Thursday 29 May 2014

Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης: Ενημέρωση για συνάντηση ΠΑΣΥΦΩΣ με Γ.Γ ΥΠΕΚΑ



Πραγματοποιήθηκε σήμερα (23/5/2014) η προγραμματισμένη συνάντηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης ΠΑΣΥΦΩΣ (www.oikopv.gr), με το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κύριο Μαθιουδάκη και το διευθυντή του γραφείου του Υπουργού ΠΕΚΑ, παρουσία του νομικού μας συμβούλου κ. Ηλία Κολλύρη.
Στη συνάντηση, από πλευράς ΠΑΣΥΦΩΣ τονίστηκαν οι Νομικές και Τεχνικές αδυναμίες καθώς και τα Ουσιώδη λάθη του νέου νόμου. Επίσης τέθηκε και τεκμηριώθηκε επαρκώς η απόλυτη κι επείγουσα ανάγκη να επανέλθουν οι συμβάσεις των 42.000 ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών, στην, προ του τελευταίου νόμου (αρχική), κατάσταση κυρίως λόγω μη υπαιτιότητας μας για το ΕΛΛΕΙΜΜΑ του ειδικού λογαριασμού αλλά και της φύσης του κοινωνικού χαρακτήρα του ειδικού προγράμματος για τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Ταυτόχρονα παραδόθηκε επιστολή με τις περίπου 3300 υπογραφές τόσο στον υπουργό κύριο Μανιάτη, όσο και στον υφυπουργό κύριο Παπαγεωργίου αλλά και το γενικό γραμματέα κύριο Μαθιουδάκη.
(την επιστολή μπορείτε να την δείτε εδώ:  http://www.oikopv.gr/epistoli-pros-prothypoyrgo/ )

Ο κος Μαθιουδάκης παραδέχτηκε το άδικο της ρύθμισης, δυστυχώς όμως μας αντιμετώπισε ισοπεδωτικά ως μικροεπενδυτές και όχι ως διακριτή ομάδα, δηλαδή ως νοικοκυριά με ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα. Επιπλέον δήλωσε ότι δεν έχει καμιά ένδειξη πρόθεσης από πλευράς υπουργείου για διόρθωσή της άδικης αυτής ρύθμισης. Η όλη συζήτηση διήρκεσε 1 ώρα και 10 λεπτά ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε μισή ώρα.
Η παρουσία μας ήταν Δυναμική και Ουσιαστική. Συνεχίζουμε τον ατομικό και συλλογικό μας αγώνα. Σαν σύλλογος παραμένουμε ακομμάτιστοι. Τιμωρούμε στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις τα κόμματα που υπερψήφισαν την τόσο άδικη για όλους εμάς ρύθμιση.
Συνεχίζουμε μαζικά τις προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια ενισχύοντας το Δικαστικό Αγώνα, μέσω της συμμετοχής μας σε αυτόν αλλά κι ενημερώνοντας με τη σειρά μας όποιον μπορούμε.
Προγραμματίζουμε άμεσες συναντήσεις με τους εκπροσώπους ενέργειας όλων των υπολοίπων κομμάτων, με σκοπό τη σωστή κι ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους καθώς και την εξεύρεση δίκαιης και ολοκληρωμένης λύσης από την πιθανή επόμενη συγκυβέρνηση που θα προκύψει. Προγραμματίζουμε επίσης την ανάδειξη του θέματος μέσω των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ.
Ο αγώνας μας μόλις ξεκίνησε και θα δοθεί μέχρι τέλους σε κάθε επίπεδο.

Wednesday 21 May 2014

Κέρδη στο ταμείο του ΛΑΓΗΕ από το 2015;

Ωραίες είναι προβλέψεις και οι οικονομικές μελέτες αλλά ας μην κρατάμε μεγάλο καλάθι. Με βάση τι δεδομένα και στοιχεία έκανε τις προβλέψεις του ο ΛΑΓΗΕ; 
Μήπως πήραν απλά μια καμπύλη διακύμανσης των επιπέδων πλεονάσματος σε σχέση με τον χρόνο και έκαναν τον μελλοντικό προσδιορισμό από την ΜΕΤ;
Μήπως εφαρμόστηκε πολυπλοκότερη μέθοδος στην οποία συμπεριελήφθησαν και άλλα οικονομικά μεγέθη και παράγοντες όπως η ύφεση οι ταμειακές ροές στο ταμείο κ.α; 
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι το γεγονός οτι το ταμείο θα σταματήσει να είναι ελλειματικό, η ουσία για τον κόσμο και όσους πληρώνονται όμως είναι τι θα αλλάξει στην ζωή τους, να μην πιπιλάμε πάλι καραμέλες αλα Σαμαράς με πρωτογενές πλεόνασμα κτλ.

Saturday 10 May 2014

Το πανηγύρι του συνδέσμου εταιρειών φωτοβολταϊκών και η κατάταξη της Ελλάδας

Καλό να πανηγυρίζουμε επειδή αυξάνονται τα ποσοστά κάλυψης της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, κανένας όμως δεν μίλησε την ίδια στιγμή για τις απλήρωτες kWh ενέργειας που έχουν δώσει τα Φ/Β στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές. 
Χρηματικά ποσά που αργεί πολύ να πληρώσει η αρμόδια κρατική αρχή στους ιδιοκτήτες Φ/Β που παράγουν ρεύμα και την ίδια στιγμή τους δημιουργεί πρόβλημα. Όντως τα προβλήματα που έχουμε στις πληρωμές παραγωγών από Φ/Β οφείλονται κατά κύριο λόγο στο προβληματικό σύστημα εγγυημένων τιμών που στήθηκε αυτά τα χρόνια.

Tuesday 6 May 2014

Ο άνθρακας και οι απέλπιδες προσπάθειες της Ε.Ε για απεξάρτηση από το ρωσικό Φ.Α.

Διάβασα σήμερα από προσκείμενη ιστοσελίδα ενεργειακών θεμάτων για την "κεκλεισμένων των θυρών" συνάντηση ευρωπαϊων αξιωματούχων σχετικά με τις προσπάθειες της Ευρώπης για αποφυγή συνεπειών από τις κυρώσεις στην Ρωσία. Η αποφυγή των επιπτώσεων αυτών θα μπορούσε να γίνει μέσω της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στην πραγματικότητα αυτές οι κινήσεις δείχνουν την έλλειψη σχεδιασμού και προνοητικότητας εκ μέρους της Ευρώπης για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και γενικότερα. Η Ε.Ε σήκωσε μύτη απέναντι στην Ρωσία και μέσω της Γερμανίας και της Μέρκελ απείλησε την Ρωσία για κυρώσεις εξαιτείας της προσάρτησης της Κριμέας από την δεύτερη κτλ. Η Ρωσία είναι μια αρκετά μεγάλη δύναμη και έχει πολύ υψηλό ΑΕΠ λόγω εσόδων από τα συμβατικά καύσιμα που εξάγει προς άλλες χώρες όπως Φ.Α πετρέλαιο κτλ.

Τι περιμέναμε λοιπόν;  

Η απροετοίμαστη ευρωπαϊκή ένωση θα έπρεπε να ήταν ο τίτλος του άρθρου κανονικά. Η Ε.Ε η οποία αδυνατεί να αποφύγει επιπτώσεις από τυχόν αντιδράσεις της Ρωσίας.
Όσον αφορά τώρα την προσφυγή στην χρήση άνθρακα ως κύριας ενεργειακής πηγής για να αντισταθμήσουμε τις επιπτώσεις της Μόσχας. Φυσικά και αν γίνει θα είναι μια κίνηση επιπολαιότητας και απελπισίας. Ο άνθρακας ως καύσιμο εκπέμπει το υψηλότερο ρυπαντικό φορτίο στην ατμόσφαιρα. Η πόλη με την ποιό βρώμικη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη είναι μια πόλη στην Πολωνία στην οποία οι καυστήρες των κεντρικών θερμάνσεων χρησιμοποιούν άνθρακα, έτσι με νόμο που εξέδωσε το Πολωνικό κράτος απαιτεί την αντικατάσταση τέτοιων καυστήρων με καυστήρες πετρελαίου.

