 5 χώρες μεταξύ των οποίων το Καμερούν και η Τανζανία.

http://energypress.gr/news/pan-afrikaniki-platforma-ape-apo-tin-actis-me-ependyseis-se-aiolika-kai-fv-stin-aigypto

No comments: