Monday 31 March 2014

Μικρές ανεμογεννήτριες: νέος αλγόριθμος υπόσχεται μεγαλύτερη αποδοτικότητα

Τα τελευταία χρόνια οι μικρές ανεμογεννήτριες γνωρίζουν πολύ σημαντική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο (το τι συμβαίνει στη χώρα μας είναι διαφορετική ιστορία).

Αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 5 ευρώ / MWh

Αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας («ΕΤΜΕΑΡ»), που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος κατά 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 2014,

Η σημερινή επίθεση του ΤΕΕ σε ΤΕΙ και κολλέγια μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που ήρθαν επί του πολυνομοσχεδίου

Το ΤΕΕ εξαπέλυσε επίθεση στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στα κολλέγια μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που πέρασαν και ήταν αποτέλεσμα κινητοποιήσης όλων των επαγγελματικών φορέων που σχετίζονται με τους μηχανικούς ΤΕ. Ποιό συγκεκριμένα αναφέρουμε το κείμενο σε screenshot:

Τα "έσπασαν" ισραηλινοί - Woodside για το 25% του Λεβιάθαν

Δεν υπογράφηκε τελικά η συμφωνία για την απόκτηση του 25% του Λεβιάθαν από την αυστραλιανή Woodside.

Στα 730 εκ. ευρώ οι πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2013 – Ώθηση από ενέργεια και κατασκευές

Στα 729,8 εκατ. Ευρώ, έναντι 673,3 εκατ. Ευρώ το 2012, διαμορφώθηκαν οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2013, κυρίως λόγω των υψηλότερων πωλήσεων στον τομέα της ενέργειας και των κατασκευών.

PVMAINT: Τεχνική υποστήριξη και συντήρησης σε πάνω από 130 φ/β

Συνεχίζοντας την πορεία της στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων, η PVMAINT έχει ήδη αναλάβει την πλήρη συντήρηση και συνεχή τεχνική υποστήριξη 130 φωτοβολταϊκών σταθμών πανελλαδικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Alstom: Κατασκευή αιολικού 51 MW για την Petkim στη Σμύρνη

Αιολικό πάρκο 51 MW θα κατασκευάσει για την τουρκική εταιρεία πετροχημικών Petkim, ο γαλλικός κολοσσός Alstom.

Enel Green Power: Υδροηλεκτρικό 102 MW στη Βραζιλία

Την κατασκευή υδροηλεκτρικού συγκροτήματος 102 MW ανέλαβε στην πολιτεία του Mato Grosso στη Βραζιλία, η Enel Green Power.

Ενεργειακό χαρακίρι

Την άνοιξη του 2010 πολλοί ειδήμονες και μη στην Ελλάδα πρότειναν να γυρίσουμε την πλάτη στην ΕΕ και στο ΔΝΤ και να αναζητήσουμε δανεικά στην Ρωσία, στην Κίνα ή ακόμη και στα Εμιράτα. Λίγο αργότερα κάποιοι άλλοι ανακάλυψαν ότι τα κοιτάσματα ενέργειας σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες μάς επιτρέπουν να απαλλαγούμε και από το δυσβάστακτο χρέος και από τους απαιτητικούς δανειστές μας.

Καλιφόρνια: Περιορίζει τη συμμετοχή στο net metering στα 20 χρόνια

Η Δημόσια Επιτροπή ΥΚΩ της Καλιφόρνια (CPUC) αποφάσισε να περιορίσει τη συμμετοχή των ιδιοκτητών φ/β στο υφιστάμενο πρόγραμμα net metering στα 20 χρόνια με πλαφόν τα 3,6 GW.

«Μας κορόϊδευαν» καταγγέλλουν οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Ετοιμάζονται να αντιδράσουν με καταγγελτικό και έντονο τρόπο, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από επαγγελματικά φωτοβολταϊκά, στο κούρεμα των εγγυημένων τιμών, όπως τελικά πέρασε με το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, από τη Βουλή.

Επεκτείνεται στην αφρικανική αγορά ηλιακής ενέργειας η Kazatomprom

Στην αγορά φωτοβολταϊκών της Αφρικής στοχεύει να επεκταθεί η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας του Καζακστάν, Kazatomprom. Η εξαγγελία έγινε δια στόματος του Azzat Betekbayev, Διευθυντής της KazPV, θυγατρική της Kazatomprom που εξειδικεύεται στην παραγωγή φ/β μονάδων, από το βήμα του διεθνούς Συνεδρίου-Έκθεσης «AfricaPVSEC 2014».

Τριπλή φορολογική πίστωση για τα φ/β προωθεί η Αϊόβα

Ομόφωνα πέρασε από τη Γερουσία της Αϊόβα (ΗΠΑ) ο νόμος για τον τριπλασιασμό της πίστωσης φόρου στην εγκατάσταση οικιακών και εμπορικών φ/β συστημάτων. Για να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος θα πρέπει να εγκριθεί και από την Κάτω Βουλή της Πολιτείας.

«Σφραγίστηκε» η πώληση της RWE Dea στο Ρώσο μεγιστάνα Mikhail Fridman

«Έπεσαν» και επισήμως οι υπογραφές για την πώληση RWE Dea, θυγατρική της γερμανικής ΥΚΩ RWE, σε ρωσικό fund με επικεφαλής των μεγιστάνα Mikhail Fridman. Υπενθυμίζεται ότι η αγοραπωλησία συμφωνήθηκε να γίνει στα 5,1 δισ. ευρώ.

NEK: Χρωστά 35,4 εκατ. λέι στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Βάρνας

Συνολικά 35,4 εκατ. λέι χρωστά η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ) στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Βάρνας, οι υπάλληλοι του οποίου βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

14 δισ. βαρέλια τα διαθέσιμα πετρελαϊκά αποθέματα στο West Qurna 2

Την εμπορική παραγωγή πετρελαίου στο κοίτασμα West Qurna 2 στο Ιράκ ξεκίνησε η ρωσική LUKoil, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή της χώρας.

Συνεργασία Spima - EnergyDeck στον τομέα της ενέργειας

Στον τομέα της ενέργειας εισέρχεται η Spima υπογράφοντας συμβόλαιο με την EnergyDeck για την παροχή υπηρεσιών μετρήματος και καταγραφής κατανάλωσης ενέργειας στους πελάτες της.

Κασίνης: Σαφείς ενδείξεις για αποθέματα υδρογονανθράκων μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, για νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τα οποία ενδεχομένως και να φτάνουν τα 3 δισ. βαρέλια.

ΚΑΥΚΑΣ: Συνεργασία με THEBEN στο τομέα εξοικονόμησης ενέργειας

Ανταποκρινόμενη δυναμικά στις νέες προκλήσεις που επιβάλλουν οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις, η ΚΑΥΚΑΣ οδηγείται σε νέες στρατηγικές συνεργασίες, προκειμένου να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πελατών της,

Κέντρο logistics παραγωγής υπεράκτιων α/γ στη Βρετανία από τη Siemens

Περισσότερα από 190 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η Siemens για την κατασκευή μονάδας παραγωγής υπεράκτιων ανεμογεννητριών στο Green Port Hull της Μεγάλης Βρετανίας.

Συνεχίζει τη διεύρυνση του φωτοβολταϊκού της χαρτοφυλακίου η Μπήτρος

Σε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα γύρισε ο όμιλος Μπήτρου το 2013, καθώς το EBITDA διαμορφώθηκε στα +2,02 εκατ. ευρώ, έναντι -177 χιλιάδων ευρώ κατά το 2012.

Αύξηση 16,8% του κύκλου εργασιών της Ελλάκτωρ στα αιολικά

Παρά τις ζημιές που κατέγραψε στο σύνολο του 2013 ο όμιλος Ελλάκτωρ, θετικές επιδόσεις σημείωσε στον κλάδο των αιολικών και του περιβάλλοντος.

«Ενεργειακό» μνημόνιο συνεργασίας Αλβανίας - Κοσσόβου

Μνημόνιο συνεργασίας επί ενεργειακών θεμάτων υπέγραψαν Αλβανία και Κόσοβο. Βασική δέσμευση είναι η δημιουργία κοινής αγοράς ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το κείμενο της συμφωνίας υπεγράφη από τον υπουργό Ενέργειας της Αλβανίας, Νταμιάν Γκικνούρι και τον Κοσοβάρο υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Φαντίλ Ισμαήλι.

Ν. Τζώρτζογλου: Επιστολή διαμαρτυρίας κατά της καταστροφής των επενδύσεων σε φ/β

Αξιότιμοι κύριοι του ΥΠΕΚΑ,

Με λύπη και αγανάκτηση διάβασα την δημόσια διαβούλευση και το τελικό σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 Ν.2773/1999 και λοιπές διατάξεις».

Κερδισμένοι των περικοπών στις ταρίφες οι αγρότες, κουρεύονται μόνο 12% - όλες οι τελικές αλλαγές στο New Deal

Στους μεγάλους κερδισμένους του New Deal, αναδεικνύονται οι αγρότες-επιχειρηματίες, τα αιτήματα των οποίων βρήκαν ευήκοα ώτα σε βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που με τη σειρά τους πίεσαν το ΥΠΕΚΑ,

Όλες οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο new deal – Στα 7 χρόνια η παράταση των συμβάσεων

Με την υπερψήφιση αργά χθες το βράδυ στη Βουλή του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου, ολοκληρώθηκε και η ριζικότερη μέχρι σήμερα παρέμβαση στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από την οποία οι υφιστάμενοι παραγωγοί θα έχουν σημαντικές απώλειες,

Δ. Σταμενίτης: Εξαλείφεται η λογική του “μπαλώματος” σε ενέργεια και ΑΠΕ

Με το παρόν πολυνομοσχέδιο επιχειρείται να μπει μια τάξη στο κομμάτι της ενέργειας και δει στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου υπάρχουν δύο σημαντικά «αγκάθια» που πρέπει να κοπούν, επεσήμανε κατά την σημερινή του ομιλία στη Βουλή ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Διονύσης Σταμενίτης.

Καμμένος: «Βλέπει» κατασχέσεις φ/β και δημιουργία τεράστιων μονάδων ενέργειας

Γιατί δεν κουρεύονται τα δάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες οι ιδιοκτήτες των φ/β από την τράπεζα, διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής κατά τη σημερινή του ομιλία στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Αλλαγές στη διακίνηση και διάθεση πετρελαιοειδών με "συνταγή" ΟΟΣΑ

Πέραν του «New Deal» και τις αλλαγές στον κλάδο της ενέργειας, σημαντικές αλλαγές έρχονται και στον κλάδο των καυσίμων με "συνταγή" ΟΟΣΑ.

«Ραντεβού» στα δικαστήρια δίνουν οι ιδιοκτήτες φ/β στέγης με το ΥΠΕΚΑ

«Την κοροϊδία που μας κάνατε δεν θα την αφήσουμε έτσι, θα τα πούμε στα δικαστήρια» προειδοποιεί την ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Sunday 30 March 2014

シェールガス田の開発に、エネルギー業界が期待寄せる=中国報道

中国石油化学工業(シノペック)が発表した「フ陵シェールガス田」(重慶市フ陵区)の大規模商用開発のニュースが中国エネルギー業界を沸かせている。中国 ではシェールガスの開発によってエネルギー需給の構造調整が加速し、省エネや大気汚染の緩和にもプラスになると期待されている。

小水力発電を知ろう 「三茶屋エコ・えーね館」オープン 奈良

小水力発電ができる水車の展示や工作体験が楽しめる施設「三茶屋エコ・えーね館」が29日、吉野町三茶屋でオープンした。農村で水車を利用して災害時に発 電する仕組みが注目されており、これまでの取り組みを情報発信しながら、地域住民の交流の場としての役割も期待されている。

中国は世界一の再生可能エネルギー大国 原発推進派掲げる嘘

再生可能エネルギーとは、太陽光、風力、水力、地熱など自然界に存在し、尽きることのないエネルギーのこと。原子力と違って安全性が高く、環境にも優しい。

会津21カ所に太陽光発電施設 会津電力の子会社運営へ

会津電力の佐藤弥右衛門社長は28日、都内で会見し、10月までに会津地域の21カ所に計1.45メガワットのソーラー(太陽光)発電施設を設置、稼働を始める計画を明らかにした。全ての施設を同社の子会社アイパワーアセットが運営する。

省電舎、パームヤシ殻をバイオマス燃料に利用

省電舎 <1711> はインドネシアのPT.ワールド・ワン・インドネシア社と(以下WOI)パームヤシ殻の炭化事業について基本合意契約を締結したと発表した。

<再生エネルギー>「過去上回る水準」明記へ…基本計画

 国の中長期的なエネルギー政策の方向性を決める「エネルギー基本計画」を巡り、政府・与党は28日、再生可能エネルギーの導入目標について「これまでの 計画を上回る水準の導入を目指す」と明記する方向で最終調整に入った。

「エコのまち」大井に活力、メガソーラーが28日稼働

大井町山田の町有地(6・8ヘクタール)で県西部初となるメガソーラー(大規模太陽光発電所)が完成し、28日に稼働を始めた。町は「エコのまち」として環境教育や観光振興につなげたい考えで、「地域に活力を与える資源になれば」と期待している。

浜松「バイオマス都市」選定 民間誘致し発電事業

農林水産省など7府省は28日、バイオマス(生物資源)を活用した新エネルギーの地域循環と産業創出を目指す「バイオマス産業都市」に浜松市を選定したと 発表した。選定により、バイオマス発電所や付帯施設の整備に対する国の財政支援が受けやすくなる。市は1月策定の構想に基づき、民間を事業主体とする四つ の発電プロジェクトを進める。

水力発電、目標25%増 北電、20年度に

北陸電力は、水 力発電所の発電目標を拡大する。2020年度までに07年度比で年間8千万キロワット時の増加を目標にしていたが、新年度の計画では25%増の1億キロ ワット時(一般家庭約2万8千世帯の年間使用電力量に相当)に引き上げる。志賀原発の運転停止が続く中、再生可能エネルギーの導入を加速させる方針であ り、既存設備の改修で出力を高めるほか、新規開発も進める。

Δεν κατάφερε να πειράξει το ΤΕΕ το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού μόνο για τα δικά του μέλη

Στο σημερινό μνημονιακό πολυνομοσχέδιο το οποίο συμπεριελάμβανε δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, το ΤΕΕ επιχείρησε να

奥巴马:美拟向欧直供天然气

 在乌克兰紧张局势背后,欧洲的能源软肋绝对是这场大国博弈棋盘中不可忽视的一颗棋子。不过奥巴马的最新表态似乎 在点醒欧盟不必囿于“断气”之苦而对俄罗斯委曲求全。

加拿大放行4个LNG出口许可

能源网讯  美国合众国际社3月27日报道,加拿大自然资源部部长克福特27日对外宣称,为满足全球对LNG不断飙升的需求,加拿大政府批准了其西海岸的4个长期的LNG终端出口许可。

炼油产能严重过剩 今年或增5000万吨产能

2014年是炼油 行业投产高峰年,预计炼油产能将增加5450万吨以上,市场宽松度将进一步上升。中国石化咨询公司专家柯晓明在27日的第七届中国地炼市场与发展峰会上表 示,炼油行业产能过剩的程度比钢铁还严重,“只是国家有关部门并没有把炼油行业纳到淘汰过剩产能目录里面”。

中法敲定180亿欧元大单 核能领域突破显著

(图片来源:网易财经)

  从汽车到飞机,从农业到核能,正在法国进行国事访问的中国国家主席习近平与法国总统奥朗德在短短的24小时内见证了21个项目、价值180亿欧元(约合248亿美元)的大订单。

原油进口权新方案将出台 对民企开放力度更大

“2014年原油进口权方案基本敲定,规模门槛均有调整,很快就会出台。”中石油内部人士在昨日召开的第七届中国 地炼市场与发展峰会间隙对上证报记者透露。论坛首位发言人——发改委能源研究所研究员姜鑫民以较大篇幅阐述了今年的原油进口权政策。

“钦点”能源之六:能源替代与替代能源

能源替代问题对人类能源利用来说已不是什么新鲜事,在人类历史上已经出现过用煤炭替代薪柴,用石油、天然气替代煤 炭的过程。纵观人类社会的发展历程,我们不难看出人类文明在每一次进步的重要时刻都会伴随着能源的替换和改进。每一次能源大替换,都是一次能源替代过程。 可以说,人类的文明发展史既是一部技术经济递进史,又是一部能源替代史。

新疆确立四大煤炭功能区促进资源开发

(原标题:新疆确立四大煤炭功能区促进资源有序开发)

中海油LNG产业发展驶入快车道

  图为胡家园LNG加气站工人在为公交车加气。 
  张高峰/摄

部分光伏电站或享受标杆电价

原标题:能源局拟推新政 部分光伏电站或享受标杆电价
  收益率低、屋顶难找、融资困难、交易风险大、并网难、备案难以及负荷长期稳定性难以保证,重重困难之下,今年8GW的分布式光伏目标难以完成已是业界共识。

《分布式光伏发电远程监控技术规范》国家标准大纲通过审查

中国电力企业联合会标准化中心在南京市主持召开了《分布式光伏发电远程监控技术规范》国家标准大纲审查会,来自网省设计院、网省电科院及高校和企业20位专家认真听取了编写组的汇报,一致认为该标准大纲结构合理、内容全面、符合送审要求。

政策推动的中国光伏市场

2013,制造和应用同步扩大

  无锡尚德的破产重整成为光伏行业2013年“收视率”最高的事件之一,但尚德剧情的演变对同行的心态并没有产生太大的影响。

我国发电设备绝对过剩问题凸显

光伏产能基本可以满足全球市场、风电产能超需求近一倍、核电设备产能利用率仅仅七成……在近年来一系列政策、外贸因素影响下,作为新兴产业的发电设备制造业面临着日益严重的产能过剩问题,而且超过钢铁、水泥等传统行业,呈现出绝对过剩现象。

美重启反倾销调查 重创中概光伏股

据报道,美国商务部26日对部分中概光伏企业开始新一轮的反倾销调查,受此影响,当日美股中概光伏股全线下跌。

顺风光电拟易名为顺风国际 反映业务多元走向

董事会建议将本公司名称由「ShunfengPhotovoltaicInternationalLimited顺风光电国际有限公司」更改为「ShunfengInternationalLimited顺风国际有限公司」。

SunPower C7技术聚光光伏项目将在内蒙开工

 SunPower宣布,将通过一个中国合作伙伴财团,为内蒙古规划的几个发电站专案提供C7太阳能聚光光伏(CPV)技术。SunPower指出,专案将启用其第三代效率高达24.5%的“Maxeon”电池。

赛维LDK彭小峰被迫进入个人破产程序

根据代表该公司在开曼群岛的清盘人提交的美国证券交易委员会(SEC)文件,ApolloInvestmentAsiaLimited正在迫使赛维LDK(NYSE:LDK)创始人、股东、现任董事长兼首席执行官彭小峰进入个人破产程序,总计达7550万美元。

天合光能:所有自产太阳能电池无电势诱发衰减

 天合光能(NYSE:TSL)日前表示,自2014年04月01日起,使用自产电池片生产的天合组件均符合IEC62804Ed.1.0(82/685/NP)系统偏压耐受测试标准(俗称电势诱导功率衰减PID测试)。

隆基股份拟设子公司涉光伏电站业务

隆基股份公告,公司拟投资设立光伏系统开发、集成与服务公司,该子公司注册资本5000万元,其中隆基股份出资占比55%。这是隆基股份继去年积极开发光伏电站项目后,在延伸光伏下游产业链方面的进一步实践。

陕西众森成功推出世界领先太阳能组件模拟器

2014年3月陕西众森电能科技有限公司成功推出世界领先的太阳能组件模拟器,型号为GIV-2A。这款模拟器内部定位为A+A+A+标准,各项指标均优于国际标准2倍(IEC60904-9)。 近期此款设备已通过中国计量院认证,创造了多个国际领先.

易事特品牌产品惊艳亮相中东太阳能光伏展

中东国际太阳能光伏展览会(Solar Middle East)近期在阿联酋迪拜举行,广东易事特电源股份有限公司携众品牌产品积极参展。这已是易事特第二次参加该展会,标志着易事特挺进中东市场的步伐不断提速。

GT获马来西亚多晶硅厂3.36亿美元大单

 据MoneyDJ 报导,太阳能电池与硅片设备生产大厂GT Advanced Technologies Inc.宣布,该公司与Cosmos Chemicals Berhad签订一项价值3.36亿美元的供应协议,将向一间位于马来西亚沙捞越、多晶硅年产量达25,000公吨的多晶硅工厂提供设备及技术。

赛维LDK创始人被迫进入个人破产程序

根据代表该公司在开曼群岛的清盘人提交的美国证券交易委员会(SEC)文件,Apollo Investment Asia Limited正在迫使赛维LDK(NYSE:LDK)创始人、股东、现任董事长兼首席执行官彭小峰进入个人破产程序,总计达7550万美元。

顺风公布2013年亏损超过收入及预期更名

 中国硅片制造商兼运营商无锡尚德、顺风光电国际日前报告,2013年全年收入约为2.464亿美元,而前一年为1.705亿美元。

振发新能源100MW太阳能光伏发电项目落户通辽市霍林郭勒

 近日,通辽市霍林郭勒与振发新能源科技有限公司签订总规模100MW太阳能光伏发电项目投资协议。项目由振发新能源科技有限公司投资,选址霍林郭勒市循 环经济产业园项目规划投资12亿元,分三期建设,总规模100MW太阳能光伏发电项目,其中一期30MW,投资4.5亿元。

江苏电力公司完成省内首次分布式光伏并网检测

近日,国网江苏省电力公司电力科学研究院完成省内首次分布式光伏并网检测,以江苏电科院分布式建筑光伏为被测分布式光伏,按照分布式光伏并网检测标 准,利用移动式分布式光伏并网检测设备完成了分布式光伏电压适应性、频率适应性和防孤岛能力检测,标志着国网江苏电科院具备了分布式光伏现场并网检测能 力,是国网江苏电力支持和服务分布式光伏发展的又一重要成果。

力诺太阳能电力集团承建的济南首家光伏农业大棚示范项目成功并网

4.jpg

        2014年3月27日上午,由山东力诺太阳能电力集团承建的济南首家光伏农业大棚示范项目经过紧张的施工建设,全部并网发电。济南市农业局刘善义副局长、 济南市经济技术开发区刘兴刚副主任,济南市电力设计院总工程师丁学真、山东力诺电力集团周广彦总经理出席参加并网仪式。

中电电气上海SST松江区5KW民用光伏发电项目顺利并网

短暂的两天阴雨后又迎来了风和日丽、阳光明媚的好天气,近日,上海松江大学城沈先生家屋顶的家庭光伏电站顺利完成施工,并通过供电公司验收,成功并入国家电网。

Saturday 29 March 2014

Friday energy fact: China is now the world's largest net importer of petroleum and other liquid fuels

graph of net oil imports for China and U.S., as explained in the article text
Source: U.S. Energy Information Administration, Short-Term Energy Outlook, March 2014 Note: Net petroleum and other liquids imports are defined as total liquid fuels consumption minus domestic production.

Report: The future of Chile's energy sector lies with renewable energy

Amanda Maxwell, Latin America Advocate, Washington, DC

The Chilean Renewable Energy Center recently released its annual report for 2013, and the numbers send a clear message:

More Research and Data Needed on Induced Earthquakes from Oil and Gas Operations

In the early evening on March 27, 1964 a magnitude 9.2 earthquake struck beneath Alaska’s Prince William Sound, 75 miles east of Anchorage. The ground shook for over four minutes, triggering landslides and a deadly tsunami that claimed lives as far south as Crescent City, CA.

Microgrids: Ushering in a new era of electricity generation?

Image

NJ TRANSITGRID

"I am not here to debate what isn’t debatable,” said Secretary of Energy Ernie Moniz back in August 2013 at Columbia University’s Center for Global Energy Policy in New York City. Setting the tone at the policy address, Sec. Moniz made no bones about where climate change and sustainability lie on the Administration’s agenda moving forward. 

Energy efficiency progress by America's utilities: An update

Ralph Cavanagh, Energy Program Co-Director, San Francisco, CA

Some people are surprised to learn that our electric and natural gas utilities spend billions of dollars a year to help customers need and use less energy.

Conjuring Profits from Uranium's Resurgence: Interview with David Sadowski

uranium mining resurgence
David Sadowski is a mining equity research analyst at Raymond James, and has been covering the uranium and junior precious metals spaces for the past seven years. Prior to joining the firm, David worked as a geologist in western Canada with multiple Vancouver-based junior exploration companies, focused on base and precious metals. David holds a Bachelor of Science in Geological Sciences from the University of British Columbia.

Solazyme launches biodegradable encapsulated lubricant for drilling market

Jim Lane

Enters oil & gas drilling market with world’s first encapsulated lubricant.  Solazyme: “Targeted delivery technology provides improved performance and sustainability.”

China, EU reach solar settlement but more defaults loom

Doug Young

China and the European Union have reached a new settlement that should formally end their ongoing dispute over solar panels, contrasting sharply from a more confrontational tack taken by the US in a similar spat.

The pros' clean energy picks: Solar dominates, emerging markets drag

om Konrad CFA

In December, I asked my panel of professional green money managers for their top three stock picks for 2014.  You can find the full list and descriptions of the companies here. Three months have passed since I asked them for their picks, and given the popularity of my regular updates on my own 10 clean energy picks for 2014,

NRG Energy scoops up home roof solar company - GigaOM

The CEO of power giant NRG Energy, David Crane, told me earlier this week to expect big things from his company around rooftop solar systems for homes. Now here’s some major news on that front:

Potential crackdown on Russia risks also punishing Western oil companies

As the United States seeks to strengthen sanctions on Moscow for its occupation of Crimea, energy experts say the powerful Russian oil industry would make a robust target.

Environmentalists question timing of Duke Energy coal ash pond pumping

Did North Carolina officials know Duke Energy was dumping water from coal ash ponds into the Cape Fear River weeks earlier than they let on? That's what environmentalists are asking.

Will the West’s energy play deter Russia?

Gazprom, the Russian energy crown jewel, has seen its valuation drop considerably in the last few months in tandem with the Russian-Ukrainian crisis. Investors are having mixed reactions about Russia’s investment environment, though some are still playing roulette.

U.S. Natural gas is not a weapon to be wielded against Russia

All things considered, natural gas exports may not be a useful weapon in the United States’ quest to punish Russia after its annexation of Crimea. In fact, it may not even amount to a slap on the wrist.

Small gas-to-liquids plants get a huge boost

This week, Waste Management WM +0.61%, Inc., Ventech Engineers International LLC, NRG Energy NRG +0.86%, Inc. and Velocys plc (VLS.L) announced a joint venture to use small-scale gas-to-liquids (GTL) plants to create fuels and chemicals from biogas and natural gas.

Oil exports: The rhetoric and the reality

If not natural gas, then oil. That seems to be the latest reaction to breaking Russia’s energy grip on Europe.

CPV Update: SunPower ramps up in China, Soitec achieves South Africa milestone

SunPower says it has sold 70 MW of concentrated solar PV (CPV) "cell packages" to its joint venture in China's Inner Mongolia region for the first phase of two projects using the company's C7 low-concentration CPV (LCPV) technology: a 20-MW (dc) project in Saihan and a 100-MW (dc) project in Wuchuan, both scheduled for completion in 2015.

UK renewable electricity generation rose 28% in 2013

U.K. renewable power generation rose 28 percent last year as more wind farms and solar plants came online, the Department of Energy and Climate Change said.

Is the Ukraine crisis compromising Germany's renewable energy future?

The crisis in Ukraine has added an extra dose of uncertainty to German Chancellor Angela Merkel's biggest domestic project: shifting the country from nuclear to renewable energy sources.

Shared clean energy program advances in Connecticut legislature

Connecticut could become the 11th state to pass shared renewables policy, the new approach to renewable energy that gives renters and others a way to go solar for the first time.

NRG buys installer roof diagnostics in rooftop solar push

NRG Energy Inc. (NRG), the largest independent U.S. electricity producer, bought rooftop solar installer Roof Diagnostics Solar Inc. as it seeks to capitalize on the growing decentralized power market.

Top inverter maker SMA loss wider than expected after solar market shifts

SMA Solar Technology AG, Germany’s biggest solar maker, reported a wider-than-expected loss because demand shifted from its home market in Europe toward Asia.

Germany’s $2.8 billion power link with Norway threatened

Talks between Germany and Norway about how to boost the trading of electricity from renewable sources are being held up by concerns that the power cable running under the North Sea won’t ever make money.

Can Europe achieve a clean, affordable power balance?

Change is sweeping the European power industry as the integration of renewables gains pace. How Europe eventually navigates through these dramatic changes will fascinate power decision makers globally.

Renewable energy crowdfunding hits the runway

E-commerce visionary Elon Musk and British punk-fashionista Vivienne Westwood see eye-to-eye on a new wave in clean energy: You need to find investors online.

Chinese solar PV module suppliers extend their lead heading into "robust" 2014

Three industry groups now confirm that Chinese suppliers continue to increase their dominance over solar PV module shipments, and Yingli remains the biggest of them all.

Brazil’s Rio Bravo seeks partners to finance wind power growth

Rio Bravo Investimentos SA, the asset manager founded by former central bank president Gustavo Franco, is looking for new financial partners to help it become one of Brazil’s biggest wind power companies.

Renewable energy trends illuminated in clean edge’s market report

The clean energy industry’s performance over the past year can be seen as a classic good news-bad news situation, according to the experts at Clean Energy, a research and advisory firm devoted to the clean-tech sector.

Suez Environnement to Build Waste-to-Energy Plant in China

Suez Environnement, Europe’s second-biggest water company, and Chinese partners agreed to build an incinerator near Shanghai to treat hazardous and medical waste that will generate steam and supply energy.

Giant King grass to fuel bioenergy plants in California

An 18-MW biomass plant is set to reopen in Imperial, California as part of the ML Energy Park after a 2010 earthquake damaged the facility.

Renewables in North Africa: A nation-by-nation report card

Electricity demand is soaring in Northern Africa nations (Morocco, Algeria, Tunisia, Libya and Egypt) due to economic development, rising living standards, and other factors, but the existing power infrastructure is severely inadequate to handle it.

Greek government proposes more cuts to renewable energy feed-in tariff

In a move reminiscent of Spain, the Czech Republic, Australia and even Germany, the Greek government has proposed cuts to the country’s successful Feed-in Tariff (FIT).

Siemens to invest $264 million in UK offshore wind plant

Siemens AG, Europe’s largest engineering company will invest 160 million pounds ($264 million) in a wind turbine factory in northern England to tap the world’s biggest offshore wind market.

Japan approves solar power tariff cut, sets offshore wind

Japan approved a cut in tariffs for solar power as a building boom meant the technology made up 97 percent of new renewable capacity since it offered incentives.

US lawmakers urge extension of renewable tax credits

Several dozen members of the House of Representatives, mostly Democrats along with some Republicans, have urged House Speaker John Boehner (R-Ohio) to help extend the Production Tax Credit (PTC) and the Investment Tax Credit (ITC) that benefits wind power.

How do we really protect the grid from the bad guys?

From David and Goliath to Luke Skywalker and the Death Star, the human race has been reminded again and again that big things have their vulnerable points. The U.S. power grid, sometimes called the world’s largest machine, is no exception.

Updated: New Jersey's offshore wind goals up in the air after project rejection

New Jersey's Board of Public Utilities (BPU) has given a thumbs-down to a long-proposed offshore wind project near Atlantic City, casting doubt on the project's future as it seeks crucial funding from the Department of Energy

Friday 28 March 2014

Пермские энергетики снабдили электроэнергией строящиеся дома в экологически чистом районе Перми

Специалисты филиала МРСК Урала «Пермэнерго» обеспечили энергоснабжение четырех 25-этажных жилых домов в Перми, которые сейчас находятся в процессии постройки.

«Фортум» принял участие в обсуждение реформы системы теплоснабжения

В Москве состоялась VIII ежегодная конференция «Российская энергетика», ключевой темой обсуждения в ходе которой стала новая модель рынка тепла. Об этом сообщает пресс-служба корпорации «Фортум».

В Ярославской области снижены тарифы на электроэнергию

Прокуратура Ярославской области обнаружила, что при принятии решения о тарифах на электроэнергию были допущены нарушения закона.

Приморские электросети запланировали ремонты

Филиал ОАО «Дальневосточная распределительная сетевая компания» - «Приморские электросети» начал подготовку к осенне-зимнему периоду.

НОВАТЭК и «Газпром нефть» хотят вернуть паритет в «Северэнергии»

31 марта совет директоров НОВАТЭКа рассмотрит сделку об отчуждении имущества, которое стоит свыше 5% балансовой стоимости активов компании.

Прокуратура Мосальского района выявила задолженности по электроэнергии

Районная прокуратура провела проверку, в ходе которой выяснила, что администрация муниципального образования не платит за потребленную электроэнергию.

Электропотребление в РФ за неделю снизилось на 1,9%

Общий объем планового электропотребления в РФ на рынке на сутки вперед за неделю с 21 по 27 марта сократилось по сравнению с предыдущей неделей на 1,86% и составил 18,4 миллиона МВт.ч, сообщило НП «Совет рынка».

Белорусская “дочка” Газпрома транспортировала за рубеж в 2013г 48,8 млрд куб м газа

Белорусская дочка «Газпрома» – «Газпром трансгаз Беларусь» – транспортировала за рубеж в 2013 году 48,8 миллиарда кубометров газа, говорится в сообщении пресс-службы «Газпром трансгаз Беларусь».

Поставки из США не смогут изгнать РФ с газового рынка Европы

Экспорт американского газа в Европу может изменить долю российского «голубого топлива» в энергобалансе региона, однако эта перспектива далека от сегодняшних реалий, поэтому в ближайшие годы Европа по-прежнему будет согреваться теплом российских энергоносителей, считают большинство аналитиков, опрошенных «РИА Новости» и «Праймом».

Правительство РФ утвердило 5 млрд руб субсидий регионам на программы энергосбережения

Правительство РФ утвердило распределение субсидий регионам на программы в области энергосбережения и повышения энергоэффективности в 2014 году в объеме 4,94 миллиарда рублей, говорится в распоряжении, опубликованном на сайте кабинета министров.

На юго-западе Туркменистана открыто новое нефтегазоносное месторождение

На юго-западе Туркменистана разрабатываются ряд крупных месторождений, в том числе Акпатлавук, Кеймир. К востоку от них буровые работы, развернутые Госконцерном «Туркменнефть», завершились открытием нового нефтегазоносного месторождения – Кемер, сообщает TurkmenBusiness.

Минэнерго предложило Роснефти внести изменения в финансовую модель ВНХК

Минэнерго предложило «Роснефти» внести изменения в финансовую модель проекта строительства первой очереди нефтехимического комплекса на Дальнем Востоке — «Восточной нефтехимической компании» (ВНХК), сообщил представитель Минэнерго.

Стоимость нефти снизится в 2014г

Аналитики ожидают снижения среднегодовой цены на нефть в 2014 году в связи с предполагаемым ростом добычи в Северной Америке и странах ОПЕК, свидетельствуют данные опроса, проведенного агентством Рейтер.

Κασίνης: Ακόμη και τα 3 δις βαρέλια μπορεί να φτάνουν τα πιθανά αποθέματα πετρελαίου μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου

Μια ιστορική αναδρομή των ερευνών υδρογονανθράκων στην Κύπρο επιχείρησε ο κ. Σόλωνας Κασσίνης, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Kassinis International. Ο κ. Κασσίνης, μιλώντας σε συνεδρία του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου που επικεντρώθηκε στη στρατηγική για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο,

Ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος του μη συμβατικού αερίου στην κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών

Η εκπληκτική αύξηση της παραγωγής Μη Συμβατικού Αερίου τα τελευταία δέκα χρόνια και οι οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την ταχεία διείσδυση του στην ενεργειακή αγορά απετέλεσε το βασικό θέμα του “2nd Unconventional Gas Forum”

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την τιμή ηλεκτρικού ρεύματος

«Φωτιές» άναψε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, αναφορικά με τον διπλασιασμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τη τελευταία δεκαετία.

Νέο συμβόλαιο συντήρησης φ/β πάρκου 100kWp στη Β. Εύβοια για την Activus

H Activus ανακοινώνει την υπογραφή νέου συμβολαίου συντήρησης φωτοβολταϊκού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 100 kWp στη Βόρεια Εύβοια.

Αλουμύλ: Η πτώση των πωλήσεων φ/β διεύρυνε τις ζημιές το 2013

Στα 14,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι προ φόρων ζημιές, το 2013, για τον Όμιλο Αλουμύλ, ο οποίος τονίζει ότι -μεταξύ άλλων- τα οικονομικά αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν σημαντικά και από την κατάρρευση της εγχώριας αγοράς στις πωλήσεις φ/β συστημάτων.

CΙPA: Aναπτυξιακή και επενδυτική δυναμική δίνει η ενέργεια

Ο τομέας της ενέργειας μπορεί, λόγω του μεγέθους του, να αποδώσει στην Κύπρο μια αναπτυξιακή και επενδυτική δυναμική που δεν γνώρισε μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων Κύπρου (CIPA) Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης,

Απουσία ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού "βλέπει" η ΡΑΕ Κύπρου

Αντικειμενικά κρίνοντας, και ανεξάρτητα από την εξαιρετικά σημαντική πρόοδο στη διαχείριση των υδρογονανθράκων, εξακολουθεί να απουσιάζει και σήμερα από το κράτος μας ένας ολοκληρωμένος, συγκροτημένος και δημοσιευμένος ενεργειακός σχεδιασμός, δήλωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ,

Γερμανία: Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο

"Δεν υπάρχει λογική εναλλακτική επιλογή" για την προμήθεια της Ευρώπης σε ενέργεια από το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καθώς συνεχίζεται η συζήτηση

Μανιάτης: Ως το 2030, όλοι οι Έλληνες καταναλωτές θα έχουν "έξυπνους" μετρητές

Στις ενεργειακές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά τον χαιρετισμό του στο 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο στη Λευκωσία, δηλώνοντας, ότι ως το 2030 η Ελλάδα,

Cyta: Μειωμένη κατά 11,5% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2013

Βάζοντας το δικό της λιθαράκι σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια, η Cyta προβαίνει διαχρονικά και συστηματικά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Μηνυτήρια αναφορά από τον ΠΑΣΥΦ στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠΑΣΥΦ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ (Μανιάτης, Παπαγεωργίου, Μαθιουδάκης), της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, για πράξεις και παραλείψεις σχετικά με τους επενδυτές φωτοβολταϊκών.

IWEA: Επενδύσεις 8,3 δις ευρώ θα φέρουν 5,4 GW νέων αιολικών στην Ιρλανδία

Η εγκατάσταση 5,4 GW νέων αιολικών έργων στην Ιρλανδία έως το 2030 θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδύσεις 8,3 δις ευρώ στην οικονομία της χώρας, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ιρλανδικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (IWEA).

P. Lamberts: Παραγωγός και εξαγωγέας ανανεώσιμης ενέργειας η Ελλάδα

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγός και εξαγωγέας ανανεώσιμης ενέργειας και αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα. Μπορεί να πάρει 10-15-20 χρόνια, ούτε καν μια γενιά» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Βέλγος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Philippe Lamberts.

Συνεταιρισμός «καθαρής ενέργειας» ιδρύθηκε στη Μ. Βρετανία

Έδιωξαν την εταιρεία εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, Cuadrilla, από το χωριό Μπάλκομπ στη Βρετανία οι κάτοικοι, οι οποίοι αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους το ενεργειακό μέλλον της περιοχής, ιδρύοντας το δικό τους συνεταιρισμό "καθαρής ενέργειας", υπό την επωνυμία Repower.

Στην αγορά φ/β της Κίνας "ποντάρει" η Sunpower

H SunPower η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία κατασκευής φωτοβολταϊκών, αναμένει να πουλήσει περίπου 300 μεγαβάτ συστημάτων φέτος από το εργοστάσιο που διατηρεί στην Κίνα.

Siemens: Παραγγελία direct drive α/γ 51 MW σε αιολικό στην Ιαπωνία

Παραγγελία για 17 direct drive ανεμογεννήτριες τύπου SWT-3.0-101, συνολικής ισχύος 51 MW, εξασφάλισε από την Eurus Energy Holdings Corporation η Siemens.

Παπαγεωργίου: Χωρίς πρόγραμμα η ανάπτυξη των ΑΠΕ έως τώρα

Συζητήθηκε σήμερα στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνης του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Oresharski: Σημαντικός για την ενεργειακή διαφοροποίηση της ΝΑ Ευρώπης ο Νότιος Διάδρομος

Ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή διαφοροποίηση ολόκληρης της Νοτιανατολικής Ευρώπης θα αποτελέσει ο Νότιος Διάδρομος (Southern Gas Corridor), επισημαίνει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Plamen Oresharski.

Απειλείται με κλείσιμο ο θερμοηλεκτρικός σταθμός της Βάρνας

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει 316 εργαζόμενοι του θερμοηλεκτρικού σταθμού στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Κύρια απαίτηση του προσωπικού είναι να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών για το αν θα κλείσει ο σταθμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή.

Με εξοπλισμό 8,5 MW της Canadian Solar εργοστάσιο της BluEarth

Η Canadian Solar Solutions, θυγατρική της κινεζοκαναδικής Canadian Solar, εφοδίασε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της BluEarth Renewables, στο Οντάριο του Καναδά, με φ/β εξοπλισμό ισχύος 8,5 MW.

ΕΛΕΤΑΕΝ: Νομοσχέδιο καταστροφής των ΑΠΕ και ενίσχυσης του φυσικού αερίου

«Νομοσχέδιο της ντροπής» χαρακτηρίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ το νέο ν/σ για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

Τη Sunergy Shanghai, αντί 37,7 εκατ. δολ., πουλά η CSUN

Τη θυγατρική της Sunergy Shanghai πουλά η κινεζική κατασκευάστρια φ/β κυττάρων China Sunergy Co. Ltd (CSUN). Την εταιρεία θα αποκτήσει η China Electric Equipment Group (CEEG), έναντι τιμήματος 37,7 εκατ. δολαρίων (232,2 εκατ. CNY).

Συζητήσεις Total-Lukoil για συνεργασία στο σχιστολιθικό πετρέλαιο

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται η γαλλική Total και η ρωσική Lukoil για σύναψη συμφωνίας για projects σχιστολιθικού πετρελαίου στη Ρωσία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Νέες πληρωμές για τον Ιούνιο από τον ΛΑΓΗΕ

Εντολή για νέες πληρωμές παραγωγών από ΑΠΕ για τον Ιούνιο έδωσε χθες ο ΛΑΓΗΕ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του λειτουργού της αγοράς:

ΕΣΑΦ: Δεν είναι βελτιωμένες οι ρυθμίσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά στο πολυνομοσχέδιο όχι μόνο δεν είναι βελτιωμένες συγκριτικά με όσες προέβλεπε το αρχικό "New Deal" αλλά αντίθετα οι μειώσεις στις τιμές πώλησης της ενέργειας σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν το 27%.

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ για έξυπνους μετρητές στην Κύπρο

Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ενός πιλοτικού προγράμματος ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ΝΕR300 που αφορά την εγκατάσταση 3 χιλιάδων έξυπνων μετρητών στο νησί, με πρωτοβουλία της ΑΗΚ, δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της χώρας, Νίκος Κουγιάλης.

Σε κρίση η γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας

Μετά από μια περίοδο κατακόρυφης ανόδου με οδηγό τον… ήλιο ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία υπέστη καθίζηση τους περασμένους μήνες. Όχι βέβαια επειδή ο ήλιος εξέλειψε, αλλά επειδή παρατηρήθηκε έλλειψη ζήτησης για φωτοβολταϊκά πάνελ.

Motor Oil: «Ποντάρει» σε διακοπή παραγωγής διυλιστηρίων ΕΕ

Σε μελλοντική ανάκαμψη της οικονομικής της πορείας ευελπιστεί η Motor Oil, καθώς εκτιμά πως αργότερα ή γρηγορότερα, ορισμένα διυλιστήρια της Ευρώπης θα σταματήσουν την παραγωγή τους, μη αντέχοντας τα πολύ χαμηλά τρέχοντα περιθώρια διύλισης.

Λαμπτήρες που συνδέονται με κινητά και tablets λανσάρει η Samsung

Νέους, έξυπνους λαμπτήρες λανσάρει η Samsung, με καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως δυνατότητα σύνδεσης με «έξυπνες» συσκευές τηλεφώνου και υπολογιστές - ταμπλέτες.

Καρδίτσα: Προωθείται η σύνδεση φυσικού αερίου σε σχολεία

Τη σύνδεση σχολικών συγκροτημάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, προωθεί ο Δήμος Καρδίτσας, με στόχο τη μείωση του κόστους θέρμανσής τους και την εξοικονόμηση πόρων για άλλες ανάγκες των σχολείων.

Δεκαπέντε αλλαγές στο New Deal για τα φωτοβολταικά ζητά ο ΣΠΕΦ

Να επιστρέψει το κούρεμα των επαγγελματικών φωτοβολταικών στο 30%, να σταματήσουν τα δώρα και η προνομιακή μεταχείριση σε αγροτικά και οικιακά φωτοβολταικά, καθώς και να αυξηθούν τα χρόνια της παρεχόμενης παράτασης μετά την 20ετία με τη χαμηλή ταρίφα,

New deal: Δώρα σε στέγες και αγρότες σε βάρος των επαγγελματικών φωτοβολταικών

Δώρα σε 35.000 νοικοκυριά με φωτοβολταικά σε στέγες, και σε 2.500 αγρότες κάνει το New Deal που ενσωματώθηκε όπως είχε προαναγγείλει το "Energypress" στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου (δείτε εδώ αναλυτικά για το πολυνομοσχέδιο), εξαιρώντας εντελώς κάποιες κατηγορίες από το κούρεμα στις ταρίφες που εισπράττουν, και περιορίζοντας το κούρεμα σε αρκετές άλλες.

Αργεντινή: Μείωση 20% στις επιδοτήσεις αερίου - Εξαιρούνται οι βιομηχανίες

Σε μείωση της τάξης του 20% στις επιδοτήσεις για φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, προχωρά η Αργεντινή.

Thursday 27 March 2014

Объем торгов топливом на СПбМТСБ в четверг вырос на 9,92%

Объем торгов на Санкт-Петербургской международной товарно-сырьевой бирже (СПбМТСБ) в четверг вырос на 9,92% – до 2,01 миллиарда рублей, следует из материалов биржи.

Армения не отказывается от строительства нового ядерного энергоблока

Армения не отказывается от строительства нового ядерного энергоблока, заявил в четверг министр энергетики и природных ресурсов Армении Армен Мовсисян на заседании правительства.

Совет директоров Роснефти обсудит рекомендации по дивидендам-2013

Совет директоров ОАО “Роснефть” 24-25 апреля обсудит рекомендации по выплате дивидендов за 2013 год, сообщил журналистам член совета директоров компании Николай Лаверов.

Роснефть проведет разведку участков со сверхвысоковязкой нефтью в Самарской области

ОАО «Самаранефтегаз», дочернее предприятия «Роснефти» , в феврале получило лицензии на геологическое изучение Северного, Центрального и Южного участков недр в Самарской области, где потенциально-извлекаемый объем ресурсов тяжёлой нефти составляет 574,7 миллиона тонн, говорится в сообщении «Роснефти».

Ижорские заводы отгрузят 1-й корпус реактора для 2-й очереди Тяньваньской АЭС до конца 2014г

ОАО “Ижорские заводы” (входит в группу “Объединенные машиностроительные заводы”, ОМЗ) отгрузит первый корпус реактора для второй очереди Тяньваньской АЭС в 2014 году, сообщила пресс-служба компании в среду.

Правительство Украины заложило в бюджет цену на российский газ в $480 с 1 апреля

Правительство Украины закладывает в бюджет цену на российский газ в размере 480 долларов за тысячу кубометров, заявил украинский премьер Арсений Яценюк, выступая в четверг в парламенте.

Bank of America повысил рекомендацию по бумагам Газпрома до “покупать”

Bank of America Merrill Lynch Global Research повысил рекомендацию по акциям и глобальным депозитарным распискам (GDR) ОАО “Газпром” до “покупать” с “держать”, сообщается в обзоре банка.

Στη Βουλή το ν/σχ για «New Deal» και ενεργειακό Μνημόνιο

Διανεμήθηκε στα κόμματα της Βουλής το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο φέρνει αλλαγές στις συμβάσεις των παραγωγών ενέργειας από φ/β και άλλες ΑΠΕ, καθώς και σε άλλα ενεργειακά θέματα.

Ενεργειακές-περιβαλλοντικές επενδύσεις 7,6 εκατ. ευρώ, το 2013, από την ΑΓΕΤ Ηρακλής

Τα 7,6 εκατ. ευρώ άγγιξαν οι επενδύσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής, το 2013, σε στρατηγικές προτεραιότητες αειφόρου ανάπτυξης, περιβαλλοντικής απόδοσης, ενέργειας, χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, εργασιακής υγείας-ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο.

Πρωτοποριακό σύστημα φωτισμού από τη Philips

Η Philips πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο σύστημα φωτισμού γραφείων, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Light + Building που θα πραγματοποιηθεί στη Φρανκφούρτη, την επόμενη εβδομάδα.

Εισαγωγή LNG από τη Ρωσία εξετάζει η Αίγυπτος

Την εισαγωγή LNG από τη Ρωσία εξετάσει η Αίγυπτος, σύμφωνα με δηλώσεις του αιγύπτιου υπουργού Βιομηχανίας Mounir Fakhry Abdel Nour.

Κέρδη 10,9 εκατ. δολ. το 2013 για την Seanergy

Η Seanergy Maritime Holdings Corp., ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2013.

500.000 Βούλγαροι δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

Περίπου 500.000 Βούλγαροι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθιστώντας αναγκαία την άμεση συγκρότηση ενός συμβουλίου ενεργειακών θεμάτων, αν η κυβέρνηση προτίθεται να απαντήσει στο πρόβλημα αυτό,

Clean Edge: Τα φωτοβολταϊκά θα ξεπεράσουν τα αιολικά έως το 2021

Μέχρι το 2021, η συνολική δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών θα έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη των αιολικών, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία ερευνών Clean Edge.

Προχωράει το έργο συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών της Soitec στην Αφρική

Η γαλλική εταιρία ημιαγώγιμων υλικών Soitec SA ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του έργου συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών Touwsrivier στη Νότια Αφρική.

ΚΕΠΚΑ: Η κρίση «ροκάνισε» τα έξοδα για θέρμανση (49,4%) και ηλεκτρικό (38,6%) το 2014

Σημαντικές επιπτώσεις στις δαπάνες των νοικοκυριών σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση και τηλεπικοινωνίες έφερε η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα.

Σε επίπεδο ρεκόρ η παραγωγή των ΑΠΕ στη Σκωτία

Από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προήλθε το 46% της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας στη Σκωτία τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

SOCAR: Νέος αγωγός αερίου στη Γεωργία

Έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου, στο χωριό Surami, εγκαινίασαν ο Γεωργιανός υπουργός Ενέργειας, Kakha Kaladze, με εκπροσώπους της SOCAR Γεωργίας.

Στις 2 Απριλίου οι συνομιλίες ΗΠΑ - ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας

Στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αναφορικά με τους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας στη διευθέτηση του χρέους της προς τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο,

Shell, Statoil, Total, ConocoPhillips ξεκινούν έρευνες στα κοιτάσματα της Μιανμάρ

Διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Royal Dutch Shell, Statoil, Total και ConocoPhillips, έπειτα από διαγωνισμού του υπουργείου Ενέργειας της χώρας. ξεκινούν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μιανμάρ (ΝΑ Ασία).

Πουλά μέρος των φ/β της επιχειρήσεων η Komax

Η ελβετική Komax Holding AG προχωρά στην υπογραφή συμφωνίας με την κινεζική Yingkou Jinchen για την πώληση μέρους των φωτοβολταϊκών επιχειρήσεων που διαθέτει.

ΕΛΣΤΑΤ: Χωρίς επαρκή θέρμανση το 27% του πληθυσμού

Τα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού στο να ζεστάνουν το χειμώνα ή να στο να δροσίσουν το καλοκαίρι τα σπίτια τους καταδεικνύει έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Η Schneider Electric αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία των Συστημάτων Διαχείρισης Κτιρίων

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency (IEA), το 40% περίπου της παγκόσμιας ενέργειας (1) καταναλώνεται για τη λειτουργία κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σόρος: Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου η λύση στο θέμα της Ρωσίας

Την αξιοποίηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου ως όπλου για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Ρωσία προκρίνει ο Τζορτζ Σόρος.

Το «αθόρυβο» deal της Gazprom στην Γερμανία

Μια συμφωνία της Gazprom, που είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη, για την απόκτηση μιας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης,

Μ.Καϊταντζίδης: Σκιά του εαυτού της η εσωτερική αγορά καυσίμων

Χτυπημένη αλύπητα από την κρίση είναι η εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών. Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα κίνησης και η εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης με το θέρμανσης, είχαν ως αποτέλεσμα η αγορά να χάσει το 2013, το 36% του όγκου της έναντι του 2009.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ από τους παραγωγούς φ/β

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΚΑ θα πραγματοποιήσουν αύριο, Παρασκευή 28 Μαρτίου, οι σύλλογοι φωτοβολταϊκών της χώρας, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το “New Deal”.

Πως εκτοξεύθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ΔΕΗ κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ

Ντόμινο χρεών και ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας, που βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο κόκκινο, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων προς όλους, έχουν διογκωθεί και πάλι επικίνδυνα, με τα φέσια των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ να πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Πρώτο ενεργειακό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά

Προκηρύχθηκε στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς το πρώτο διεπιστημονικό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη σε θέματα Ενέργειας: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία.

Μυτιληναίος: Ελκυστικές οι ΑΠΕ ακόμη και μετά το new deal – Πράσινες επενδύσεις συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ στη διετία

Ακόμη και εάν λάβουμε υπόψη τις μειώσεις από το new deal κάποια έργα ΑΠΕ συνεχίζουν και είναι ελκυστικά μακροπρόθεσμα, ανέφερε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος Ε. Μυτιληναίος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2013 στους αναλυτές.

Ιδού το δράμα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ΑΠΕ στην Ελλάδα

Μια πλήρη καταγραφή των πληρωμών προς τους ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ από την αρχή του 2013 έως σήμερα, από την οποία φαίνεται καθαρά η αύξηση των καθυστερήσεων, πραγματοποίησε ο αναγνώστης του Εnergypress κ. Καπετανάκης.

Αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ μετά το «όχι» της τρόικας

Την άρνηση της τρόικας να αποδεχθεί αίτημα για χρονική παράταση στην προθεσμία για το μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ συνάντησε το ΥΠΕΚΑ στις πρόσφατες, πριν τη συμφωνία, διαπραγματεύσεις.

Citi: Προβλέπει καθαρά κέρδη 65 εκατ. το 2013 για τη ΔΕΗ

Καθαρά κέρδη αξίας 65 εκατ. ευρώ θα ανακοινώσει η ΔΕΗ για το 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 25 Μαρτίου στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή-στόχο τα 11 ευρώ.

Wednesday 26 March 2014

Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης - Ανοιχτή επιστολή



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 
ΘΕΜΑ: Σχέδιο Νόμου “Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του Ν. 2773/1999” και παραβίαση συμβάσεων από το κράτος - οι απόψεις των ιδιοκτητών Φ/Β στέγης

Σημαντικότερα σημεία της επιστολής:

Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης - Δελτίο τύπου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (https://www.facebook.com/archoncnc) απέστειλε Ανοιχτή Επιστολή σε όλους τους βουλευτές για το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ: “Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του Ν. 2773/1999”. Τα σημαντικότερα σημεία της επιστολής ήταν:

Φωτοβολταϊκά: εφικτή νέα ισχύς 100GW ετησίως ως το 2018 – NPD Solarbuzz

Κατά 100 Γιγαβάτ ετησίως μπορεί να αυξάνεται  ως το 2018 η εγκατεστημένη ισχύς στα φωτοβολταϊκά παγκοσμίως σύμφωνα με έκθεση του NPD Solarbuzz.

Τα φωτοβολταϊκά αποτρέπουν την ενεργειακή τρομοκρατία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βυθίζονταν στο σκοτάδι από την Ανατολική ως τη Δυτική Ακτή εάν μια τρομοκρατική ενέργεια στόχευε μόλις εννέα από τους 55.000 υποσταθμούς μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας μια καλοκαιρινή μέρη υψηλής ζήτησης.

«Παγώνει» την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ το ΥΠΕΚΑ - Προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Το ΥΠΕΚΑ «παγώνει» την απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και φέρνει άμεσα στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ. Όπως είναι γνωστό, ο Ρυθμιστής είχε αποφασίσει στα τέλη Φεβρουαρίου τον υπερδιπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ,

8 νέα έργα ΟΤΑ εντάχθηκαν στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ»

Την ένταξη 8 προτεινόμενων έργων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007-2013, με συνολική δημόσια δαπάνη 3,157 εκατ. ευρώ, προώθησε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Ουκρανία: Αύξηση άνω του 50% της τιμής αερίου για οικιακούς καταναλωτές

Σε αύξηση της τιμής φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες άνω του 50% προχωρά η Ουκρανία από την 1η Μαΐου, ενώ παράλληλα θα ακολουθήσουν κι άλλες (σ.σ. αυξήσεις) βάσει καθορισμένου χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2018.

Nordex: Νέα deal για προμήθεια ανεμογεννητριών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συμφωνίες για την προμήθεια ανεμογεννητριών για δύο projects αιολικών στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε η γερμανική Nordex. Οι παραγγελίες έγιναν από την εταιρία RES και αφορούν ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 23 MW.

Ιαπωνία: Νέες ταρίφες στις ΑΠΕ και 6μηνο deadline στα φ/β

Ανακοινώθηκαν στην Ιαπωνία οι νέες εγγυημένες τιμές με τις οποίες θα αποζημιώνονται για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο τα έργα ΑΠΕ για το διάστημα Απριλίου 2014 – Μαρτίου 2015.

Μείωση της ελάχιστης τιμής για τα φ/β που εξάγουν στην Ευρώπη "βλέπουν" οι Κινέζοι

Η ελάχιστη τιμή που έχει οριστεί για τα εισαγόμενα από την Κίνα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί από τα 0,56 ευρώ στα 0,53 ευρώ ανά βατ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων.

Συμφωνία Ρωσίας - Κίνας για την πώληση 37 δισ. κ.μ. αερίου το χρόνο

Στη συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου 37 δισ. κυβικών μέτρων ανά έτος προχώρησαν Κίνα με Ρωσία. Και τυπικά η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2014.

Αζερμπαϊτζάν: Στα 30,7 δις δολ. οι εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου το 2013

Πετρελαϊκά προϊόντα αξίας 30,7 δις δολ. εξήγαγε το Αζερμπαϊτζάν το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για αξία 5,6% μειωμένη συγκριτικά με την αντίστοιχη του 2012.

Πρόσκληση ExxonMobil σε Rosneft για τα κοιτάσματα στο Κουρδιστάν

Τη ρωσική Rosneft σκέφτεται να προσκαλέσει η αμερικανική ExxonMobil σε άδειες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κουρδιστάν του Ιράκ, σύμφωνα μη διασταυρωμένες πληροφορίες του Bloomberg.

62% λιγότερα κινεζικά φωτοβολταϊκά το 2013 στην Ευρώπη

Μειωμένες κατά 62% ήταν οι εξαγωγές φωτοβολταϊκών κυψελών και πλαισίων από την Κίνα προς την Ευρώπη το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας.

Χαμηλώνει τον πήχη για τα υπεράκτια αιολικά η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά ότι οι στόχοι για τις ΑΠΕ που έχει θέσει η χώρα στο πλαίσιο της «ενεργειακής μετάβασης» μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη συμβολή της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Gamesa: Νέο συμβόλαιο για ανεμογεννήτριες 49 MW στην Κίνα

Νέο συμβόλαιο για προμήθεια ανεμογεννητριών 49,3 MW στην Κίνα εξασφάλισε η ισπανική Gamesa. Ειδικότερα, η εταιρία θα προμηθεύσει 25 ανεμογεννήτριες της σειράς G97-2.0MW στην εταιρία CGN Wind Energy για το αιολικό project Chengdingsha επαρχία Shandong.

Shell: Επικαλείται «ανωτέρα βία» στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Νιγηρία

Η Shell ανακοίνωσε ότι έχει κηρύξει «ανωτέρα βία» στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Νιγηρία, σε μια προσπάθεια να επιδιορθώσει τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγωγό από σαμποτάζ.

Βουλγαρία: Ο ενεργειακός πόλεμος και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Ενώ τα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας, αρμόδια για τα θέματα ενέργειας στη Βουλγαρία ισχυρίζονται ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δε θα αυξάνεται, ειδικοί στον ενεργειακό κλάδο προειδοποιούν ότι χωρίς να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα στη χώρα, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα καταγράψει απότομο άλμα.

Μέσα στο 2016 η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο

Την προσπάθεια και τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για έλευση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής εντός του 2016, συζήτησε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης κατά την πρώτη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με το νέο ΔΣ της ΔΕΦΑ.

ΗΛΙΟΣ: Να αποσυρθούν οι μειώσεις στα οικιακά φ/β - Να εφαρμοστεί το net metering

Στην έκδοση νέας ανακοίνωσης αναφορικά με το New Deal στις ΑΠΕ προχώρησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών – Εγκαταστατών οικιακών και κτιριακών Φωτοβολταϊκών, «ΗΛΙΟΣ».

Μια «ιπτάμενη» ανεμογεννήτρια σε ύψος 300 μέτρων πάνω από την Αλάσκα

Η ψηλότερη ανεμογεννήτρια του κόσμου δεν έχει πύργο και θεωρείται μάλλον δύσκολο ότι θα προκαλέσει τα συνήθη παράπονα για αλλοίωση του τοπίου.

Τζαβέλα: Οι ΗΠΑ να επισπεύσουν την εξαγωγή φθηνού αερίου στην ΕΕ

Στον αγωγό TAP, στο θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ και στις εισαγωγές αερίου από τις ΗΠΑ αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Τζαβέλα σε συζητήσεις που είχε με τον Υφυπουργό Ένεργειας κ Daniel Poneman και μέλη του Κογκρέσου.

«Παγώνει» τη συνεργασία της με τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας η Βρετανία

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας επανεξετάζει μία συμφωνία που είχε συνάψει με τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, σχετικά με μια διακρατική συνεργασία, σε αντίδραση στην κρίση στην Ουκρανία.

Πάνω από 1,5 δις η αξία της "μικρής ΔΕΗ"

Ξεπερνάει τα 1,5 δις η εκτιμώμενη αξία της «μικρής ΔΕΗ», βάσει του ενεργητικού της εταιρίας. Το ποσό, αν και αποτελεί μία πρώτη, ανεπίσημη εκτίμηση καθιστά σαφές ότι η διεκδίκηση της εταιρίας θα γίνει όχι από μεμονωμένες εταιρίες αλλά από κοινοπραξίες.

ΘΕΣΙΦ: Πρώτα εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΛΑΓΗΕ και μετά πιστωτικά τιμολόγια

Να θεσμοθετηθεί ως απαράβατος και αποκλειστικός όρος, η υποχρέωση πλήρους εξόφλησης από τον ΛΑΓΗΕ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τους Παραγωγούς, πριν από την  έκδοση οποιουδήποτε πιστωτικού τιμολογίου τελικώς ισχύσει, ζητά ο ΘΕΣΙΦ σε ανακοίνωσή του.

«Κλειδώνουν» χωρητικότητα στον TAP

Τη διαγωνιστική διαδικασία για τη δέσμευση χωρητικότητας στον αγωγό ΤΑΡ, στην δεύτερη φάση ανάπτυξής του, ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου η εταιρεία του αγωγού, αφού η σχετική διακήρυξη έλαβε την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.

Κρίσιμο "τεστ" και για το δανεισμό της Ελλάδας η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές

Ένα βήμα πριν την έξοδό της στις αγορές μέσω εταιρικού ομολόγου βρίσκεται η ΔΕΗ. Πρόκειται για ομόλογο από το οποίο θα αντληθούν 300 έως 500 εκατ. ευρώ τα οποία, όπως έχει γνωστοποιήσει η εταιρία, θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ.

Αναδιοργανώνεται ο ΛΑΓΗΕ για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις

Η αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ με τη δημιουργία αγοράς Εγγυήσεων Προέλευσης βάσει των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μοντέλων και τη θεσμοθέτηση λογιστικού ελέγχου μονάδων ΣΗΘΥΑ, αλλά και η ανάθεση υπηρεσιών Πιστωτικού Φορέα σε ξεχωριστή εταιρεία,

Tuesday 25 March 2014

Νέο ηλεκτροσόκ: Αυξήσεις πάνω από 2 εκατ. ευρώ στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζητά η τρόικα

Τον πλήρη εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις ζητάει η τρόικα μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

固定価格買い取り制度 電気料金上乗せ100円以上増に

ここから本文です経済産業省は、太陽光発電などの固定価格買い取り制度による2014年度の電気料金の上乗せ額を発表した。標準家庭の負担は、月額100円以上増えることになる。

<再エネ賦課金>14年度は月額225円に

 経済産業省は25日、太陽光など再生可能エネルギーで発電した電気の買い取り費用を電気料金に上乗せする「賦課金」が、14年度は標準家庭(電気使用量 が月300キロワット時)で月額225円になると発表した。13年度は120円(旧買い取り制度の賦課金を含む)だったが、買い取り量が増える分、消費者 負担が重くなる。4月利用分から適用する。

14年度の住宅用太陽光37円=再生エネ買い取り制度―経産省

 経済産業省は25日、再生可能エネルギーで発電した電気を電力会社が買い取る制度で、2014年度の住宅用(出力10キロワット未満)太陽光発電の買い 取り価格を1キロワット時当たり37円(非課税)にすると発表した。13年度より1円引き下げる。事業者用(10キロワット以上)は4円引き下げ、32円 (税抜き)とする。 

「太陽光買い取り」厳しく 事業停滞半年で認定失効

経済産業省は、2014年度の申請分から、太陽光発電の認定を受けても事業を進めない業者は半年で認定を失効させる方針を固めました。

沸騰!ソーラーバブル「上がる電力料金、もう一つの原因」【1】

再生エネルギーの活用のなかでも特に注目されているのが太陽光発電だ。しかし、固定価格買い取り制度があだとなって、一部の発電事業計画が利権化してしまっている。バブル状態になった現状と、その解消に向けた取り組みを追う。

自称「新エネ族議員」、自民党で続出 予算拡大にらみ

自民党内に、再生可能エネルギーの導入や普及を訴える「新エネルギー族議員」が形成されつつある。国の新たなエネルギー基本計画に、再生可能エネルギーの数値目標を盛り込むよう要求しており、予算獲得を狙ったアピール合戦の様相も呈している。

川俣・山木屋に「複合施設」や「メガソーラー」整備へ

再生可能エネル ギーなどの効率的な活用を目指す川俣町の「過疎型スマートコミュニティ委員会」は24日、避難区域の同町山木屋地区の復興拠点として、同地区に行政、診療 所、防災、住民交流機能を備えた複合施設や、大規模太陽光発電施設(メガソーラー)を整備する計画素案をまとめた。2016(平成28)年度中の完成を目 指す。

中国首提“核安全观”引起国际社会关注

编者按 3月24日第三届核安全峰会在荷兰正式开幕,本届峰会以“加强核安全、防范核恐怖主义”为主题。中国国家主席习近平出席峰会,并与来自世界各国和国际组织 的领导人齐聚海牙,共商如何加强核安全的国际合作。习近平主席此次峰会中所提出的中国的“核安全观”,是中国首次公开阐述自己的“核安全观”,也使得中国 成为世界上第一个提出“核安全观”概念的国家。

国内油价调价窗口周三打开 或迎今年第二次下调

中新网3月25日(能源频道 宋亚芬)根据成品油定价机制“十个工作日原则”, 新一轮成品油调价窗口将于本周三(3月25日)24时开启。由于本周期内国际油价震荡令原油变化率不断下滑,多机构预测本轮成品油下调趋势基本已成定局。

中石化页岩气扩容目标高出中石油一倍

(原标题:激战页岩气 中石化目标高出中石油一倍)

明阳风电入选纳斯达克绿色清洁能源指数

纳斯达克(4226.39, -50.40, -1.18%)日前宣布调整清洁绿色能源指数(CELS),调入十只新成分股。目前跟踪该指数的ETF基金(QCLN),过去52周净值翻番,累计上涨 91%至21.11美元,远远跑赢纳斯达克OMX全球指数(NDAQ)同期16.8%的涨幅。调入的新股有近期股价大涨的普拉格能源(PLUG),巴拉德 动力(BLDP)和明阳风电(3.29, -0.19, -5.46%)(MY)等,新成分股于本月24日正式计入该指数。业内人士指出,该指数调整,应当是美国资本市场对未来清洁能源市场投资机会的一定程度的 预期。能源网-

民企主导生物柴油产业有优势

 在我国,生物柴油已被纳入《可再生能源法》。发展生物柴油产业也被纳入“十五规划”的滚动项目以及“十一五”、“十二五”规划。经十二年发展,生物柴油产业渐成气候。

政府不宜强制推进光伏村建设

 2014年的阳光已经照进我们的生活。在这美好的一年开始的时刻,我们发现,中国光伏电站发展有了一些新景 象,2农村农民住宅小区“连片屋顶光伏发电村”项目浮出水面,各地在加快城镇化建设步伐的同时,也在着力发展“光伏村”。现如今农村农民住宅小区连片开发 建设屋顶光伏电站,已蔚然成风,大有势如破竹、方兴未艾之势头。

乌克兰局势迫使欧盟减少对俄能源依赖

 随着俄乌紧张关系的不断升温,克里米亚半岛由俄“军事干预”已转变为经由全民公投而加入俄联邦。为此,欧盟与俄罗斯的关系也进一步恶化,美国和欧盟于3月17日宣布将对俄罗斯实施经济制裁。

《分布式光伏发电远程监控技术规范》国家标准大纲通过审查

中国电力企业联合会标准化中心在南京市主持召开了《分布式光伏发电远程监控技术规范》国家标准大纲审查会,来自网省设计院、网省电科院及高校和企业20位专家认真听取了编写组的汇报,一致认为该标准大纲结构合理、内容全面、符合送审要求。

乌克兰政府拟削减对光伏能源的补贴

据乌克兰国际文传电讯的报道,乌克兰能源和煤炭工业部长普罗丹对媒体表示,目前该部正在对政府的相关法律进行研究并拟出台新的政策,削减对光伏能源的补贴幅度。

国家863计划重大项目落户共和太阳能光伏发电基地

国家863计划首个“大型并网光伏电站关键技术研究与设备研制”重大项目近日确定落户黄河公司共和100兆瓦太阳能光伏发电实验基地。

京运通2013年净利降25% 光伏设备收入大减

京运通3月24日晚间披露年报,2013年公司实现营业收入4.66亿元,同比下降18.06%;归属于上市公司股东的净利润5690.95万元,同比下降25%;每股收益0.07元。公司拟向全体股东每10股派发现金红利0.2元(含税)。

英利集团在广西建首个光伏农业项目

大棚顶上安装太阳能电池板,棚下种植农作物,发电、种植两不耽误。今天,由英利集团和隆安粒粒谷公司共同合作开发的广西英利隆安60兆瓦光伏农业项目在南宁市隆安县开工建设,该项目总投资5.4亿元,是广西首个光伏农业生态示范项目。

霍尼韦尔推首款商用太阳能控制系统

日前,全球知名霍尼韦尔宣布在中国市场推出全新的HSRC系列商用太阳能远程控制系统。该控制系统可以实现“一拖多”即远程统一监控和管理多栋建筑的多个 太阳能热水系统,是霍尼韦尔助力中国“智慧城市”建设的又一创新技术。

德国赛维LDK子公司Sunways第二次进入破产程序

 赛维LDK(LDK Solar)旗下德国子公司Sunways日前第二次进入破产程序。

光伏设备商Meyer Burger 2013年亏损惨重 但订单强劲

瑞士大型光伏设备供应商Meyer Burger近日公布2013年财务业绩。据财报显示,2013年,Meyer Burger业绩可谓“极其艰辛”:营收额暴跌69%至2.3亿美元;息税折旧摊销前利润率-97%,净亏损额1.85亿美元。

江苏旷达子公司收购两个光伏电站项目

江苏旷达公告称,2013年12月25日,公司全资子公司旷达电力控股的合资孙公司深圳旷达阳光能源有限公司与新疆国信阳光能源有限公司在常州市签订了《合作框架协议》□达阳光拟分步收购国信阳光下属项目公司的全部股权,第一步实施收购施甸国信和沭阳国信的全部股权。

