Thursday 21 February 2013

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ITGI ωστε ο αγωγός να είναι έτοιμος αναλόγως των εξελίξεων

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, από τους βουλευτές της Ν.Δ., του ΠαΣοΚ και της ΔημΑρ, το νομοσχέδιο που κυρώνει το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας της Ελλάδας και της Τουρκίας, με στόχο το πρότζεκτ να είναι έτοιμο προς υλοποίηση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο σχετικά με το «παιχνίδι των αγωγών» στην ευρύτερη περιοχή. Tο Μνημόνιο, που καταρτίστηκε προ τριετίας, επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των δύο χωρών για την υλοποίηση του αγωγού ITGI, που διασυνδέει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, για μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς επίσης και η βούληση για συνεργασία τους σε θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Απαντώντας στον σκεπτικισμό που εκφράστηκε στην αίθουσα, κατά πόσον έχει νόημα η αναθέρμανση του ζητήματος της κατασκευής του ITGI, τη στιγμή που έχει προκριθεί η υλοποίηση του ανταγωνιστικού του αγωγού TAP, ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου, σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση, ώστε να υπάρχει ένας έτοιμος αγωγός αναλόγως των εξελίξεων, ώστε να χρησιμοποιηθεί».

Με το νομοσχέδιο για το Μνημόνιο Κατανόησης, «θέλουμε να καταδείξουμε ότι η Ελλάδα ενισχύει το ρόλο της ως κύριος παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή, τηρώντας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ιδιότητά της ως μέλους της Ε.Ε.» σημείωσε ο υφυπουργός Ενέργειας.

Ο ΣυΡιζΑ, δια του Θανάση Πετράκου, δήλωσε πως δεν υπερψηφίζει το νομοσχέδιο και επιφυλάχθηκε για την τελική του στάση στην Ολομέλεια. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέκρινε «αμφισημία» στο Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο, όπως επεσήμανε, χωρίς να έχει επικαιροποιηθεί τρία χρόνια μετά την κατάρτισή του, ανασύρεται την ώρα που ιδιωτικοποιούνται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Ο κ. Πετράκος υπογράμμισε επίσης πως στο Μνημόνιο Κατανόησης δεν γίνεται καμία αναφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, το οποίο η Ελλάδα έχει εκτιμήσει ως εξαιρετικά επικίνδυνο για την περιβαλλοντική ασφάλεια της περιοχής.

«Η καλύτερη αντιμετώπιση αυτού του πάρα πολύ σοβαρού θέματος, είναι μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να ελέγξει και να επιβάλει την πολιτική που χρειάζεται» απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Πετράκου ο υφυπουργός Ενέργειας.

Το ΠαΣοΚ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς αυτό αποτυπώνει τη βούληση της Ελλάδας «να είναι μέσα στο παιχνίδι των ενεργειακών κόμβων και των αγωγών» (Ι. Δριβελέγκας). Το ίδιο έπραξε και η ΔημΑρ (Νίκη Φούντα), με το σκεπτικό ότι «η υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας κρίνεται την περίοδο που διανύουμε - και ήδη η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μείνει εξαιρετικά πίσω».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67086

Στις 9/3 υπογράφει η ΤΕΡΝΑ με ΔΕΗ για Πτολεμαϊδα -Στα 1,4 δισ. ο προϋπολογισμός

Το Σάββατο 9 Μαρτίου θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή της νέας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το λιγνίτη.
Η απόφαση με την οποία εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός για την υπογραφή, ελήφθη προχθές από το Δ.Σ. της επιχείρησης.
Για συμβολικούς λόγους, η τελετή της υπογραφής έχει προγραμματιστεί να γίνει στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Ενδεχομένως δε στο κτίριο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, όπου πριν από 55 χρόνια άρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια η πρώτη λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον ελληνικό χώρο, και όπου θα εγκατασταθεί η νέα σύγχρονη μονάδα «Πτολεμαΐδα V».
Η κατακύρωση του διαγωνισμού έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2011 υπέρ της μειοδότριας ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, υπεργολάβοι της οποίας είναι οι εταιρείες Hitachi Power Europe GmbH, Hitachi Ltd Ιαπωνίας και Hamon Environmental GmbH.
Το συμβατικό τίμημα είναι 1,39 δισ. ευρώ και αφορά σε μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 660 MW, με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση.
Η νέα μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της επιχείρησης.
Η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης αυτής «πέρασε από 40 κύματα», καθώς συνέπεσε με την βαθειά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, την σημαντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, λόγω της στενότητας στην ενεργειακή αγορά.
Έτσι η αναζήτηση λύσεων εν μέσω της κρίσης και των απαιτήσεων που έθεταν οι δανειστές, και έφταναν μέχρι και την επιβολή «ρήτρας δραχμής» καθυστέρησαν σημαντικά την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος, την ευθύνη για τη σύσταση του οποίου είχε αναλάβει ο ανάδοχος του έργου.

Ενδιάμεσα, εξετάστηκε και η περίπτωση η νέα μονάδα να κατασκευαστεί και λειτουργήσει από μικτό σχήμα ΔΕΗ-επενδυτών, μέσω του οποίου θα μειώνονταν η συμμετοχή της ΔΕΗ στο κόστος κατασκευής, ενώ θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της επιχείρησης.
Ωστόσο η εξομάλυνση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία με την εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ, σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της επένδυσης, το οποίο θα απαιτήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων μετά από 2,5 χρόνια, ώθησαν τη διοίκηση της ΔΕΗ στην απόφαση να προχωρήσει σε αποφάσεις για την προώθηση του έργου.
Για την κατασκευή της μονάδας, έντονες ήταν και οι πιέσεις του σωματείου της περιοχής Πτολεμαΐδας «Σπάρτακος», καθώς η λειτουργία της θα διασφαλίσει για τα επόμενα 40 χρόνια και τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων της περιοχής, όπως και την απασχόληση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι δεσμευτικές προσφορές των εταιρειών έληγαν κανονικά στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά τελικά παρατάθηκαν κατά ένα μήνα, οπότε δεν τίθεται θέμα αλλαγής τιμών.

M. Καϊταντζίδης
(euro2day.gr)

http://www.energypress.gr/news/Stis-9-3-ypografei-h-TERNA-me-DEH-gia-Ptolemaida-Sta-1-4-dis.-o-proypologismos

Krannich Solar: Άμεση διαθεσιμότητα LUXOR & SUNTECH & SMA σε τιμές stock

Η Krannich Solar, στα πλαίσια διευκόλυνσης του προγραμματισμού των άμεσων παραγγελιών του δικτύου συνεργατών της, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει την δυνατότητα άμεσης παράδοσης φωτοβολταϊκών πάνελ των κορυφαίων εταιρειών LUXOR και SUNTECH και μετατροπέων ρεύματος της Γερμανικής εταιρείας SMA, σε μειωμένες τιμές stock, οι οποίες θα ισχύσουν μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.
 
Σχετικά με την Krannich Solar:

Η Krannich Solar ιδρύθηκε το 1995 και η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας οδήγησε στην ίδρυση 23 υποκαταστημάτων σε 14 χώρες. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξάνεται συνεχώς και το ανθρώπινο δυναμικό της Krannich Solar ενισχύθηκε με την προσθήκη πολλών νέων στελεχών, με αποτέλεσμα η εταιρεία να απασχολεί σήμερα περισσότερους από 330 εργαζομένους, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στην εξάπλωση της ενεργειακής επανάστασης. Η επιτυχημένη πορεία της Krannich Solar επισφραγίζεται από το γεγονός ότι η εταιρεία από την ίδρυση της, έχει προμηθεύσει στο παγκόσμιο δίκτυο διανομής της, φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος άνω του 1,3GWp, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται σήμερα στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων προμηθευτών φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.gr.krannich-solar.com
 
Επικοινωνία:
Krannich Solar M.E.P.E. (Αθήνα)
Λεωφ. Συγγρού 336
Τ.Κ. 17673
Καλλιθέα
Τηλ.: 210 9531040
Φαξ: 210 9531041

Krannich Solar M.E.P.E. (Θεσσαλονίκη)
Σταδίου 40
Τ.Κ. 57009
Καλοχώρι
Τηλ.: 2310 751960
Φαξ: 2310 751540
e-mail: info@gr.krannich-solar.com

http://www.energypress.gr/news/Krannich-Solar:-Amesh-diathesimothta-LUXOR-SUNTECH-SMA-se-times-stock

Συνδέονται με το φυσικό αέριο αλλά... δεν καταναλώνουν!