Friday 2 May 2014

Σχετικά με ρεπορτάζ εφημερίδας για τα νέα ενεργειακά χαράτσια στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Πρίν μερικές ημέρες αρκετές ιστοσελίδες αναδημοσίευσαν είδηση από την Ημερισία σύμφωνα με την οποία έχουν γίνει προτάσεις προς την κομισιόν από διάφορες συντεχνίες και λόμπυ με πρόσχημα την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ευρώπη, να περάσει ευρωπαϊκή νομοθεσία που να υποχρεώνει ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα των παλαιών ακινήτων για υποχρεωτική αντικατάσταση των αγωγών στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, των σωληνώσεων ύδρευσης καθώς και τον ανελκυστήρων.

Η πρώτη απορία που μου δημιουργήθηκε, είναι κατά πόσο σχετίζονται αυτά τα μέτρα με την ενεργειακή κατάταξη και την κατανάλωση ενέργειας σε ένα κτίριο. Οι σωληνώσεις ύδρευσης δεν έχουν καμία απολύτως σχέση σε αυτό, ένα το κρατούμενο.
Πάμε τώρα στους αγωγούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Φίλος μου ηλεκτρολόγος που εκδίδει βεβαιώσεις ηλεκτροδότησης (ΥΔΕ) μου είχε αναφέρει οτι όσο αυξάνεται η γύρανση των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος τόσο αυξάνεται η αντίσταση που παρουσιάζουν. Αυτό λοιπόν τι μπορεί να σημαίνει εντελώς πρόχειρα, οτι αυξάνεται περισσότερο η θερμοκρασία των αγωγών όταν διαρρέονται από ηλεκτρική ενέργεια καθώς στον τύπο I^2*R αυξάνεται και η ισχύς κατανάλωσης των συσκευών. Αυτό αν το υπολογίσουμε σε πανελλήνια εμβέλεια ίσως ισχύει. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να υπάρξει αναζήτηση επιστημονικών άρθρων, συζήτηση με τους μηχανικούς και να μην περάσει έτσι τυχάρπαστα.
Οι ανελκυστήρες τώρα, αποτελούν ειδικό κομμάτι. Μπορεί οι σύγχρονοι ανελκυστήρες με το σύστημα πεπιεσμένου υγρού και την αντλία να έχουν χαμηλότερες τριβές άρα και το μηχανικό σύστημα συνολικά να απαιτεί λιγότερη ισχύ κατανάλωσης έναντι των παλαιών ασανσέρ με τις τροχαλίες και τα συρματόσχοινα. Από την άλλη υπάρχει ο παράγοντας της ασφάλειας του ενοίκου στους παλαιούς ανελκυστήρες.
Ο ανελκυστήρας καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια μόνο όταν τίθεται σε λειτουργία από το κομβίο ώθησης για να μεταφέρει κάποιον ένοικο στον όροφο που πρέπει, το πόσο ενέργεια μπορεί να καταναλώνει συνολικά η χώρα μας από παλαιούς ανελκυστήρες θέλει και αυτό αναζήτηση και πειράματα.

Σε κάθε περίπτωση επειδή το δημοσίευμα στις εφημερίδες "βρωμάει", η Ε.Ε καλό θα ήτανε να συζητήσει πολύ περισσότερο το θέμα, σε καμία περίπτωση να μην υποχρεώσει κανέναν αλλά να ψηφίσει αντισταθμηστικά μέτρα και ωφέλη εφόσον κάποιος επιλέξει να κάνει τέτοια αναβάθμιση εγκαταστάσεων και σε καμία περίπτωση μην αποδεχτεί αιτήματα και προτάσεις επειδή μόνο και μόνο τις υπέβαλλαν κάποια λόμπυ και συντεχνιες. Διότι οι τελευταίοι κοιτάνε μόνο το οικονομικό συμφέρον τους αδιαφορόντας για τους πολίτες. Επίσης η Ε.Ε επιβέλλεται να κοιτάξει την οικονομική κατάσταση της κάθε χωράς. Διότι η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία. Διότι στην πολυκατοικία του 1930 που διαμένει φίλος μου στο κέντρο της Αθήνας, τους έκοψαν το κοινόχρηστο ρεύμα επειδή δεν πλήρωναν κοινόχρηστα οι ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα ούτε φώς και ασανσέρ να μην έχουνε.

Σε επόμενο κείμενο ίσως θα μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερες τεχνικές λεπτομέριες για την απόσβεση και το κόστος των ανωτέρω αναβαθμίσεων και επεμβάσεων.