美国第一太阳能CdTe光伏电池组件效率达到17.0%

美国第一太阳能(First Solar)2014年3月19日宣布,该公司研发的CdTe型太阳能电池的模块转换效率达到了全球最高的17.0%。此前的最高值是该公司2013年4月9日发布的16.1%。此次结果是由美国国家可再生能源实验室(NREL)测量的。

日本威威推出适合用于太阳能电池板施工的冲击式螺丝刀套筒

日本螺丝刀制造商威威公司(VESSEL,大阪市东成区)推出了冲击式螺丝刀用套筒“刚锻半长套筒”,主要用于在光伏发电系统的架台上安装太阳能电 池板时紧固螺钉和螺母的作业。套筒孔的尺寸(对边之间的长度)共有9种,除了主要用于光伏发电设备施工的10、13、17、19、24mm对边之外,还有 用于塑料椎体、钩头螺栓、脚手架、镫式夹螺栓等的尺寸。

佳能推出可准确检测出太阳能电池板微小缺陷的相机

佳能公司于2014年3月19日推出了检查用相机“M15P-CL”。工业检查装置使用的静止图像输入相机对品质有很高的精度要求,越来越多的企业 开始用这种相机对太阳能电池板、液晶面板及数码单反相机的光学部件等进行品质检查。佳能表示,将以前靠肉眼进行的检查换成相机检查,可以实现高分辨率检 测。

综艺股份债务发酵 光伏产业问题多发

光伏行业债务问题进入了多发期。

中环股份去年实现盈利 高效光伏电池海外需求大

中环股份19日发布2013年年报,公司去年实现营业收入37.26亿元,同比增长46.95%;实现归属于上市公司股东净利润7164.27万元,同比增长172.95%。中环股份方面表示,公司除了将继续致力于高效光伏产品的研发,还将坚持专注于高效电站的建设。

三星降低其与SunEdison合资多晶硅厂的股份

作为预期的SunEdison旗下SunEdison Semiconductor Limited (SSL)半导体硅片和多晶硅业务首次公开募股的一部分,三星精密化学(Samsung Fine Chemicals)正在计划在私募中收购该子公司一亿美元股份。

中认南信成为首家国内光伏逆变器IECEE CB实验室

以TUV南德意志集团(以下简称TUV南德)作为NCB(National Certification Body)的中认南信实验室(以下简称CQCTT)正式被国际电工委员会 (IEC)批准为CB实验室(CBTL),成为中国逆变器认证检测领域首家IECEE CB实验室。此次CB实验室资质的获得,不仅是对TUV南德与CQCTT质量体系管理和实验室检测与技术能力的认可,更为国内外逆变器企业的国际国内一站 式认证检测服务奠定了坚实的技术基础。

七星电子:以光伏等新兴行业为重点领域

七星电子(002371)2013年度业绩说明会举行。公司董事长王彦伶表示,公司的战略定位是以集成电路制造工艺技术为核心,不断培育集成电路装 备的竞争能力,向集成电路、太阳能电池、TFT-LCD和新型电子元器件等领域作产品拓展,尤其是太阳能电池制造(即光伏)等新兴行业将作为公司重点产品 领域。

三峡集团风电和太阳能等新能源装机达300万千瓦

海润光伏(600401)周五盘后发布公告,公司与上海超阳光伏电力有限公司于2014年3月20日签署了《关于吉林海润电力技术开发有限公司光伏电站项目的合作协议》,以吉林海润的电站项目作为双方第一期合作项目,项目总投资不超过3.6亿元。

Monday 24 March 2014

Φωτοβολταϊκά και μπαταρίες από ζωντανό, οργανικό χρυσό – MIT

Φωτοβολταϊκές κυψέλες, μπαταρίες,  υλικά που επιδιορθώνονται μόνα τους, αλλά και διαγνωστικοί ή περιβαλλοντικοί αισθητήρες ίσως κατασκευάζονται μια μέρα από υβριδικά υλικά αποτελούμενα από ανόργανο χρυσό και ζωντανά κύτταρα.

Αιολικά vs Φωτοβολταϊκά: βιώσιμο ενεργειακό πλεόνασμα με αποθήκευση

Από το 2009 και μετά, η παγκόσμια ζήτηση για ηλιακή ενέργεια σε ποσοστό 40% ετησίως κατά μέσο όρο, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών έχει διπλασιαστεί.

Ισραήλ: Δέκα προσφορές για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία

Περισσότερες από δέκα προτάσεις υποβλήθηκαν σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από τους εταίρους του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν, ώστε να εξαχθεί το φυσικό αέριο μέσω αγωγού προς την Τουρκία.

Έμεινε πίσω σε έσοδα από φόρους σε πετρέλαιο, ενεργειακά προϊόντα ο κρατικός προϋπολογισμός

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,06 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 487 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. ευρώ δείχνουν τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2014.

Enel Green Power: Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο

Η Enel Green Power προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία SECI Energia για μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στη πόλη Russi, κοντά στη Ραβέννα.

BYD Qin: Το "πράσινο" αυτοκίνητο που ξεπουλάει στην Κίνα

Το υβριδικό BYD Qin ήρθε να "ταράξει τα νερά" στην Κίνα, μια χώρα με τεράστιο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπου ακόμη και οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις δεν είχαν κατορθώσει να τονώσουν την ηλεκτροκίνηση, κατάφερε μέσα στο α' δίμηνο του 2014 να παρουσιάσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Πάνω από τα 100 δολ. η τιμή του αργού

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις σημερινές συναλλαγές, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Στα 46 GW η ζήτηση για φ/β το 2014, σύμφωνα με τη Mercom Capital

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ζήτηση φωτοβολταϊκών το 2014 προχώρησε η Mercom Capital, λόγω της αλλαγής των συνθηκών στην παγκόσμια αγορά. Ειδικότερα, η εταιρία αναλύσεων εκτιμά ότι η ζήτηση θα ανέλθει σε 46GW, με τη ζήτηση στην Κίνα να προβλέπεται να καταγράψει αύξηση κατά 2 GW παραπάνω από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Γερμανία: Προβλέψεις για εκτόξευση των συστημάτων αποθήκευσης φ/β ενέργειας

Κατά σχεδόν 20 φορές αναμένεται να αυξηθούν οι πωλήσεις οικιακών συστημάτων αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Υψηλές προσδοκίες για το σχιστολιθικό αέριο από την Sinopec

Στα 10 δις κυβικά μέτρα ετησίως εκτιμά η Sinopec ότι θα φτάσει η παραγωγή από το project σχιστολιθικού αερίου Fuling στην περιοχή Chongqing της κεντρικής Κίνας, μέσα στο 2017.

Υπερέβη τους στόχους με τις ΑΠΕ η Ρουμανία

Το 41% άγγιξε το 2013 η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία, ξεπερνώντας το στόχο του 38% που είχε τεθεί ως το 2020.

Αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών στα φ/β κατά 45% "βλέπει" η IHS

Αισιόδοξοι ότι οι παγκόσμιες κεφαλαιουχικές δαπάνες στον κλάδο των φωτοβολταϊκών θα καταγάψουν σημαντική αύξηση μέσα στο 2014 εμφανίζονται οι αναλυτές της IHS.

Κινδυνεύουν να ακυρωθούν αρκετά αιολικά έργα στην Τουρκία

Υπό τον κίνδυνο απώλειας της ισχύος των αδειών που διαθέτουν, βρίσκονται οι επιχειρήσεις που προτίθενται να επενδύσουν στην αγορά αιολικής ενέργειας της Τουρκίας, εκτός και αν ξεκινήσουν τις κατασκευές έργων ως τον Μάιο του 2014.

Να κλείσει ο πυρηνικός σταθμός της Αρμενίας ζητά η Τουρκία

Την άμεση παύση της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Μέτσαμορ στην Αρμενία ζήτησε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. Και αυτό διότι σύμφωνα με τον ίδιο, ο εν λόγω σταθμός είναι πεπαλαιωμένος

Λεβιάθαν: Πάνω από 10 "μνηστήρες" για την εξαγωγή αερίου στην Τουρκία

Πάνω από δέκα προτάσεις κατατέθηκαν στο διαγωνισμό που πραγματοποίησαν οι εταίροι του ισραηλινού κοιτάσματος του Λεβιάθαν για τη εξαγωγή του αερίου στην Τουρκία.

Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο για κατάργηση του φόρου των ρύπων στην Αυστραλία

Η αυστραλιανή Γερουσία καταψήφισε με 39 ψήφους κατά και 29 υπέρ, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την κατάργηση του φόρου ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τη ΔΕΗ η Piraeus Securities

Στα 15,5 ευρώ, από 12,6 ευρώ προηγουμένως, ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η Piraeus Securities. Διατηρεί παράλληλα σύσταση «outperform».

1,8 MW νέων αιολικών το Φεβρουάριο στο διασυνδεδεμένο - Σταθερές οι άλλες ΑΠΕ

Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των αιολικών κατά 1,8 MW καταγράφηκε το Φεβρουάριο στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Καθαρά κέρδη 16,8 εκατ. δολ. για τη Neo Solar Power το 2013

Σημαντική αύξηση εσόδων σημείωσε η Neo Solar Power το 2013. Όπως αναφέρει το photon, τα έσοδα της ταϊβανέζικης εταιρείας ανήλθαν σε 20,084 εκατ. δολ. Ταϊβάν - TWD (656,1 εκατ. δολ.), αυξημένα κατά 64,07% σε σύγκριση με αυτά του 2012.

Στις 9 Απριλίου η Ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για τους στόχους του 2030

Στις 9 Απριλίου 2014 η ΕΛΕΤΑΕΝ διοργανώνει Hµερίδα, στο συνεδριακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου  Ρουµελιωτών, Σίνα και ∆αφνοµήλη 1Α, δίπλα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, από 9.00 π.µ µέχρι τις 18.00 µ.µ. µε θέµα: ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣ∆ΟΚΙΕΣ! ΣΤΟΧΟΙ Α.Π.Ε.:

Στα "κάγκελα" για τα φωτοβολταϊκά και η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου

«Στη­ρί­ζου­με τις αν­τι­δρά­σεις των δε­κά­δων χι­λιά­δων μι­κρο­με­σαί­ων ι­δι­ο­κτη­τών φω­το­βολ­τα­ϊ­κών που κα­τα­στρέ­φον­ται α­πό το σχέ­διο νό­μου που προω­θεί η συγ­κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ και του ΠΑ­ΣΟΚ.

Αίγυπτος: Για περισσότερη ηλιακή ενέργεια καλεί ο πρωθυπουργός

Κάλεσμα για περαιτέρω ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Αίγυπτο απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ibrahim Mahlab.

Ρουμανία: Αυξημένες οι τιμές αερίου από την 1η Απριλίου

Αυξημένες θα είναι οι τιμές του φυσικού αερίου στη Ρουμανία από την αρχή του επόμενου μήνα. Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της  Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της χώρας (ANRE),

Ιορδανία: Συμφωνία 150 εκ. δολ. για την προμήθεια ηλιακής ενέργειας

Συμφωνίαύψους 150 εκ. δολαρίων για την αγορά ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψε η κυβέρνηση της Ιορδανίας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed, η ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από εγκατεστημένη ισχύ 50 MW.

Γιατσενιούκ: Το Κίεβο χρειάζεται προμήθεια ενέργειας από την ΕΕ

Η Ουκρανία θα χρειαστεί να προμηθευτεί ενέργεια από την ΕΕ για να προστατευτεί από τον ανίκτυπο της κρίσης με τη Ρωσία--από την οποία εξαρτάται για περισσότερες από τις μισές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου--δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Φυσικό αέριο: Τα ρίσκα από την κρίση στην Ουκρανία

Οι σχέσεις εξάρτησης της Ρωσίας από την Ευρώπη και της Ευρώπης από τη Ρωσία, απομακρύνουν βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο διακοπής της ροής ρώσικου αερίου.

Εξετάζουν να κολλήσουν και το New Deal στα προαπαιτούμενα

Την επικόλληση του New Deal στο νομοσχέδιο -"σκούπα" με τα προαπαιτούμενα, και την ψήφισή του ως ένα άρθρο, συζητά το υπ. Οικονομικών με το υπ. ΠΕΚΑ, με το σκεπτικό ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος των ΑΠΕ είναι κι αυτός ένα από τα πολλά “prior actions” που έχει συμφωνήσει με την τρόικα η ελληνική πλευρά.

Πότε και πως «εκτροχιάστηκε» η αγορά φωτοβολταϊκών - Τα στοιχεία

Με τις ρυθμίσεις για το αναδρομικό κούρεμα στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών να βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη βουλή – πιθανόν με ορισμένες διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης – ίσως θα ήταν σκόπιμο να κάνει κανείς έναν πρώτο απολογισμό για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

Πριν καν περπατήσει, απειλείται με λουκέτο ο κλάδος της συμπαραγωγής

Οι σταθμοί συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) οι οποίοι αντιμετωπίζονται κατά τρόπο αντίστοιχο με τις ΑΠΕ, τόσο ως προς τα δικαιώματα πρόσβασης στο σύστημα και τις εγγυημένες τιμές απορρόφησης,

Sunday 23 March 2014

世界の水不足、再生可能エネで救え 国連、報告書で提案

再生可能エネルギーで水危機を救え――。国連は21日に発表した「世界水発展報告書2014」でこんな提案をした。人口増で将来、世界的な水不足が心配されている。大量の水を使う火力発電より、太陽光や地熱発電などを増やして水を節約しようと考えた。

三菱日立パワーシシステムズ、ブラジルで大型ボイラー2缶を受注

 三菱日立パワーシステムズ株式会社グループのブラジル現地法人、CBC重工業株式会社(以下CBC)は、同国の大手製紙パルプメーカーのクラビン社から 世界最大級の容量を持つ回収ボイラーと、高性能で大容量のバイオマス焚きボイラー2缶を同時に受注した。

木質ペレット、日本初の「自立型」生産

三沢市のNPO 法人「青森バイオマスエネルギー推進協議会」(高橋博志理事長)は昨年11月から、同市新町2丁目の工場で、木質ペレットの本格生産に取り組んでいる。て んぷらの廃油を再利用した発電機と太陽光発電で設備を稼働、商業用電力に頼らない「自立型」は日本初という。高橋理事長は「(木質ペレットを)県南地方に 普及させたい」と意気込む。

県庁窓に“超薄”太陽電池 次世代型の実証実験スタート 岡山

軽量で薄く、柔軟性に富む次世代太陽電池の実証実験が、県庁の産業労働部で始まった。三菱化学水島事業所(倉敷市)の開発事業に協力。民間企業の実験に県庁の施設を利用するのは、県として初の試みという。

ため池の太陽光発電 水を抜いても順調に稼働 小野

 兵庫県小野市浄谷町の農業用ため池「浄谷新池」で、水面に浮かべる「フロート式太陽光発電」が、水を抜かれた農閑期も、順調に稼働している。2013年7月から実証実験に取り組む北播磨県民局は「全国初の試みとして、実験データを積み重ねたい」とする。

英力士状告中石化专利侵权

本报讯 记者于欢报道:全球第四大化工公司英力士集团3月21日宣布,集团以违反合同条款以及滥用商业机密为由,向中石化集团及下属数个子公司(包括中石化宁波工程有限公司,中石化安庆分公司以及其他相关企业)提起法律诉讼。

“水土保持补偿费是依法出台的”

 本报讯 记者胡学萃报道:3月21日,水利部政策法规司司长李鹰在国务院新闻办新闻发布会上答《中国能源报》记者问时表示,水利部联合财政部、国家发改委和中国人 民银行于3月7日出台的《水土保持补偿费征收使用管理办法》(以下简称《办法》),是按照《水土保持法》第32条规定出台的。当被问及此项收费被业界质疑 为与林业部森林植被恢复费和草原植被恢复费重复的问题是,李鹰表示,“因为涉及到别的部门,我不作评价。”

湖南小墨山核电已完成投资约3亿元

本报讯 记者朱学蕊报道:湖南核电有限公司(以下简称“湖南核电公司”)3月17日在中国核能行业协会网站发布的招聘公告显示,目前,湖南核电公司小墨山核电项目 已完成了参观平台和进厂道路路基修建、总平面规划审查、“四通一平”工程方案审查、“两评”报告修编、厂址专用码头和取排水工程可研等工作,已完成投资约 3亿元。

发改委部署民用气阶梯价格制度

 本报讯 苏南报道:为保障居民基本生活用气需求,引导居民节约用气,促进天然气市场持续健康发展,近日,国家发改委印发《关于建立健全居民生活用气阶梯价格制度的指导意见》,部署建立健全居民生活用气阶梯价格制度。

中石油2013业绩公布 日赚3.5亿利润可观

(原文标题:中石油去年日赚3.5亿元)  

发改委公布新规鼓励民资投资天然气基建

国家发改委公布《天然气基础设施建设与运营管理办法》(以下简称《办法》)。《办法》针对天然气、煤层气、页岩气 和煤制气等作出了相应的规定,今后天然气可实行居民用气阶梯价格、季节性差价、可中断气价等差别性价格政策。除此之外,《办法》鼓励、支持各类资本参与投 资建设纳入统一规划的天然气基础设施。

国家能源局:2月份用电量同比增长13.7%

据国家能源局网站消息,今年2月份全社会用电量为3835 亿千瓦时,同比增长13.7%。
  1-2月,全国全社会用电量累计8243亿千瓦时,同比增长4.5%。分产业看,第一产业用电量113亿千瓦 时,同比下降7.8%;第二产业用电量5820亿千瓦时,增长4.3%;第三产业用电量1094亿千瓦时,增长5.0%;城乡居民生活用电量1217亿千 瓦时,增长6.3%。

中海油中型天然气有新发现

(原标题:中海油南海自营深水勘探获中型天然气发现)
    中国海洋石油有限公司19日宣布,近期在南海琼东南盆地自营深水勘探首获突破,获得中型天然气新发现陵水17-2。

广东光伏发电价格补贴为0.42元/千瓦时(含税)

对于备受关注的光伏价格政策,省发改委能源局禤文湛昨天在“2014年广东省第一届光伏论坛”上透露,广东省光伏电站标杆上网电价为1元/千瓦时;分布式光伏发电方面,实行全电量补贴政策,补贴标准为0.42元/千瓦时(含税)。

中欧多晶硅争端和解难 实质影响我光伏业

昨日(3月20日),商务部发布消息称,德国瓦克化学股份有限公司代表向中国商务部进出口公平贸易局签署并递交了价格承诺书,至此,对欧盟多晶硅反倾销和反补贴案得到妥善解决。

SMK上市支持百万瓦级光伏电站高电压化的连接器

连接器厂商SMK公司3月宣布,为应对百万瓦级光伏电站发电系统的电压升高,在太阳能电池板用连接器“PV-03”系列中追加了支持1000伏和1500伏电压的连接器。

欧力士与JFE工程技术在栃木县建设13.5兆瓦光伏电站

欧力士公司与JFE工程技术公司(东京都千代田区)3月19日宣布,已开始着手在栃木县那须乌山市建设输出功率为13.5兆瓦的光伏电站“那须乌山上川井光伏电站”。

英利拟年内建150家光伏商店

目前光伏地面电站的建设成本中,组件采购约可占到50%

爱康科技携杭州工商信托发力光伏电站

爱康科技今日公告称,为尽快地实现光伏发电快速推进的业务发展目标,结合光伏电站持续稳定收益的特点,公司同杭州工商信托股份有限公司就清洁能源项目的并购、运营开展合作并达成意向协议。

First Solar开始部署1500V薄膜光伏电站

第一太阳能公司Firstsolar和GEAOS电源转换业务部门联合宣布,他们正在研究一种公用事业规模光伏电站的设计,采用第一太阳能Firstsolar的AOS薄膜碲化镉(碲化镉)组件与GEAOS的新一代ProSolar1,500V逆变器/变压器系统。

中电投进军日本发展太阳能产业

据日本新华侨报网报道,由于目前正处在“零核电”的能源政策阶段,日本的可再生能源市场发展迅速,在太阳能发电方面已经成为全球最大的新增光伏市 场。

大唐青海格尔木光伏公司日发电量创记录

 3月15日,大唐青海格尔木光伏电站完成日发电量28.5万千瓦时,突破了建站以来日发电量的历史记录。

保利协鑫主席朱共山及执董朱钰峰将设法退出多个项目

保利协鑫(03800)就不竞争争拗作公布,公司称,独立董事委员会已完成对职权范围内事宜的事实情况的审查,其中公司主席朱共山在位于无锡及南京的两个潜在热电厂项目的参与属初步及开发前阶段,因此与招股章程中的不竞争承诺并无不一致之处。

晶澳太阳能成功通过JISQ8901认证

 晶澳太阳能控股有限公司宣布近日成功通过了TÜV莱茵颁发的JIS Q 8901认证,这是继在日本获得JET认证和JPEC认证后的又一大收获。

中科院光伏发电站汇流箱等三项国家检测规程通过审查

中国电力企业联合会标准化中心在南京召开了由中国电科院牵头的《光伏发电站汇流箱检测技术规程》、《储能变流器检测技术规程》和《光伏发电站无功补偿装置检测技术规程》三项国家标准大纲审查会,审查专家组一致认为送审的3项标准大纲结构合理、内容全面,符合送审要求。

韩华在无锡新区建设自有100兆瓦的分布式光伏发电项目

韩华新能源有限公司于今日同无锡市人民政府新区管理委员会签署了谅解备忘录,以期建立长期战略合作伙伴关系,拓展下游光伏业务。无锡市人民政府新区 管委会将不仅为韩华新能源安排分布式光电项目所需屋顶资源,加快项目审批和并网进度,同时还将在税务优惠和项目融资上提供协助。作为战略合作的一部分,韩 华新能源计划在无锡新区建设自有的100兆瓦的分布式发电项目,并进行运营和维护。

爱康科技携信托发力光伏电站

 爱康科技今日公告称,为尽快地实现光伏发电快速推进的业务发展目标,结合光伏电站持续稳定收益的特点,公司同杭州工商信托股份有限公司就清洁能源项目的并购、运营开展合作并达成意向协议。

中电投进军日本发展太阳能产业

据报道,由于目前正处在“零核电”的能源政策阶段,日本的可再生能源市场发展迅速,在太阳能发电方面已经成为全球最大的新增光伏市场。中电投集团上 海电力股份有限公司(以下简称上海电力)适时地进军日本,既为日本迈向可再生能源社会注入新能量,也为广大在日华人带来了一份对祖(籍)国企业的信心。

三晶电气再次通过ISO14001环境管理体系审核

经过国际认证组织的严格审核,三晶电气再次通过ISO14001环境管理体系认证。ISO14000系列标准是由国际标准化组织制订的环境管理体系 标准。是针对全球性的环境污染和生态破坏越来越严重等重大环境问题威胁着人类未来的生存和发展,顺应国际环境保护的发展,依据国际经济贸易发展的需要而制 定的。

Saturday 22 March 2014

Friday energy facts: LED bulb efficiency expected to continue improving as cost declines

graph of average lightning efficacy and cost per bulb, as explained in the article text
Source: U.S. Energy Information Administration, Annual Energy Outlook 2014 Early Release

Technology improvements for general service lighting, driven by federal efficiency standards, are leading to increased reliability and bulb life. As efficiency increases, residential electricity consumption for lighting declines over time.

Solar energy usage shattering records in California as new capacity comes On-Line

California is setting records for solar energy usage so fast that the state’s grid operator has had to change its protocol for announcing them.

Oil limits and the economy: One story, not two

The two big stories of our day are

(1) Our economic problems: The inability of economies to grow as rapidly as they would like, add as many jobs as they would like, and raise the standards of living of citizens as much as they would like.

Will outsized solar stock returns continue?

By Harris Roen

Any way you slice it, solar investing has been on a tear for the last year. Of the 69 solar stocks that the Roen Financial Report tracks, three quarters are up for the year. On average solar stocks have gained 85% for the year, with 60% of solar companies up in the double digits.What is most impressive is that the top 17 solar stocks are all up in the triple digits, and one, Canadian Solar Inc. (CSIQ), is up 903%! This article will look at who these outsized performers are, what is going on with them, and where this highflying sector may go from here.

solar_returns_20140317.jpg

Atlantic power: Not so clean

Tom Konrad CFA

A reader recently said he thought “that the majority of [Atlantic Power Corporation's (NYSE:AT)] portfolio is in wind power.”