Εντυπωσιακή αύξηση στις συνδέσεις πολυκατοικιών με το δίκτυο φυσικού αερίου, χωρίς όμως αυτή η αύξηση να μεταφράζεται σε αντίστοιχη διόγκωση των πωλήσεων, δείχνουν τα στοιχεία του φετινού χειμώνα, τουλάχιστον για την περιοχή της Αττικής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδέσεις κεντρικών θερμάνσεων πολυκατοικιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και τις πρώτες εβδομάδες του 2013, είναι κατά 50% περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα του ΄11 και ΄12. Μεγάλο είναι επίσης το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αυτόνομες συνδέσεις, γεγονός που αποδίδεται στις συχνές διενέξεις ανάμεσα στους ενοίκους των πολυκατοικιών που καταλήγουν στο να μην υπάρχει εν τέλει κεντρική θέρμανση.
Η αύξηση των συνδέσεων παρατηρείται χωρίς να αυξηθεί το υφιστάμενο δίκτυο των 3.000 χιλιομέτρων στους 65 Δήμους της Αττικής, καθώς η ΕΠΑ Αττικής έχει σταματήσει την επέκταση του δικτύου και έχει τώρα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο να αξιοποιήσει με νέες συνδέσεις τις επενδύσεις που έχει κάνει. «Η βασική μας επένδυση, πλέον, είναι τα κίνητρα που δίνουμε στους πελάτες και τα προγράμματα χρηματοδότησης της εγκατάστασης που τρέχουμε, έτσι ώστε να έρθουν συμβόλαια και καταναλώσεις πάνω στο υφιστάμενο δίκτυο» δηλώνουν στελέχη της εταιρείας.
Παρά τη θεαματική αύξηση των συνδέσεων πάντως, η κατανάλωση στο αντίστοιχο διάστημα όχι μόνον δεν αυξήθηκε αλλά υστερεί και λίγο από την αντίστοιχη περυσινή. Το φαινόμενο είναι ενδεικτικό των επιπτώσεων της κρίσης, καθώς, μετά τη μεγάλη διόγκωση των φόρων που ανέβασαν στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, η χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση παρέχει σοβαρή εξοικονόμηση.  Πλήρως αποσυνδεδεμένο από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το φυσικό αέριο στοιχίζει 39% σύμφωνα με το μέσο όρο των τιμών των δύο καυσίμων για το  τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012.
Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις καταναλώσεις τους. Έχουν επίσης αυξηθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΕΠΑ Αττικής, αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα. Το φαινόμενο αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω ευέλικτης πολιτικής διακανονισμών.
Κίνητρα

Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής προσφέρει πολύ σημαντικές εκπτώσεις αλλά και τη δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης για την  μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση άνω των 140.000 kcal απαλλάσσονται εντελώς από τα τέλη σύνδεσης κερδίζοντας 750€ ενώ οι μικρότερης ισχύος εγκαταστάσεις (έως 140.000kcal) δικαιούνται έκπτωση 50% στα τέλη σύνδεσης. Η εταιρεία χρηματοδοτεί επίσης απευθείας τους υποψήφιους νέους καταναλωτές, για το κόστος μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί να συνδεθεί άμεσα χωρίς να προκαταβάλλει ούτε ένα ευρώ, και να αποπληρώσει το ποσό σε μικρές δόσεις μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης. Το χρηματοδοτούμενο ποσό καθορίζεται από την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα του κτηρίου. Οι προσφορές της ΕΠΑ Αττικής θα ισχύουν μέχρι τις 22 Μαρτίου.

http://www.energypress.gr/news/Syndeontai-me-to-fysiko-aerio-alla...-den-katanalwnoyn

Friday 1 February 2013

Η αναδημοσίευση ειδήσεων του blog σταματάει



Η αναδημοσίευση ειδήσεων και κειμένων από άλλες ιστοσελίδες και γενικά η λειτουργία του blog σταματάει, λόγω μειωμένης επισκεψημότητας και πολύ χαμηλών εσόδων από τις διαφημίσεις.

Μπορεί που και πού 2 φορές τον μήνα να βγάζουμε κανένα δικό μας κείμενο, αλλά θα γίνεται πολύ αραιά.