Thursday 24 January 2013

Το νταβατζηλίκι της ευρωπαϊκής ένωσης και η ενεργειακή αποδοτικότητα των υφιστάμενων κτιρίων στην Ελλάδα



Σήμερα διάβαζα στο energypress.gr για την παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο επειδή δεν έθεσε ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση στα νέα και υφιστάμενα κτίρια. Επίσης παραπομπή έγινε και στην Βουλγαρία την Πορτογαλία και μια ακόμα χώρα.
Μια πρώτη απορία που μου δημιουργήθηκε είναι σε τι ακριβώς απαιτήσεις αναφέρετε η εν λόγω παραπομπή. Η Ελλάδα έχει ήδη θέσει απαιτήσεις για τα νέα κτίρια που ανεγείρονται με τον ΚΕΝΑΚ και το ενεργειακό πιστοποιητικό. Για τα υφιστάμενα κτίρια δεν υπάρχει κάποια απαίτηση πέραν από την έκδοση του ΠΕΑ για πώληση μεταβίβαση ή μίσθωση του ακινήτου.
Απορώ μήπως τώρα η Ε.Ε απαιτεί να παρθούν μέτρα και για τα υφιστάμενα κτίρια που βρίσκονται σε χαμηλή ενεργειακή κατηγορία. Ήδη από τα στατιστικά στοιχεία που δίνει το ΥΠΕΚΑ, ελάχιστα ακίνητα έχουν καταταχθεί στις κατηγορίες Α και Α+ ενώ λίγο περισσότερα είναι Β, τα περισσότερα είναι από Δ και κάτω. Έχουν ακουστεί γνώμες ότι μάλλον στα ακίνητα με χαμηλή ενεργειακή κλάση μελλοντικά θα επιβληθεί κάποιος φόρος είτε μέσω της εφορίας είτε μέσω ΔΕΗ είτε από αλλού.
Η Ελλάδα σαν μέλος της Ε.Ε έχει αποκομίσει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, μέσα στα μειονεκτήματα δυστυχώς συγκαταλέγεται και το νταβατζηλίκι κατ εμέ σε διάφορους τομείς.

Δυστυχώς μετά την υποχρεωτική επιβολή έκδοσης ΠΕΑ για όλα τα ακίνητα μετά από ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, προβλέπω και επιβολή μέτρων τιμωρίας ή φόρων στα ακίνητα που είναι σε χαμηλή ενεργειακή κατηγορία. Και δυστυχώς επειδή τα περισσότερα ακίνητα στην Ελλάδα είναι του 70 και του 80, αυτοί οι ιδιοκτήτες προβλέπω ότι θα πληρώσουν πάλι τα σπασμένα μετά το ΕΤΑΚ το ΦΑΠ το ΕΕΤΗΔΕ και πολλά άλλα πράγματα, δυστυχώς όσοι κατέχουν ακίνητα δεν έχουν προβλέψει τι ακόμα έρχεται και δεν θα έχει τελειωμό. Η κατοχή ακινήτου για πολλά χρόνια θα είναι το παράδειγμα προς αποφυγή πλέον, διότι είτε έχουμε την τροϊκα είτε χαράτσια τύπου Βενιζέλου, πάντα θα υπάρχει κάποιος πάνω από το κεφάλι μας που θα μας χτυπάει το καμπανάκι για κάτι.

Όσον αφορά πιθανές λύσεις για τα ακίνητα με χαμηλή ενεργειακή κατηγορία, υπάρχει το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον που χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου μέχρι και στο 70% της συνολικής δαπάνης αναβάθμισης. Όλες οι άλλες λύσεις είναι πολύ δαπανηρές αφού το κόστος θερμομόνωσης στα ακίνητα παραμένει αρκετά υψηλό κατά την γνώμη μου κοιτάζοντας την τιμολογιακή πολιτική μερικών εταιριών.

No comments: