Friday 31 August 2012

Ανερχόμενη “δύναμη” στις ΑΠΕ η Ρουμανία

Την 13η θέση κατέχει η Ρουμανία στην  παγκόσμια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γεγονός που κατατάσσει  την χώρα ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στο χώρο αυτό, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ernst & Young. 

Η θέση αυτή, ωστόσο δεν μπορεί να αναχαιτίσει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος στα επόμενα χρόνια, και τα οποία ασκούνται στο κλάδο από πιέσεις της πολιτείας, προκειμένου να συμπιεστούν προς τα κάτω τα τιμολόγια. Μείζον πρόβλημα έγκειται και στην ζήτηση που καταγράφεται για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, ταυτόχρονα  την στιγμή που η ζήτηση στην ευρωζώνη σημειώνει πτώση, εξαιρουμένης  μίας μικρής αύξηση στην κατανάλωση των ιδιωτών.
Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω μελέτη η πολιτική ηγεσία της Ρουμανίας θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις συγκράτησης των τιμών καθώς η οικονομική δυνατότητα πολλών νοικοκυριών στην χώρα έχει συρρικνωθεί με τις δυσκολίες να αυξάνονται κατά την χειμερινή περίοδο.

Οι διαρκείς μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς φορολογίας και εποπτείας του κλάδου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης φρενάρει τις επενδύσεις, δημιουργώντας καθεστώς αβεβαιότητας και ασάφειας κάτι που εύλογα σημαίνει ότι το άριστον σήμερα μπορεί να μετατραπεί σε χείριστων αύριο.
Η Ernst & Young πάντως επισημαίνει ότι η αγορά ενέργειας στην Ρουμανία θα εξαρτηθεί άμεσα στις δράσεις και τις δυνατότητες που θα παρουσιαστούν εκτός Ευρωπαϊκού βεληνεκούς. “Βλέπει” ξεκάθαρα το μέλλον να γράφεται από Ινδούς και Κινέζους επενδυτές, και προτρέπει τους επενδυτές προς άμεσες δράσεις που στόχο έχουν τις επενδύσεις  στην αγορά της Ρουμανίας

http://www.greenbusiness.gr/21290/%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B5-%CE%B7-%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF/

Μικροάλγη: Τα βιοκαύσιμα του μέλλοντος;

Είναι αξιοθαύμαστα, εξαιρετικά μικρά και καθόλου εξωτικά! Κι όμως τα μικροάλγη, που βρίσκονται σχεδόν παντού – από τους ωκεανούς και τις λίμνες μέχρι τους βάλτους και τις παγωμένες βουνοκορυφές – είναι οι καθαρές μικρομηχανές της Γης.
Ικανοποιώντας την «πείνα» τους για διοξείδιο του άνθρακα, αυτοί οι μικροοργανισμοί καθαρίζουν ασταμάτητα την ατμόσφαιρα από το επικίνδυνο αέριο του θερμοκηπίου.
Τα πλεονεκτήματά τους όμως δεν σταματούν εκεί. Σήμερα τα μικροάλγη χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βιοκαυσίμων για αυτοκίνητα και αεροπλάνα, σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα μικροάλγη είναι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί παγκοσμίως.
Το 80% του βάρους τους αποτελείται από έλαια γεγονός που τους δίνει απεριόριστες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Καλλιεργώντας συγκεκριμένες «ποικιλίες» άλγης οι επιστήμονες μπορούν να παράγουν έλαια για διάφορες χρήσεις.

Η βιομάζα της διπλασιάζεται κάθε οκτώ με 12 ώρες και, σε αντίθεση με τις εποχικές καλλιέργειες, παράγει έλαια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Εκτός αυτού, η άλγη θεωρείται πιο αποδοτική συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η άλγη έχει δεκαπλάσια παραγωγή σε σχέση με το φοινικέλαιο, ενώ η έκταση που χρειάζεται είναι 10 φορές μικρότερη.
Μάλιστα για την παραγωγή της δεν χρειάζονται αγροτικές εκτάσεις ή φρέσκο νερό, καθώς επιβιώνει ακόμα και σε άγονη γη ή βούρκους.
Εκτός αυτού, παράγει μια ευρεία γκάμα υποπροϊόντων που είναι χρήσιμα για τον άνθρωπο, όπως αιθανόλη, υδρογόνο ή ζωοτροφή.

http://www.econews.gr/2012/03/14/algi-viokafsima/

Βιομάζα από φύκια στην Άρτα – Καινοτόμος επιχειρηματική πρόταση

Την παραγωγή βιομάζας από φύκια (άλγη) θα παράγει μια μονάδα στην Άρτα τους προσεχείς μήνες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Κέρδος” πρόκειται για μονάδα στον Παχυκάλαμο Αρτας, που θα παράγει βιομάζα υψηλής θερμογόνου δυνάμεως για βιοκαύσιμο χρησιμοποιώντας φύκια και η επένδυση είναι της τάξης των 20.000 ευρώ ανά στρέμμα. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 30 έως 40 θέσεις εργασίας.

Ιδρυτής της μονάδας είναι ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος συμμετείχε στον διαγωνισμό καινοτόμων ιδεών για την επιχειρηματική δράση του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.
Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Αρτας, ανάμεσα στις 273 προτάσεις που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό η δική του αξιολογήθηκε και βραβεύτηκε ως πρώτη μεταξύ όλων για την καινοτομία της.
Καινοτομία, η οποία, όπως δήλωσε ο ίδιος, έγκειται όχι στην ιδέα παραγωγής, αφού ήδη υπάρχει αντίστοιχη παραγωγή, αλλά στον τρόπο παραγωγής που δίνει τη δυνατότητα για πολύ χαμηλό κόστος και κατ’ επέκταση πολύ ανταγωνιστική τιμή στην αγορά ενέργειας.

http://www.econews.gr/2012/08/31/fykia-biomaza/

Ernst & Young: Στη δέκατη θέση παγκοσμίως παραμένει η Ελλάδα στην ηλιακή ενέργεια

Σταθερά στην δέκατη θέση του δείκτη ελκυστικότητας της Ernst & Young για την ηλιακή ενέργεια βρίσκεται η Ελλάδα, με βάση τη νέα έκθεση που κυκλοφόρησε για τον μήνα Αύγουστο και συγκρίνει όλες τις χώρες του πλανήτη. Στα αιολικά η Ελλάδα έχασε μια θέση, υποχωρώντας από την 25η στην 26η της κατάταξης, βαθμολογούμενη με 48 στα αιολικά επί ξηράς και 33 στα υπεράκτια αιολικά. Στον δείκτη που αφορά συνολικά όλες τις ΑΠΕ, η χώρα μας παρέμεινε στην 18η θέση, την οποία κατείχε και τον Μάιο.

Το Renewable energy country attractiveness index της Ε&Υ λαμβάνει υπόψη μια σειρά από παράγοντες όπως το ρυθμιστικό ρίσκο για τους επενδυτές, την ευκολία σύνδεσης των έργων με το δίκτυο, την δυνατότητα χρηματοδότησης, αλλά και τεχνολογικές παράμετρους. Σημειώνεται ότι για την διαμόρφωση της βαθμολογίας που αφορά όλες τις ΑΠΕ υπολογίζεται κατά 55% η απόδοση μιας χώρας στα αιολικά, κατά 33% η απόδοση στην ηλιακή ενέργεια και κατά 13% οι υπόλοιπες μορφές καθαρής ενέργειας.



Έτσι λοιπόν, η Ελλάδα βαθμολογείται με 44,7 εν γένει στις ΑΠΕ, «σκοράροντας» 45 στα αιολικά, 48 στην ηλιακή ενέργεια (φ/β συν ηλιοθερμία), 34 στην βιομάζα, 25 στη γεωθερμία και 32 στις υποδομές. Συγκριτικά, η πρώτη στην κατάταξη, Κίνα, έλαβε 77, 64, 47, 60, 51 και 75 αντίστοιχα στις παραπάνω κατηγορίες, με συνολική απόδοση 70,2.
Όσον αφορά τους γείτονές μας, η Τουρκία ανέβηκε τρεις θέσεις, από την 29η στην 26η. Στα αιολικά κατατάσσεται 28η και στην ηλιακή ενέργεια 21η, σημειώνοντας άλμα τριών θέσεων. Η Βουλγαρία είναι 36η και κατατάσσεται 33η στα αιολικά και 30η στην ηλιακή ενέργεια, ενώ η Ιταλία είναι 6η γενικά στις ΑΠΕ, 8η στα αιολικά και 6η στην ηλιακή.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61283

Το Γερμανικό χωριό που κερδίζει 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως από τις ΑΠΕ

Ξεχωριστή περίπτωση στην ιστορία των ΑΠΕ αποτελεί το μικρό βαυαρικό χωριό Βιλντπολντσράιντ, με πληθυσμό 2.600 κατοίκων, το οποίο χρησιμοποιώντας διαφορετικές πηγές ενέργειας καταφέρνει να παράγει 321% περισσότερο ηλεκτρισμό από όσο χρειάζεται και αποκομίζει έσοδα 4,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από την πώλησή του.
Το χωριό έχει εγκαταστήσει μονάδες φωτοβολταϊκών, βιομάζας, αιολικών, υδροηλεκτρικών, αλλά και συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ίσως το πιο «πράσινο» χωριό παγκοσμίως και να αποτελεί παράδειγμα για άλλες τις μικρές κοινότητες στη Γερμανία και σε κάθε χώρα.

Η αρχή έγινε το 1997, όταν το δημοτικό συμβούλιο αναζητούσε τρόπους να ενισχύσει τα έσοδα του δήμου. Οι ιθύνοντες είχαν την τόλμη να επιλέξουν την πράσινη ενέργεια, σε μια εποχή που ελάχιστοι την εμπιστεύονταν και στη συνέχεια το χωριό επιβραβεύτηκε για την απόφασή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα το Βιλντπολντσράιντ διαθέτει εννέα δημόσια κτίρια με φωτοβολταικές στέγες, τρία μικρά υδροηλεκτρικά, τέσσερις μονάδες βιομάζας και επτά ανεμογεννήτριες. Επίσης, υπάρχουν 190 σπίτια με οικιακά φωτοβολταϊκά.
Όπως είναι φυσικό, οι επενδύσεις αυτές αποφέρουν πλέον τεράστια έσοδα στον δήμο, της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ το χωριό έχει γίνει ατραξιόν και για τα δημοτικά συμβούλια άλλων δήμων της χώρας, τα οποία πραγματοποιούν συχνά επισκέψεις για να αντλήσουν συμπεράσματα από την επιτυχία του.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61224

Τέσσερα νέα φωτοβολταϊκά με Trackers της ΤΕΧΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ

Τέσσερα νέα πάρκα από την ΤΕΧΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΕΠΕ ολοκληρώθηκαν τον Άυγουστο με τους πετυχημένους δυαξονικούς ιχνηλάτες 2-Axis GTR συνολικής ισχύος 400kW. Πιο συγκεκριμένα στο Ζευγολατιό Κορινθίας εγκαταστάθηκαν από την εταιρία 16 ιχνηλάτες χαμηλής έκδοσης για δύο πάρκα των 100kW, στην Σκάλα Λακωνίας 8 ιχνηλάτες ψηλής έκδοσης για πάρκο 100kW και στην Άμφισσα Φωκίδας 8 ιχνηλάτες ψηλής έκδοσης για πάρκο 100kW.
Η Τεχνομεταλλική ΕΠΕ δραστηριοποιείται στον χώρο τον μεταλλικών κατασκευών και έργων οδοποιϊας απο το 1971. Με αφορμή την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η εταιρία έχει επενδύσει και εισχωρήσει δυναμικά στην κατασκευή κινητών βάσεων στήριξης φωτοβολταϊκών. Καθοριστικός παράγοντας της πετυχημένης πορείας της είναι ο πλούσιος εξοπλισμός μηχανημάτων, που της επιτρέπει να πραγματοποιεί εξ ολοκλήρου τις κατασκευές στις εγκαταστάσεις της.

Η εταιρία ανέπτυξε ένα προϊόν με σκοπό την μεγάλη αντοχή σε ανέμους, την αξιοπιστία, την απλότητα λειτουργίας και δυνατότητα εύκολης συντήρησης ακόμη και απο τον ιδιoκτήτη.
Εκτός απο την κατασκευή και την διάθεση των προϊόντων της, η ΤΕΧΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗ έχει οργανώσει εξειδικευμένο συνεργείο για την εγκατάσταση των ιχνηλατών της.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61294

Νέο αιολικό 48 MW της Enel στη Ρουμανία

Η ιταλική Enel ανακοίνωσε ότι συνέδεσε με το δίκτυο ηλεκτρισμού της Ρουμανίας νέο αιολικό πάρκο ισχύος 48 MW στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Το πάρκο αποτελείται από 21 ανεμογεννήτριες και θα παράγει περίπου 130 εκατ. κιλοβατώρες ηλεκτρισμού. Μάλιστα, η εταιρεία διαθέτει 292 MW αιολικών εν λειτουργία και άλλα 206 MW υπό κατασκευή.

Στη Ρουμανία, ο ιταλικός όμιλος έχει παρουσία από το 2005 και διαθέτει περίπου 4.500 εργαζόμενους. Παράλληλα, διαχειρίζεται δίκτυο συνολικού μήκους 90.000 χμ που εξυπηρετεί 14 εκατ. καταναλωτές.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61293

ΙΑΕΑ: Η Β. Κορέα πιο κοντά στην υλοποίηση πυρηνικού αντιδραστήρα

Η Βόρειος Κορέα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα κατά το τελευταίο έτος, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες, η υπηρεσία τόνισε ότι έχει παρατηρήσει «συγκεκριμένες δραστηριότητες» σε περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν το 2006 και το 2009 πυρηνικές δοκιμές.

Την ίδια στιγμή, η ΙΑΕΑ τονίζει ότι δεν είναι εύκολο να εξαχθούν συμπεράσματα δίχως επιτόπου αυτοψίες επιθεωρητών. Παρόλα αυτά, η Βόρειος Κορέα έχει εγκαταστήσει έναν θόλο στον χώρο του πυρηνικού σταθμού και εξοπλισμό.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61292

Η SMA στην 27η έκθεση PVSEC: Έξυπνη ενεργειακή διαχείριση και καινοτόμος υβριδική τεχνολογία για νέες αγορές

Στην έκθεση European Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition (EU PVSEC) που πραγματοποιήθηκε 24-29 Αυγούστου 2012 στη Φρανκφούρτη, η SMA Solar Technology AG παρουσίασε την έξυπνη, ολοκληρωμένη διαχείριση της ενέργειας που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της μελλοντικής ενεργειακής τροφοδοσίας. 

Κεντρικό μήνυμα του παγκοσμίως κορυφαίου κατασκευαστή μετατροπέων: Οι καινοτόμες τεχνολογίες της SMA αποτελούν το κλειδί για την επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία παρουσίασε το σύστημα SMA Smart Home για τον έξυπνο έλεγχο των οικιακών ηλεκτρικών καταναλωτών συμπεριλαμβανομένου του νέου μετατροπέα Sunny Boy 5000 Smart Energy με ενσωματωμένη λειτουργία συσσωρευτή. Εκτός από τις λύσεις συστημάτων για τις εδραιωμένες φωτοβολταϊκές αγορές, η SMA στρέφει την προσοχή της σε νέες, λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές. Η επιχείρηση παρουσίασε μια καινοτόμο λύση υβριδικού συστήματος με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες Diesel για τη διαχείριση εγκαταστάσεων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας: σε περιοχές με υψηλή ηλιακή ακτινοβολία χωρίς σύνδεση με το δίκτυο, το φωτοβολταϊκό ρεύμα αποτελεί ήδη σήμερα μια σαφώς οικονομικότερη εναλλακτική λύση από το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν συστήματα αποτελούμενα μόνο από ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Έξυπνη ενεργειακή διαχείριση με το σύστημα SMA Smart Home
«Ένα όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατανάλωσης, αποτελεί το κλειδί για τον αποκεντρωμένο ενεργειακό εφοδιασμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ένα έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης που δεν εξασφαλίζει μόνο την ολοκληρωμένη ανάλυση, πρόγνωση, ενημέρωση και τον αυτόματο έλεγχο των ηλεκτρικών καταναλωτών, αλλά ενσωματώνει επίσης αποκεντρωμένους συσσωρευτές. Με το σύστημα SMA Smart Home έχουμε υλοποιήσει ήδη τη δική μας λύση», δηλώνει ο Roland Grebe, Chief Technology Officer της SMA. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα νέα παρουσίαση στο πλαίσιο αυτό, είναι ο νέος μετατροπέας Sunny Boy 5000 Smart Energy της SMA. Συνδυάζει για πρώτη φορά έναν υψηλής ποιότητας, σύγχρονο φωτοβολταϊκό μετατροπέα με ένα σύστημα συσσωρευτή σε ένα συμπαγές περίβλημα επιτοίχιας εγκατάστασης. Η συσκευή αυξάνει το ποσοστό ιδιοκατανάλωσης σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε ποσοστό έως 50%. Σε συνδυασμό με τον επιτυχημένο Sunny Home Manager που ελέγχει με έξυπνο τρόπο τους ηλεκτρικούς καταναλωτές της κατοικίας αξιοποιώντας προγνώσεις παραγωγής σχετικές με την τοποθεσία, εξασφαλίζεται περαιτέρω αύξηση του ποσοστού ιδιοκατανάλωσης. 


Καινοτόμα προϊόντα που μειώνουν το κόστος συστήματος

Νέα προϊόντα για τους επισκέπτες της έκθεσης και στον τομέα των κεντρικών μετατροπέων καθώς και στον τομέα της επιτήρησης και τον έλεγχο φωτοβολταϊκών συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Με τον εξελιγμένο μετατροπέα Sunny Central 900CP XT, η SMA παρουσίασε έναν ακόμη πιο αποδοτικό κεντρικό μετατροπέα για έργα μεγάλης κλίμακας. Χάρη στην αύξηση της ισχύος επιτυγχάνεται σαφής μείωση του κόστους του συστήματος σε σύγκριση με το δοκιμασμένο προηγούμενο μοντέλο. Με το μεγάλο εύρος τιμών τάσης εισόδου και τις ολοκληρωμένες λειτουργίες διαχείρισης δικτύου, ο νέος Sunny Central διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ευέλικτη χρήση σε συνδυασμό με όλους τους τύπους φωτοβολταϊκών πλαισίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο νέος SMA Power Plant Controller παρέχει ήδη έξυπνες και ευέλικτες λύσεις για τη διαχείριση φωτοβολταϊκών πάρκων. Ενδείκνυται για όλες τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας κλίμακας μεγαβάτ και ρυθμίζει την αρχιτεκτονική εγκαταστάσεων με μετατροπείς Sunny Central, καθώς και συστήματα με μετατροπείς Sunny Tripower. Στο πλαίσιο αυτό, ο SMA Cluster Controller εξασφαλίζει την άψογη ενσωμάτωση των μετατροπέων Sunny Tripower στο σχεδιασμό τηλεμετρίας και επιτήρησης SMA. Έξυπνοι αλγόριθμοι και μια εξαιρετικά γρήγορη εφαρμογή των εντολών ρύθμισης εξασφαλίζουν ανά πάσα στιγμή τη διαθεσιμότητα της εγκατάστασης λεπτομερώς.

Στον τομέα των μικρής κλίμακας εγκαταστάσεων στέγης, ο νέος Sunny Tripower εξασφαλίζει τη μείωση του κόστους εγκατάστασης. Οι συσκευές ισχύος από 5 έως 9 kVA συμπληρώνουν την γκάμα των προϊόντων Sunny Tripower με συσκευές χαμηλότερης ισχύος. Διαθέτουν ενσωματωμένες λειτουργίες διαχείρισης δικτύου και επιτρέπουν την τροφοδοσία αέργου ισχύος. Για μετατροπείς στον τομέα μέσης ισχύος, η SMA παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τη νέα μονάδα Power Control Module για τον απλό περιορισμό της ισχύος των μετατροπέων, καθώς και τη διεπαφή Webconnect, η οποία εξασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση στο Sunny Portal και καθιστά δυνατή την απλή online επιτήρηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας με έως τέσσερις μετατροπείς. Η διεπαφή Webconnect χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο νέο «μικρό» Sunny Tripower.

 
Υβριδικά συστήματα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες Diesel για νέες αγορές

Για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία και νοσοκομεία με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις που βρίσκονται σε περιοχές με έντονη ηλιακή ακτινοβολία χωρίς σύνδεση με το δίκτυο, η SMA παρέχει λύσεις για υβριδικά συστήματα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες Diesel. Κεντρικό στοιχείο του συστήματος είναι ο Fuel Save Controller που εξασφαλίζει τη ρύθμιση της φωτοβολταϊκής τροφοδοσίας ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. «Οι δυνατότητες αυτών των υβριδικών συστημάτων με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες Diesel είναι μεγάλες ιδίως σε χώρες, οι οποίες λόγω της ανάπτυξής τους έχουν αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες και αναζητούν οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια», εξηγεί ο κύριος Grebe. 
Σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας/του Ειρηνικού και της Αφρικής, η ηλεκτροδότηση εξασφαλιζόταν συχνά έως τώρα με τη χρήση σχετικά ακριβών ηλεκτρογεννητριών Diesel. «Με την έξυπνη τεχνολογία συστήματος, τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να ενσωματωθούν άψογα σε υφιστάμενα συστήματα Diesel. Ένα τέτοιο υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες Diesel μπορεί να περιορίσει σαφώς την κατανάλωση καυσίμου και να παράγει ρεύμα με οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο σε σύγκριση με ένα σύστημα αποτελούμενο μόνο από ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη», αναφέρει ο κύριος Grebe για την καινοτόμο τεχνολογία. Η SMA διαθέτει εμπειρία άνω των 20 ετών στον τομέα των υβριδικών συστημάτων. Αυτή η τεχνογνωσία διοχετεύεται στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας και παρέχει στην εταιρεία τη δυνατότητα να προσφέρει σήμερα κιόλας μια ολοκληρωμένη λύση.
 
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61281

ΡΑΕ: Κοστολογικοί έλεγχοι σε κάθε δραστηριότητα της ΔΕΗ

Κοστολογικούς ελέγχους σε κάθε σταθμό της ΔΕΗ και δραστηριότητά της, από τα ορυχεία μέχρι τη μεταφορά και εμπορία, προτίθεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου.
Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αρχή ξεκίνησε τη διαδικασία κατάρτισης των σχετικών τευχών δημοπράτησης, προκειμένου ο διαγωνισμός να έχει προκηρυχθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Στόχος της ΡΑΕ είναι, όταν θα έρθει η ώρα μέσα στους επόμενους μήνες για τη ΔΕΗ να της καταθέσει το αίτημα για αυξήσεις στα τιμολόγια, επικαλούμενη μια σειρά από κοστολογικά στοιχεία, να είναι σε θέση η Αρχή να τα αξιολογήσει, έχοντας στα χέρια της ένα αναλυτικό κοστολογικό έλεγχο ως εργαλείο σύγκρισης, δυνατότητα που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε.
Αντικείμενο της μελέτης θα είναι να συγκριθούν τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τεχνολογίες, καθώς όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερη μελέτη της Booz Allen Hamilton, τα περιθώρια εξοικονόμησης - σε επίπεδο τόσο προσωπικού όσο κυρίως μη λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ- ανέρχονται σε σχεδόν 750 εκ. ευρώ ετησίως.

Το τοπίο για τα τιμολόγια αλλάζει ριζικά

Η μελέτη κρίνεται αναγκαία, με δεδομένο ότι το τοπίο για τα τιμολόγια που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, αλλάζει ραγδαία από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Καταρχήν, με το που θα ενσωματωθεί στο κόστος παραγωγής, το κόστος για την αγορά δικαιωμάτων CO2, αυτόματα το πρώτο θα εκτιναχθεί. Μια εκτίμηση λέει ότι το κόστος της μεγαβατώρας στη χονδρική μπορεί να επιβαρυνθεί με 12- 13 ευρώ.
Οπότε η υποχρεωτική από το Μνημόνιο σύνδεση της τιμής χονδρικής με τις τιμές λιανικής, θα αυξήσει σημαντικά όλα εκείνα τα τιμολόγια που έχουν ακόμη στρεβλώσεις, μεταξύ των οποίων την πλειονότητα των οικιακών, από τις πολύ χαμηλές κατηγορίες μέχρι και τις 2.000 KWh.
Μέχρι Νοέμβριο οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού
Στο μεταξύ, κάπου στα μέσα Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, η ΡΑΕ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την πρότασή της με τις επιδιωκόμενες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ηδη, η δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου οπότε και η ΡΑΕ εξέδωσε μια σειρά προτάσεων τόσο για την αγορά χονδρικής, όσο επίσης για τις ΑΠΕ και την αγορά λιανικής. Τα τρία επόμενα βήματα είναι τα εξής : Υπολογίζεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση πάνω στις προτεινόμενες αλλαγές, προκειμένου εν συνεχεία να διεξαχθεί μια ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, και με βάση και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να γίνει η τελική επεξεργασία και ανακοίνωση των προτάσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι τα πιο βασικά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των προτεινόμενων αλλαγών αφορούν :

Α. Αγορά χονδρικής

- Υιοθέτηση των δημοπρασιών φθηνής ηλεκτρικής ισχύος από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή με βάση το γαλλικό μοντέλο
-Κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους και αντίστοιχη ισχυροποίηση του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος (ΑΔΙ)
-Κατάρτιση κώδικα διαχείρισης υδροηλεκτρικών για την ανάπτυξη συγκεκριμένης μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της κατώτερης τιμής προσφοράς ενέργειας που μπορεί να υποβάλει ένας υδροηλεκτρικός σταθμός
 
Β. Αγορά ΑΠΕ

-Επαναπροσδιορισμός των οικονομικών κινήτρων, του τρόπου υπολογισμού του Τέλους ΑΠΕ, αλλά και του ποσοτικού στόχου σε σχέση με το μίγμα, την τεχνολογία, και τους ρυθμούς διείσδυσης των διαφόρων τεχνολογιών στο σύστημα, έτσι ώστε να μη χρειασθεί να αυξηθεί υπέρμετρα το τέλος.
 
Γ. Αγορά Λιανικής

- Άρση στρεβλώσεων στα τιμολόγια λιανικής, ώστε ο κάθε καταναλωτής να τιμολογείται ανάλογα με το κόστος που προκαλεί. Ενδεικτικά αναφέρεται η ενσωμάτωση της κλίμακας 0-800 KWh στις επόμενες κλίμακες, καθώς και η εξομάλυνση του τρόπου κατανομής των ΥΚΩ στις διάφορες κατηγορίες, ώστε να καταργηθούν οι στρεβλώσεις και σταυροειδής επιδοτήσεις.
-Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων ανά 6μηνο, με βάση το εκάστοτε κόστος χονδρικής (ρήτρα), ώστε τα τιμολόγια να επικαιροποιούνται με βάση τις τρέχουσες τιμές καυσίμων, να μη δημιουργούνται ελλείμματα, και οι προμηθευτές να μπορούν να δράσουν σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον.
- Και κατάργηση από τα τιμολόγια των δημοτικών τελών, του τέλους ΕΡΤ, και μιας σειράς εισφορών υπέρ τρίτων (δημοτικός φόρος ΔΕΤΕ, κλπ), καθώς και του τέλους ακινήτων. Η μη καταβολή των εισφορών αυτών από τους καταναλωτές δεν πρέπει να συνδέεται με τον κίνδυνο διακοπής του ρεύματος, καθώς δεν σχετίζονται με την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

http://www.energypress.gr/news/RAE-:-Kostologikoi-eleghoi-se-kathe-drasthriothta-ths-DEH

Ρωσικό "φλερτ" για αναθέρμανση των ενεργειακών σχέσεων

Κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα, για προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης, ως συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο σημερινός πρωθυπουργός στη Μόσχα την άνοιξη.

Οι εκτιμήσεις αυτές, αξιόπιστων παραγόντων, βασίζονται στην πληροφορία ότι οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τον κ. Πούτιν είχαν δημιουργήσει τη βάση για την επιδίωξη στενότερης συνεργασίας στην περίπτωση που ο πρώτος αναλάμβανε την κυβέρνηση, όπως και έγινε. Η «υποσχετική» για αναθέρμανση των Ελληνορωσικών σχέσεων που είχαν διακριτικά «παγώσει» επί πρωθυπουργίας
Παπανδρέου περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά θέματα με τρία ενεργειακά στην πρώτη γραμμή:

·         Το project του αγωγού φυσικού αερίου South stream του οποίου οι Ρώσοι έχουν ουσιαστικά παγώσει το νότιο σκέλος.
·         Την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας της χώρας μας με φυσικό αέριο που λήγει το 2016.
·         Και τέλος την πιθανή συμμετοχή των Ρωσικών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιρειών.

Όσον αφορά το νότιο σκέλος του south stream, (προβλέπει τη διασύνδεση Ελλάδας -  Ιταλίας για τη μεταφορά αερίου που θα  φθάνει από τη Ρωσία στη Βουλγαρία με υποβρύχια σύνδεση από τη Μαύρη Θάλασσα) η ρωσική πλευρά το βλέπει σε απόλυτη συνάρτηση με τις ευρύτερες σχέσεις της με τη χώρα μας, καθώς στην πραγματικότητα το project δεν αποτελεί ζωτικής σημασίας έργο για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Στην περίπτωση που υπάρχει αναθέρμανση σε ευρύτερο επίπεδο, διευρύνονται οι πιθανότητες να υλοποιηθεί το έργο.
Όσον αφορά την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας της χώρας μας, οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων κρατούν χρόνια. Οι Ρώσοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να «κλείσουν» νέο μακροχρόνιο συμβόλαιο χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα ή χωρίς να εξασφαλίσουν υψηλότερες τιμές. Κυρίως όμως, συναρτούν την υπογραφή συμβολαίου από την πορεία που θα έχει η εγχώρια αγορά αερίου και συνεπώς από την τύχη της ΔΕΠΑ. Αυτό είναι το τρίτο ανοιχτό θέμα: Η ΔΕΠΑ οδεύει προς αποκρατικοποίηση και η ρωσική Gazprom έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον (όπως άλλωστε και για τα ΕΛΠΕ). Στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πάρουν τη ΔΕΠΑ οι Ρώσοι, είναι πιθανόν να μην υπογράψουν καινούργια σύμβαση, αλλά να διοχετεύουν αέριο στην ελληνική αγορά μέσω της θυγατρικής τους (από κοινού με τον Όμιλο Κοπελούζου) Προμηθέας Γκάζ.
Σύμφωνα με αξιόπιστους παρατηρητές, η επαναφορά των ΕλληνοΡωσικών σχέσεων στα επίπεδα που βρισκόντουσαν επί Κώστα Καραμανλή θα αποτελούσε καταλυτικό παράγοντα για την πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα. Παρόλα αυτά, τα πράγματα πλέον είναι πιο περίπλοκα και ο κ. Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει υπόψη και το τι επιθυμούν οι σύμμαχοι και δανειστές μας.

http://www.energypress.gr/news/Rwsiko-flert-gia-anathermansh-twn-energeiakwn-shesewn

Μειώσεις αναμένονται στο κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών

Σε μείωση τους κόστους έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών οδηγεί η ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων». Με τη σχετική ρύθμιση του νομοσχεδίου, που τέθηκε σε διαβούλευση, καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών που ίσχυαν έως τώρα και θεσπίζεται ελεύθερη διαπραγμάτευση των αμοιβών με ανώτατες τιμές ανά κατηγορία κτιρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, σε περίπτωση πώλησης ή μίσθωσης σε νέο ενοικιαστή.
Οι ανώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθορίζονται ως εξής:

α) Για κτίρια ή κτιριακές μονάδες όλων των χρήσεων εκτός της κατοικίας, δύο και μισό (2,5) ευρώ ανά τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στο σύνολο.
β) Για κτίρια ή κτιριακές μονάδες με χρήση κατοικίας, δύο (2) ευρώ ανά τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ στο σύνολο.
Το νομοσχέδιο θεσπίζει ανώτατες τιμές και για τις επιθεωρήσεις συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού:

Με εγκατεστημένη ισχύ:

- έως και 200kW, διακόσια πενήντα (250) ευρώ
- από 201 έως και 400 kW, τετρακόσια (400) ευρώ
- από 401 και άνω, οκτακόσια (800) ευρώ

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το 2021 θα πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Ακόμη, ότι μπορούν να θεσπίζονται χρηματοδοτικά και άλλα κίνητρα για επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης νέων και υφισταμένων κτιρίων, οι οποίες μεταξύ άλλων μπορούν να εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προβαίνει σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σχεδίου νόμου για την «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων».
Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 31/2010/ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων. Το κείμενο έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?p=4452 και η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012.

Έως την παραπάνω ημερομηνία, μπορούν να αποστέλλονται τα σχόλια και οι παρατηρήσεις για τα επιμέρους άρθρα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στο τελικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

http://www.energypress.gr/news/Dhmosia-hlektronikh-diaboyleysh-gia-thn-Energeiakh-Apodosh-Ktiriwn

«Ναι» Ισραήλ για φυσικό αέριο με αγωγούς προς Κύπρο

Εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας αποφάσεις υπέρ της Κύπρου, πήρε χθες το Ισραήλ, που αποφάσισε ότι τα μεγάλα κοιτάσματα και όσα βρίσκονται κοντά στη γραμμή της Αποκλειστικής Ζώνης της Κύπρου, θα μπορούν ή θα πρέπει να φτιάξουν αγωγούς που θα οδηγούν και προς την Κύπρο.
Οι αποφάσεις της ειδικής κρατικής ομάδας τεχνοκρατών που δημοσιεύτηκαν χθες και επίσημα με τρία διαφορετικά έγγραφα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, ανοίγουν ουσιαστικά και επίσημα τον δρόμο για συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στην κοινή αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Λεβαντίνης.
Οι αποφάσεις αν και χρήζουν επικύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, θεωρούνται πλέον ως δεδομένες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, κοιτάσματα στη θάλασσα του Ισραήλ, με περιεχόμενο περισσότερο από 200 δις. κ. μέτρα φυσικού αερίου (bcm) θα πρέπει να εξάγουν το 50% του περιεχομένου τους.
Κοιτάσματα με 100 - 200 bcm μπορούν να εξάγουν το 60% του περιεχομένου τους και κοιτάσματα από 25 -100 bcm το 75%.
Οι υπόλοιπες ποσότητες επαρκούν για την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ τουλάχιστον μέχρι το 2040, αλλά ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι τα τεράστια κοιτάσματα του Ταμάρ και κυρίως το Λεβιάθαν, μπορούν να εξάγουν τεράστιες ποσότητες και μέσω Κύπρου.
Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νεοκλής Συλικιώτης υπέδειξε πως το 2013 αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία της Κ.Δ. 300 εκατ. ευρώ με την υπογραφή των συμβολαίων με τις κοινοπραξίες, που θα επιλεγούν για νέες έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί και από τους Γάλλους συμβούλους της Beicyp, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η ολοκλήρωση της εξέτασης των οικονομικών δεδομένων των εταιρειών από το Γενικό Λογιστήριο.

Πηγή: “Φιλελεύθερος”, 31.08.2012

http://www.energypress.gr/news/Nai-Israhl-gia-fysiko-aerio-me-agwgoys-pros-Kypro

Thursday 30 August 2012

保利协鑫获批在山西省建设340MW太阳能项目

保利协鑫能源控股有限公司获得国家能源局批准之后,已开始准备在山西丹东建设310MW地面安装光伏系统和30MW屋顶太阳能系统。

1.jpg

        该公司认为,自从欧洲债务危机和美国针对中国太阳能产品的“反倾销和反补贴“案件以来,该批准代表中国政府对太阳能产业的强有力的支持。

        此外,还标志着中国政府通过大规模的太阳能农场项目中的一个里程碑。这个项目完成之后,保利协鑫的项目将是中国最大的太阳能电站,据该公司声称,还是世界上最大的单一太阳能电站之一。

        保利协鑫董事局主席朱共山先生表示,公司获得国家能源局批准建设如此大规模的光伏电站是一种殊荣,这表现出国家能源局对保利协鑫开发太阳能电站能力的高度信任和支持,亦表明了中国政府对推动国内太阳能市场发展的坚定决心。

        上周,保利协鑫报道最新的财务状况,本年上半年损失3.3亿港币(约为4250万美元)。还宣布超过469MW的项目正在筹备中,其中接近95MW的项目目前正在建设,近374MW的项目坐落在在美国和波多黎各,将在2012年年底开始建设。

http://www.pvnews.cn/chanyeyaowen/2012-08-30/49697.html

青海汉能300MW薄膜太阳能项目开工

青海汉能300MW太阳能薄膜电池生产基地开工典礼在青海省海东工业园举行。

        此前,汉能控股集团与青海省人民政府签署的太阳能光伏产业战略合作协议,双方本着优势互补、合作共赢的原则,携手推进青海省光伏产业的发展,此次开工典礼 的举行,标志着双方战略合作的正式启动,项目投产后将有效拉动新材料、太阳能应用、物流等上下游配套产业的发展,推动青海光伏产业的发展。

        汉能控股集团董事局主席李河君介绍,此次在青海投资的项目,采用了国际上领先的薄膜技术。他表示,汉能不但将优秀的薄膜太阳能电池技术带到了青海,更将通过建设光伏并网发电站,积极发展光伏建筑一体化项目等,创新太阳能的商用模式。

        2012年6月,汉能通过并购德国Q-Cells旗下全资子公司Solibro,引进德国CIGS薄膜太阳能技术,转化率达14.7%。

        青海省是我国太阳能资源最丰富的地区,除了得天独厚的太阳能资源,青海省拥有的荒漠和闲散土地资源优势也非常适合发展光伏产业。2011年,青海省建成并 实现并网光伏发电1.003GW,占国内安装总量的40%,初步构造了完整的有利于光伏产业长期发展的基础体系。

http://www.pvnews.cn/chanyeyaowen/2012-08-30/49698.html

阿特斯拟为Penn Energy Renewables建设加拿大光伏发电站

级光伏制造商阿特斯太阳能(NASDAQ:CSIQ)旗下子公司Canadian Solar Solutions近日签署协议,为Penn Energy Renewables建设两座新的光伏发电站。根据EPC协议,子公司在加拿大安大略省建设和运营的两座发电站联合电力输出量达18.7MW (AC)。电站预计于2012年第三季度开始建设,到2013年中旬完全投产使用。财务细节尚未披露。

        Penn Energy Renewables公司的Sean McCloskey称:“作为太阳能光伏项目的开发商和长期投资商,我们对于阿特斯太阳能的全方位服务印象极为深刻,其中包括安大略省制造的组件,EPC服务及其提供的长期运营和维护服务。”

        阿特斯太阳能表示,在开发和施工阶段公司会提供超过100个就业岗位。

http://www.pvnews.cn/chanyeyaowen/2012-08-30/49699.html

尼日利亚卡杜纳州政府就30MW太阳能项目签署谅解备忘录

日前,尼日利亚卡杜纳州州长Patrick Ibrahim Yakowa先生和德国能源公司Helios Energy 就30MW太阳能项目签署了谅解备忘录(MoU)。尼日利亚—德国能源合作协调员Jeremy Gaines博士代表德国公司出席签字仪式。

        根据尼日利亚—德国能源合作的协议条款,Helios Energy将投资5000万欧元用于建设该30MW发电厂。该电厂占地面积60公顷,并按照长达25年的建造、运营和移交(BOT)计划进行开发。

        电厂竣工后将由经过德国Helios Energy公司培训的卡杜纳原住民运营。

        签署期间,州长Yakowa称,该项目 “促进社会经济活动,同时加强政府对安全、统一和发展三方面的关注”。

与此同时,Gaines博士表示,该合作有助于促进卡杜纳的经济活动和近一步吸引外资。

http://www.pvnews.cn/chanyeyaowen/2012-08-30/49700.html

亿晶光电上半年完成组件销售144MW 业绩下滑

日前,亿晶光电(SHA:600537)发布其2012年上半年年报,受世界宏观经济不景气、欧债危机以及国内厂商无节制的盲目产能扩大影响,光伏产品价格大幅下降,亿晶光电在生产和经营方面承受巨大压力。

        报告期内,亿晶光电完成组件销售144MW,同比减少31.34%,其中出口133MW,同比减少37.85%。实现营业总收入8.46亿元 (846564871.88),同比减少61.41%;营业利润-2.82亿元,同比减少161.01%;归属母公司所有者的净利润-2.78亿元,同比 减少171.47%。

        在此期间,亿晶光电业务发展出现较大幅度下滑,销售收入、利润总额、净利润等主要财务指标与去年同期相比均出现负增长。上半年经营业绩的持续下滑,为下半 年生产经营带来极大压力,亿晶表示,将进一步强化对宏观经济形势的研判,积极转变经营管理模式,加强成本控制,调整产品结构、市场方向和营销模式。针对国 内市场将进一步巩固原有重点客户开发新客户;针对国外市场,将进一步拓展日本、印度等新兴市场。

http://www.pvnews.cn/shangshigongsi/2012-08-30/49702.html

日本轻金属上市轻量易安装的大规模光伏电站专用铝制架台

日本轻金属公司从7月起上市了百万瓦级太阳能设施(大规模光伏电站)专用架台“ALSOLMEGA”,这是对以“ALSOL”品牌销售的产业用铝制光伏发电系统架台进行改进而开发出的商品。除铝所具有的轻量、高强度及高耐腐蚀性等特点之外,还大幅提高了施工性能。

20120828s001ps01.jpg

        百万瓦级太阳能设施使用的架台大多用铁制成,需要采取盐害对策及提高施工性能,因此日本轻金属与其集团旗下6家企业共同进行了开发。以集团拥有的铝结构分 析及验证技术为基础,对台架结构进行了优化,简化了施工。在组装架台及安装面板时易于调整位置,可缩短作业时间。

        在使用大型电池板的最佳条件下,1平方米的重量仅为1.5公斤左右,在组装架台时无需使用重型设备。在4个人作业的情况下,1天可安装100千瓦,施工效 率高。并且,安装电池板时是以从上方进行作业为标准,因此可简单快速地进行设置。由于是以半组装单元的状态供货,因此可缩短施工时间。

        新商品的名称在表示铝和太阳之意的“ALSOL”上,又增加了表示百万瓦级太阳能设施的“MEGA”。力争2012年度和2015年度分别实现10亿日元 及30亿日元的销售额。为了减轻铁制架台给建筑物造成的重量负荷,日本轻金属于2011年11月上市了ALSOL。此次,在百万瓦级太阳能设施增多的背景 下,又推出了ALSOLMEGA。

http://www.pvnews.cn/chanyeyaowen/2012-08-30/49703.html

Κβαντικές κουκκίδες για φθηνά φωτοβολταϊκά – RTI International

Ένα νέο υλικό με κόστος παραγωγής της τάξης των 15 Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το οποίο υπόσχεται μείωση του κόστους εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας και την επιτάχυνση της διείσδυσής της στον ενεργειακό χάρτη, αναπτύσσει η εταιρεία RTI International.
Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα της RTI κατασκευάζονται από διαλύτες ημιαγώγιμων σωματιδίων, τα οποία είναι γνωστά και ως κολλοειδείς κβαντικές κουκκίδες (colloidal quantum dots).
Πρόκειται για μικροσκοπικούς, ανόργανους νανοκρυστάλλους, της τάξης των 2-10 εκατομμυριοστών του μέτρου (νανομέτρων, nm) που έχουν τη μοναδική ιδιότητα να αλλάζουν το διάκενο ζώνης του υλικού τους απλά αλλάζοντας το μέγεθος των κρυστάλλων. Εξαλείφουν δηλαδή την ανάγκη ενσωμάτωσης διαφορετικών και σύνθετων υλικών για να καλύψει κανείς το ευρύ ηλιακό φάσμα.

Τα εν λόγω κύτταρα κατασκευάστηκαν με υλικά και μεθόδους παραγωγής χαμηλού κόστους, με αποτέλεσμα να είναι κατά 75% φθηνότερα από τα συμβατικά.
Παρότι τα πρώτα πειράματα δίνουν ποσοστό μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική της τάξης του 5% -έναντι 15% που επιτυγχάνουν τα χαμηλής ποιότητας και απόδοσης συμβατικά κύτταρα πολυκρυσταλλικού πυριτίου- τα φωτοβολταϊκά από κβαντικές κουκκίδες της RTI μπορούν να ανταγωνιστούν ανερχόμενες τεχνολογίες όπως τα thin-film.
Την απόδοση των εν λόγω φωτοβολταϊκών περιορίζει η ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που μπορούν μέχρι στιγμής να απορροφήσουν.

Ένας τρόπος για να βελτιωθεί αυτό είναι η προσαρμογή και μεταβολή των ιδιοτήτων του υλικού, ενώ απαιτείται μικρότερη ποσότητα υλικού σε σύγκριση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά.
Επίσης, οι κβαντικές κουκκίδες επιδεικνύουν ευαισθησία σε διαφορετικές συχνότητες του ηλιακού φωτός αντίθετα με τα συμβατικά ημιαγώγιμα υλικά που χρησιμοποιούνται στα φωτοβολταϊκά τα οποία συλλέγουν μόνο το ορατό φάσμα.
Το μήκος κύματος που μπορούν να εκμεταλλευθούν εξαρτάται από το υλικό κατασκευής, αλλά και το μέγεθος και το σχήμα των κβαντικών κουκκίδων.
Στην περίπτωση της RTI, τα κύτταρα έχουν υψηλή ευαισθησία στην υπέρυθρη ακτινοβολία.
Κατασκευασμένα από ελαφρά και εύκαμπτα υλικά, τα εν λόγω φωτοβολταϊκά κύτταρα μπορούν να “εκτυπωθούν” σε μεγάλους όγκους, ενώ οι διαδικασίες επίστρωσης υλικών έχουν χαμηλό κόστος.
Η παραγωγή τους μπορεί να γίνει σε συνθήκες δωματίου δίχως να απαιτούνται ειδικές θερμοκρασίες και τα ανάλογα ενεργειακά κόστη κλιματισμού.

http://www.econews.gr/2012/08/30/rti-international-fotovoltaika-kvantikes/

Οι βενζινοπώλες της Αρκαδίας ζητούν την ένταξη του νομού στην τρίτη ζώνη του 1ου κλιματολογικού τομέα

Στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης μετά από αντίστοιχο αίτημα της Ένωσης Βενζινοπωλών Αρκαδίας για την ένταξη του Νομού στην τρίτη ζώνη του πρώτου κλιματολογικού τομέα όσον αφορά τον διαχωρισμό της χώρας από την Κυβέρνηση ώστε να δοθεί επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό, στον υπουργό Οικονομικών, στον υπουργό ανάπτυξης, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στους βουλευτές του Νομού θα πρέπει ο Νομός Αρκαδίας να ενταχθεί στην κατηγορία άνω των 300 μέτρων υψόμετρο, αφού οι περισσότερες περιοχές της είναι άνω των 600 μέτρων ενώ οι χειμερινές καιρικές συνθήκες διαρκούν πάνω από 7 μήνες και πλήττουν οικονομικά τους πολίτες του Νομού.

Η ένταξη αυτή σχετίζεται με το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία για το θέμα και για το πότε θα δοθεί το αναλογούν ποσό στους δικαιούχους.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61264

Συμβόλαιο για έρευνες υδρογονανθράκων υπέγραψε η Βουλγαρία με Total, OMV και Repsol

Στην υπογραφή του συμβολαίου για τη διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα προχώρησαν ο εκπρόσωπος της εταιρείας Total E&P Bulgaria B.V. Πάτρικ Πλουέν και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Ντέλιαν Ντόμπρεφ, παρουσία του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Η γαλλική εταιρεία Total κέρδισε το διαγωνισμό για τη διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «1-21 Khan Asparouh» και θα εργαστεί γι’ αυτό το σκοπό μαζί με τις εταιρείες OMV και Repsol, που αποτελούν τους άλλους δύο εταίρους της κοινοπραξίας. Το συμβόλαιο καλύπτει συνολικά έκταση 14.000 τετραγωνικών μέτρων και θα έχει πενταετή διάρκεια, ενώ το ύψος της επένδυσης για το έργο αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές γεωλογικές μελέτες, το οικόπεδο «1-21» έχει έκταση 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκτιμάται ότι περιέχει 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπορίσοφ χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας «τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών προμήθειας» της Βουλγαρίας.

Αναφερόμενος δε στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, υπενθύμισε πως αυτή την εβδομάδα υπεγράφη το συμβόλαιο για την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του αντιδραστήρα «7» στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, καθώς και οι συμφωνίες με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου με μειωμένη τιμή κατά 11% και για το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις προηγούνται της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις 31 Αυγούστου, στη Σόφια, πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61256

Η Intelen κυκλοφορεί επίσημα τρία ενεργειακά προϊόντα στο Cloud

Η Intelen, ανακοινώνει σήμερα το επίσημ o παγκόσμιο λανσάρισμα τριών καινοτόμων ενεργειακών προϊόντων, μέσω του private cloud της, για την ευρύτερη αγορά των Ευφυών Δικτύων ( Smart Grids). Τα τελικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα πολύχρονης εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών στους τομείς της μέτρησης και ανάλυσης ενεργειακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με πολλά βραβεία και διακρίσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν τμήμα ενός αριθμού ψηφιακών ενεργειακών υπηρεσιών ( portfolio), οι οποίες θα παρέχονται σε παγκόσμιο επίπεδο βάσει ειδικού Service Level Agreement από το cloud της Intelen, ακολουθώντας υψηλού επιπέδου διαδικασίες παροχής υπηρεσιών και ασφάλεια στα δεδομένα και τις υποδομές αποθήκευσης. Όλα τα προϊόντα θα χρησιμοποιούν από κοινού το Intelen Big Data Analytics Engine ( BDAE) ως μία κοινή πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων και εξαγωγής γνώσης και στρατηγικής, μέσα από μεγάλου όγκου δυναμική ετερογενή πληροφορία. Όλες οι διαδικασίες και υποδομές ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα ISO27001 ( data security), EN 15900, IEC 61970-1, IEC 61970-301 ( CIM) και IEC 61724

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες παρέχονται ήδη σε αρκετούς πελάτες εντός και εκτός Ελλάδος, και θα βελτιστοποιούνται συνεχώς, βάσει Extreme programming διαδικασιών και demand- driven prototyping.

Τα τρία προϊόντα είναι τα εξής:

Building Process v 1: Το προϊόν Intelen Building Process v 1, αποτελεί το ιδανικό εργαλείο διαχείρισης κτιρίων και σχετικών υποδομών. Έχοντας σαν βάση τη μέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και χτίζοντας πάνω στις πληροφορίες που πλαισιώνουν την οντότητα κτίριο (κλιματολογικά δεδομένα, στοιχεία κελύφους, πυκνότητα κατοίκησης, στοιχεία Η/Μ κ.α.), προσφέρει λύσεις και προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και τη δυνατότητα ορθής διαχείρισής του, με σκοπό τον έλεγχο και μείωση του ενεργειακού του κόστους. Μερικά από τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

· Εύκολη και Ασφαλή Διαδικτυακή πρόσβαση
· Παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης και σχετικών δεικτών ( KPI) σε πραγματικό χρόνο μέσω εύχρηστου και δυναμικού dashboard
· Δυνατότητα Διαχείρισης πολλαπλών καταναλώσεων/κτιρίων/μετρητών με ένα λογαριασμό
· Δυνατότητα net και sub- metering με πολλαπλά κανάλια μετρητών ανά υποδομή
· Διατήρηση Ιστορικού Κατανάλωσης και Ιστορικού ενεργειακών λογαριασμών
· Μηνιαία Ενεργειακή Έκθεση Ανάλυσης Ενεργειακών Καταναλώσεων και στατιστικών δεικτών
· Δείκτες Ενεργειακής Απόδοσης & Έξυπνοι Αλγόριθμοι ανάλυσης δεδομένων ( Big Data engine)

Ø Ενεργειακών Καταναλώσεων
Ø Κλιματικών και Θερμοκρασιακών Δεδομένων
Ø Οικονομικών Δεδομένων (κόστος ενέργειας, λογαριασμοί, κλπ)
Ø Διάγνωσης και ανάλυσης Βλαβών
Ø Αποδοτικής Συντήρησης
Ø Δεδομένων Ενεργειακής Επιθεώρησης (ΚΕΝΑΚ)
· Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εξοικονόμησης Ενέργειας και Financial analytics ( ROI)
· Πρόβλεψη & Μέτρηση Απόσβεσης Παρεμβατικών Ενεργειών (Μεικτό μοντέλο ανάλυσης)
· Σύνδεση με κοινωνικά δίκτυα και social green viral marketing/ CSR

PV Process v 1: Το προϊόν Intelen PV Process v 1 αποτελεί τη νέα καινοτόμο λύση της Intelen, για τον πλήρη έλεγχο, παρακολούθηση και πολυδιάστατη ανάλυση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, οποιουδήποτε μεγέθους. Η σύγχρονη σχεδίαση της πλατφόρμας της Intelen, βάσει της μακροχρόνιας εμπειρίας της σε μέτρηση, διαχείριση και ανάλυση ενεργειακών δεδομένων, προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης και διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο, περισσότερων των 100 δεικτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, μέσω του διαδικτύου.

Διαθέτει πιστοποίηση IEC 61724 ( tracking και στατιστική ανάλυση όλων των δεικτών του standard) και προσφέρει τις παρακάτω λειτουργίες:

· Ανάλυση και διαχείριση της παραγωγής του πάρκου και μέτρηση της ιδιοκατανάλωσης
· Δυνατότητα διαχείρισης πολλαπλών πάρκων από τον ίδιο λογαριασμό ( virtual aggregation)
· Μέτρηση και επεξεργασία όλων των δεδομένων που προέρχονται από τους αντιστροφείς, ανεξαρτήτως τύπου ( inverts)
· Μέτρηση των δεδομένων που προέρχονται από τους αισθητήρες (πυρανόμετρα, ανεμόμετρα, εξωτερική θερμοκρασία, θερμοκρασία πλαισίου), ανεξαρτήτως τύπου
· Συγκρίσεις ( benchmarking) μεταξύ των φωτοβολταϊκών πάρκων με τη βοήθεια πλήθους ποιοτικών/ποσοτικών δεικτών ( Big Data engine)
· Ανάλυση οικονομικών μεγεθών της επένδυσης και εκτιμήσεις οικονομικών δεικτών, βάσει θεωρητικών μοντέλων και μετρούμενων δεδομένων ( production, ratios, ROI, etc)
· Διαχείριση διαδικασιών συντήρησης και αναφορά σφαλμάτων
· Ανάλυση περιβαλλοντικών δεικτών και συσχέτισή τους με γεωχωρικές πληροφορίες και δεδομένων παραγωγής
· Σύνδεση με κοινωνικά δίκτυα και social green viral marketing/ CSR

i - Health: Το προϊόν i- Health αποτελεί μία νέα καινοτομία στον χώρο του Big Data και του Internet of Things. Βάσει IPv6 δικτυακής υποδομής, το προϊόν i- Health διαχειρίζεται οντότητες μετρητών (ενεργειακούς, PV, νερό, φυσικό αέριο, κλπ), ως προς την αξιοπιστία των μετρήσεών τους καθώς και την συνολική τους διαχείριση. Μέσω του μικρο-υπολογιστικού συστήματος i- Meter της Intelen, ο κάθε ψηφιακός μετρητής αναβαθμίζεται δικτυακά ( IPv6 meter) και βάσει cloud το σύστημα i- Health κάνει monitoring ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες της μετρητικής υποδομής σε πραγματικό χρόνο.


Χαρακτηριστικά:

· Αναβάθμιση κλασσικών μετρητικών διατάξεων σε IP- based μετρητές
· Εξ’ αποστάσεως έλεγχος και ανάλυση ( remote monitoring) του μετρητή ως προς
· Ποιότητα δεδομένων και βλαβών τηλεμετρίας ( data, meter logs)
· Στατιστικά λήψης και αποστολής μετρήσεων
· Δυνατότητες shutdown, upgrade και re- boot (αμφίδρομη επικοινωνία)
· Δυνατότητες data aggregation και υπολογισμού τοπικών δεικτών ( max, min, etc)
· Δυναμικό color dashboard για το status κάθε μετρητή ( off, on, αποσυνδεδεμένος, κλπ)
· Alerts για οποιαδήποτε set- points και reporting engine για ανάλυση στατιστικών

Το σύστημα i- Health είναι ιδανικό για την ενσωμάτωση υπαρχόντων ή μη-τηλεμετρούμενων μετρητών, σε ένα μοντέρνο Meter Data management σύστημα για την ανάλυση και διαχείριση των δεδομένων επάνω από Big Data διαδικασίες.

Τα προϊόντα θα παρουσιασθούν και σε μεγάλο event που θα γίνει στην Αθήνα το φθινόπωρο. Μέσα στο 2013 η Intelen θα ανακοινώσει και άλλα δύο cloud products που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε στάδιο ανάπτυξης: προϊόν για Διαχείριση Ζήτησης ( Demand Response) καθώς και πλατφόρμα Game Mechanics με την χρήση κοινωνικών δικτύων και παιχνιδιών ( social energy gaming) για την βέλτιστη ευαισθητοποίηση των πελατών (ενεργειακή συμπεριφορά) σε υπηρεσίες Ευφυών Δικτύων.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61249

Μειωμένη η παραγωγή πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν

Η παραγωγή πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν παρέμεινε κάτω από τα 900.000 βαρέλια ανά ημέρα τον Ιούλιο, καθώς τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 3.647 εκατ. τόνους αργού, οι οποίοι μεταφράζονται σε 880.000 βαρέλια.

Πρόκειται για μείωση της τάξης των 45.000 βαρελιών σε σύγκριση με τον Ιούνιο, πράγμα που φανερώνει μια γενικότερη πτωτική τάση σε σχέση με πέρυσι. Στους πρώτους επτά μήνες του έτους, η παραγωγή ήταν κοντά στα 900.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ την ίδια περίοδο του 2011 ήταν 980.000 βαρέλια.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61218

Οφειλές 700 εκατ. από δημόσιο και ιδιώτες «πνίγουν» τη ΔΕΗ

Το πρόβλημα της ρευστότητας της ΔΕΗ που προκύπτει από τις οφειλές 700 εκατ. ευρώ Δημοσίου και ιδιωτών συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τη διοίκηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρέη προς τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας είναι 200 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και άλλα 500 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες. Πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συμψηφισμού οφειλών του Δημοσίου έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων της ΔΕΗ.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα ήταν από τη ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αρθούρος Ζερβός και ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Θέος.
 
Σύσκεψη

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ΔΕΗ, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι θα μπορούσε να γίνει και συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο (φόροι, φόροι μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.). Επιπλέον ως σκέψη έπεσε και η απαλλαγή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη κ.λπ.
Πηγές σημείωναν ότι από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα εξεταστεί η δυνατότητα συμψηφισμού με το ΦΠΑ που αποδίδει η εταιρεία, θα ελεγχθούν οι οφειλές όπως π.χ. ποσό 55 εκατ. που χρωστά το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και το δάνειο της ΕΤΕπ, το οποίο δεν έχει εκταμιευτεί για τη ΔΕΗ. Λύσεις που μπορούν να δώσουν σημαντική «ανάσα» στη ρευστότητα της εταιρείας.
Κορυφαίο στέλεχος της επιχείρησης έλεγε μετά το τέλος της συνάντησης ότι ρυθμίστηκαν τα δάνεια της ύψους 525 εκατ. ευρώ που έληγαν το πρώτο εξάμηνο και επιμηκύνθηκαν για τον Ιούνιο του 2013.
Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει έντονο, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην πληρώνει τους προμηθευτές της, προκειμένου να διατηρεί σχετική ρευστότητα.
Στη συνάντηση ετέθη και το ζήτημα της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα της option που έχει η ΔΕΗ για την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης παροχής αερίου. Η ΔΕΗ, όπως τόνιζε στέλεχός της, δεν πρόκειται να την ενεργοποιήσει. Όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποζημιωθεί.
Το θέμα θα το εξετάσει η ΔΕΗ μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, όπου κι έχει μεταβιβαστεί η ΔΕΠΑ λόγω της επικείμενης αποκρατικοποίησής της. Τέλος, στελέχη της επιχείρησης ηλεκτρισμού ρωτήθηκαν για ακόμη μια φορά σχετικά με το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Κράτησαν αποστάσεις υποδεικνύοντας βέβαια ως «αντίδοτο» τη μείωση των φόρων.
Να σημειωθεί βέβαια ότι το ΥΠΕΚΑ έχει απορρίψει οποιαδήποτε αύξηση μέσα στο έτος.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 30/08/3012)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61239

Αυξάνει η Λιβύη την τιμή του αργού Es Sider

Η λιβυκή κρατική πετρελαϊκή πρόκειται να αυξήσει την τιμή του αργού ποικιλίας Es Sider κατά 60 σεντς του δολαρίου τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πηγές του Dow Jones από τις εταιρείες εμπορίας.
Η τιμή της ποικιλίας είχε τεθεί σε έκπτωση 70 σεντς σε σύγκριση με το Brent, όπως σχολίασαν.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61232

Ο πρώτος ξύλινος οικολογικός υπολογιστής

Ανακυκλώνεται σε ποσοστό 98% και παράγει περίπου 70% λίγότερο διοξείδιο του άνθρακα


 Τον πρώτο οικολογικό υπολογιστή, κατασκευασμένο από ξύλο, κατασκεύασε η ιρλανδική MicroPro σε συνεργασία με το γερμανικό ινστιτούτο Φράουχοφερ του Βερολίνου.

Ο υπολογιστής, που φέρει το όνομα I am eco, δηλαδή «είμαι οικολογικός» ανακυκλώνεται σε ποσοστό 98% και παράγει περίπου 70% λίγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με ένα συμβατικό υπολογιστή.

Είναι μάλιστα ο πρώτος υπολογιστής με οθόνη αφής που επιβραβεύεται με το «Λουλούδι», το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα (EU Ecolabel), το οποίο φέρουν όσα προϊόντα μεταξύ άλλων καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τη χρήση, την κατάσταση αναμονής ή όταν είναι κλειστά, έχουν συναρμολογηθεί έτσι ώστε να ανακυκλώνονται εύκολα και έχουν συσκευαστεί με ανακυκλωμένα υλικά.

Ο I am eco πωλείται ήδη στην Ιρλανδία και από το Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμος και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την τιμή του να αρχίζει από τα 850 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

http://www.skai.gr/news/environment/article/210902/o-protos-xulinos-oikologikos-upologistis/?utm _source=rss_news_top&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

Σχετικά με τις περικοπές δώρων - 13ης/14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους

Σήμερα είχαμε την ανακοίνωση των περικοπών στην 13η και 14η σύνταξη για τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων τόσο του ιδιοτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Είδα στα τηλεοπτικά κανάλια που συγκεντρώθηκαν συνταξιούχοι έξω από το υπουργείο οικονομικών και φώναζαν συνθήματα.

Τα μέτρα είναι πράγματι ΣΟΚ για αρκετούς, αλλά κατά την γνώμη μου όπως και την γνώμη αρκετών ακόμα τα μέτρα ήταν ΣΩΣΤΑ και ΔΙΚΑΙΑ. Το "γιατί" νομίζω το έχετε καταλάβει.

Οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που σε συντριπτική πλειοψηφία στήριξαν τον κύριο Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία στον δεύτερο γύρο των εκλογών του Ιουνίου. Αντί να κοιτάξουν το μέλλον των παιδιών τους των εγγονιών τους και γενικά το μέλλον της Ελλάδας, κοίταξαν ποιό κόμμα θα τους εξασφάλιζε τις συντάξεις τους. Εννοείται πως το αντάλλαγμα για τις συντάξεις θα ήταν η τυφλή υποταγή σε ΔΝΤ - ΕΕ - Μέρκελ και η συνέχιση των σκληρών μέτρων και της φορομπιχτικής πολιτικής για όλους τους Έλληνες.

Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων, αντί να καταλάβει οτι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μετά έχουν καταστρέψει την Ελλάδα και σε συνεργασία φυσικά με όλους αυτούς που ψήφιζαν τα δύο κόμματα, λειτούργησαν με την παλαιά καλή παλαιοκομματική λογική. "Εμάς η οικογένειά μας ήταν δεξιά διότι πολεμίσαμε τα κουμούνια στον εμφύλιο, εμείς είμαστε αριστεροί γιατί οι δεξιοί μας έσφαξαν στον εμφύλιο, εμείς πρέπει να είμαστε δεξιοί διότι οι κουμουνιστές θα μας κλέψουν τα χρήματα και τα ακίνητα για να τα δώσουν στους φτωχούς", ας κοιτάξουμε λοιπόν την βόλη μας και ας αφήσουμε τους άλλους.
Πέραν των παραπάνω, αρκετοί λειτούργησαν με το επίσης παλαιό καλό σκεπτικό. "Ε αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα ας ψηφίσουμε ΝΔ για να το τιμωρήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να ρίξουμε ΚΚΕ και να γίνουμε εδώ Σοβιετική Ένωση". Όλοι αυτοί βέβαια πίστεψαν τα φούμαρα του Σαμαρά οτι θα πηγαίναμε ντε και καλά σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Η κοινή λογική λέει το εξής: Ο Σαμαράς όντως υποσχέθηκε αναδιαπραγμάτευση όπως και ο Γιωργάκης υποσχόταν οτι "λέφτά υπάρχουν". Όμως σε μια τέτοια υπόσχεση δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε οτι μπορεί να γίνει 100%. Υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να γίνει και κάποιες πιθανότητες να μην γίνει. Εκτός από αυτό, τα πάντα στην Ελλάδα για τα οικονομικά και φορολογικά μέτρα αποφασίζονται από την τροϊκα. Αλήθεια υπάρχει κανείς που πίστεψε οτι η τροϊκα θα δεχθεί χωρίς καμία αντίδραση την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου; Όταν την ίδια στιγμή τον χειμώνα όλη η κυβέρνηση είχε πέσει στα πόδια της τροϊκας και παρακαλούσαν να μην περικοπεί ο βασικός μισθός μισθός για νέους κάτω των 25;
Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Και ο ποιό χαζός Έλληνας λοιπόν ήξερε οτι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγγυηθεί ο Σαμαράς και η ΝΔ οτι θα γίνει η αναπραγμάτευση και θα αποφύγουμε τα βαριά μέτρα.

Φαίνεται όμως οτι μεγάλη μερίδα των ηλικιωμένων δεν το σκέφτηκε καν. Αυτοί λοιπόν ας υποστούν τις συνέπιες των πράξεών τους και να μην διαμαρτύρονται τώρα. Τα μέτρα για τους συγκεκριμένους είναι ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ και ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΑ. Αναγνωρίζω οτι υπάρχουν και ορισμένοι ηλικιωμένοι που δεν φταίνε σε τίποτα, αλλά δυστηχώς μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Τέλος να πώ οτι σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αφήσω να φανεί οτι επειδή κατηγορώ την ΝΔ είμαι ΣΥΡΙΖΑ ή οτι αυτό ήταν το σωστό, πιθανόν και το ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορούσε να προσφέρει κάποια λύση στο πρόβλημα, όμως αυτό που θέλω να καταδείξω με το κείμενο, είναι πως πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που ψηφίζουμε, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες και να μην γκρινιάζουμε μετά σαν κοτούλες.

Επίσης αυτό το κείμενο δεν αποτελεί ένα προϊόν πανηγυρισμών για την σφαγή των συνταξιούχων, αλλά αποτελεί ένα προίόν δικαίωσης για όλους όσους έχουν υποστεί τα βαριά οικονομικά μέτρα της κρίσης και του ΔΝΤ ενώ την ίδια στιγμή κάπιοι άλλοι το μόνο που σκέφτονται είναι ο μισθουλάκος τους και το βόλι τους.

Πλερώ τώρα.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα και μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου το σχέδιο νόμου με θέμα «Ενεργειακή απόδοση κτιρίων», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr, με το οποίο εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την αναδιατυπωμένη Οδηγία «Για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων» (2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου).

Ποιο συγκεκριμένα η δημόσια διαβούλευση βρίσκεται εδώ http://www.opengov.gr/minenv/?p=4452

Από την έκθεση της τρόικας "κρέμεται" και η Πτολεμαΐδα 5

Με τα μάτια στραμμένα στις ευρύτερες εξελίξεις σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη θέση της χώρας στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα βρίσκονται οι επιτελείς της ΔΕΗ καθώς, όπως φαίνεται, η χρηματοδότηση της μονάδας 5 της Πτολεμαϊδας εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσουν οι Γερμανοί. Και οι Γερμανοί δεν προχωρούν σε καμία κίνηση πριν ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας και πριν, τουλάχιστον, τελειώσει το θέμα του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιόπιστων συνομιλητών του energypress όλα θα εξαρτηθούν από τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις και πάντως ο δανεισμός για τη βασική στρατηγική επένδυση της ΔΕΗ στον τομέα της παραγωγής, δηλαδή τη νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, παραμένει σε εκκρεμότητα.
Η μονάδα προϋπολογισμού 1,394 δισ. ευρώ, έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH, και πρόσφατα εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης παραμένει ανοιχτό με τη ΔΕΗ να έχει ήδη απευθυνθεί τόσο στην ΕΤΕπ όσο και τον οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας, Hermes.
Μάλιστα η ελληνική εταιρεία προσέλαβε ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο την τράπεζα KFW, για να υποστηρίξει τη διαδικασία της παροχής εγγυήσεων και να διοργανώσει το δάνειο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα. Οι σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει αναφέρουν ότι το ποσό του δανείου θα φτάσει τα 730 εκατ., με τη συμμετοχή (200 εκατ.) της KFW.  Με βάση την αρχική χρηματοδοτική ανάλυση του έργου, τα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης θα προέρχονταν: 44% μέσω KFW και Hermes, 38% ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ και επίσης ένα συμπληρωματικό δάνειο της τάξης του 18% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι οι ανάγκες για ίδια κεφάλαια θα αρχίσουν στη φάση κατασκευής του έργου και μέχρι τότε εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα έχει ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που έχει.
 
Μεγαλόπολη

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, όπου ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η ΔΕΗ αδυνατεί να προχωρήσει το έργο καθώς δεν έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια ύψους 105 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή του πάρκου.
Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην οποία έχει περιέλθει το έργο, επιχειρεί  από τις αρχές του έτους να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια, απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και σε κινεζικές τράπεζες. Πληροφορίες θέλουν την ΔΕΗΑΝ να έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως της ΕΤΕπ για το 50% του κόστους της επένδυσης. Ωστόσο η υπόθεση της εκταμίευσης των δανείων από την ΕΤΕπ έχει κολλήσει στην απαίτηση της τράπεζας να μπεί «ρήτρα δραχμής». Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει να λύσει το γρίφο και – θεωρητικά τουλάχιστον – επίκειται απεμπλοκή. Στη συνέχεια από κοινού με το μειοδότη του διαγωνισμού (JPΆβαξ) η ΔΕΗ εξετάζει συμπληρωματικά χρηματοδοτικά σχήματα μέσω Κίνας καθώς ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί είναι κινεζικής προέλευσης (Yingli).

http://www.energypress.gr/news/Apo-thn-ekthesh-ths-troikas-kremetai-kai-h-Ptolemaida-5

ΔΕΗ: Μείωση κερδών, αύξηση εσόδων το α’ εξάμηνο

Αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά και σημαντική κάμψη στην κερδοφορία παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Ειδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της ΔΕΗ υποχώρησαν στα 483,4 εκατ. ευρώ έναντι 603,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011, σημειώνοντας κάμψη 19,9%.
Πτωτικά κινήθηκαν και τα κέρδη πριν τους φόρους, τα οποία περιορίστηκαν σε 46,9 εκατ. ευρώ, έναντι 185,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2011 (κάμψη 74,7%) ενώ και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 85,7% και διαμορφώθηκαν στα 18,3 εκατ. ευρώ έναντι 128,8 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2011.

Αντίθετα, ο κύκλος εργασιών παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία ανήλθε σε 2,93 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 από 2,71 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας άνοδο 8,4% κυρίως λόγω της αύξησης στον αριθμό συνδέσεων με το δίκτυο παραγωγών ΑΠΕ (κυρίως Φ/Β).
Όσον αφορά στην πορεία των δαπανών, οι συνολικές ελεγχόμενες δαπάνες μειώθηκαν κατά το εξεταζόμενο διάστημα περαιτέρω κατά 91,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Πιο συγκεκριμένα η συνολική μείωση των αμοιβών προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας που κεφαλαιοποιείται, ανέρχεται σε 93,3 εκατ. ευρώ, μεταξύ των δύο περιόδων (-14,7%).

H μείωση του αριθμού του μισθοδοτούμενου τακτικού προσωπικού ανήλθε σε 754 εργαζόμενους, από 21.288 την 30/6/2011 σε 20.534 την 30/6/2012, συμπεριλαμβανομένων και 196 εργαζομένων του εισφερθέντος κλάδου του πρώην ΔΕΣΜΗΕ στον ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονταν στη δύναμη προσωπικού την 30/6/2011.
Σημειώνεται ότι, παρά το μειωμένο προσωπικό, οι ώρες για υπερωρία και βάρδια μειώθηκαν κατά 2,9%.

http://www.energypress.gr/news/DEH:-Meiwsh-kerdwn-ayxhsh-esodwn-to-a-examhno

Α.Ζερβός: Σύνδεση των τιμολογίων ρεύματος με τη χονδρική έως τον Ιούνιο

Στην υποχρέωση, η οποία προκύπτει από το Μνημόνιο, τα τιμολόγια να αντανακλούν τις τιμές χονδρεμπορικής μέχρι τον Ιούνιο του 2013, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά, αναφέρθηκε, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός.

Ο ίδιος τόνισε ότι σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, η επιχείρηση κατάφερε να συγκρατήσει τις χρηματοοικονομικές δαπάνες στα ίδια επίπεδα με αυτά του πρώτο τριμήνου, ενώ για τις αυξήσεις των τιμολογίων από την αρχή του έτους σημείωσε ότι αφορούσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος την επιβολή νέων φόρων και μόνο σε ένα μικρό μέρος τη μεταβολή του κόστους του ρεύματος.
Παράλληλα, ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμη ότι η ΔΕΗ συνεχίζει την ολοκλήρωση των στρατηγικών έργων που είναι σε εξέλιξη, με την έναρξη δοκιμών εξοπλισμού τον Αύγουστο στη μονάδα φυσικού αερίου του Αλιβερίου, ισχύος 417 MW και την επιτυχή έμφραξη τον 4 Ιούλιο της σήραγγας εκτροπής του φράγματος του Υδροηλεκτρικού Σταθμού του Ιλαρίωνα ισχύος 157 MW, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε λειτουργία από τα τέλη του έτους.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ζερβός προέβλεψε ότι το περιθώριο EBITDA της ΔΕΗ θα κυμανθεί στα επίπεδα του 16% - 16,5%, με την προϋπόθεση ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω, σημειώνοντας ότι "πέρα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και ο δραματικός περιορισμός της ρευστότητας στην αγορά, ασκούν πρόσθετες και έντονες πιέσεις στην κερδοφορία και στο κεφάλαιο κίνησης του Ομίλου, με τις προβλέψεις να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα κατά € 95,3 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2012 έναντι € 8,1 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2011".

http://www.energypress.gr/news/A.Zerbos:-Stis-times-hondremporikhs-ta-timologia-mehri-ton-Ioynio-2013

«Διαβολοτρίμηνο» για τη ζήτηση ενέργειας, λόγω κρίσης

Η παρουσία των Ελληνικών Πετρελαίων και στις τρεις μεγάλες ενεργειακές αγορές, του πετρελαίου, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, μετατρέπει τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου σε ένα είδος βαρόμετρο για τις εξελίξεις στα τεκταινόμενα εντός των ενεργειακών «τειχών» της χώρας. Έχοντας μερίδιο αγοράς πάνω από 60% στην εγχώρια διύλιση, πάνω από 25% στην εμπορία καυσίμων, κάτι λιγότερο από 10% στην αγορά ηλεκτρισμού και πάνω από 90% (μέσω της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ) στην αγορά αερίου, η εξέλιξη των μεγεθών των Ελληνικών Πετρελαίων αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση στην αγορά. Και όπως φάνηκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο ζήτησης (οι επιδόσεις σε λειτουργικό επίπεδο του ομίλου ήταν θετικές) καταγράφουν ανάγλυφα τις επιπτώσεις της κρίσης.

Διύλιση

Στην αγορά διύλισης καταγράφεται αύξηση των πωλήσεων σε όγκο της τάξης του 7%. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο με τις μονάδες του ομίλου πλήρως διαθέσιμες τη στιγμή που πέρυσι, το αντίστοιχο διάστημα η πτώση ήταν 20% και περιλάμβανε τις επιπτώσεις από την περίφημη απεργία των εργαζομένων. Στα θετικά των επιδόσεων των ΕΛΠΕ καταγράφεται το γεγονός ότι οι εξαγωγές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση κατά 25%, υποκαθιστώντας την στασιμότητα σε πραγματικούς όρους της εγχώριας αγοράς.

Εμπορία καυσίμων

Νέα υποχώρηση κατά 13% σε επίπεδο τριμήνου και 14% σε επίπεδο εξαμήνου, δείχνουν οι πωλήσεις των δύο εταιρειών εμπορίας του ομίλου (ΕΚΟ και BP). Μόνο στον τομέα των λιανικών πωλήσεων στις βενζίνες η πτώση είναι 13%, στο diesel η πτώση 8%και στο μαζούτ 36%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρίση έχει χτυπήσει τις πωλήσεις ναυτιλιακών καυσίμων ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση στα αεροπορικά καύσιμα. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο τομέας εμπορίας για τον όμιλο κατέγραφε μείωση πωλήσεων της τάξης του 11% (πάντα σε όγκους).
Αντίθετα ο τομέας της διεθνούς εμπορίας συνεχίζει τη θετική του πορεία και καταγράφει αύξηση πωλήσεων 4% στο τρίμηνο και 1% στο εξάμηνο, κυρίως εξαιτίας της καλής πορείας της Βουλγαρίας.

Ηλεκτρισμός

Σημαντική υποχώρηση της τάξης του 26% σε επίπεδο τριμήνου και 9% σε επίπεδο εξαμήνου καταγράφουν οι επιδόσεις της Elpedison στον ηλεκτρισμό. Η μείωση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πέρυσι στο ίδιο τρίμηνο συνέπεσε η απεργία της ΓΕΝΟΠ που έδωσε «έξτρα» τζίρο στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Ωστόσο και σε συγκρίσιμους όρους, υπάρχει μείωση 3% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η χαμηλότερη παραγωγή των μονάδων της Elpedison αποδίδεται τόσο στην ασθενή ζήτηση όσο και στην προγραμματισμένη συντήρηση που κράτησε εκτός λειτουργίας τη μονάδα της Θίσβης.

Φυσικό αέριο

Ενδιαφέρον εμφανίζουν τα στοιχεία των Ελληνικών Πετρελαίων και για τη ΔΕΠΑ, όπου για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μείωση των πωλήσεων σε όγκο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους της τάξης του 12%. Αντίθετα στο εξάμηνο υπάρχει αύξηση κατά 12%.
Η μείωση στη ζήτηση αερίου αποδίδεται κυρίως στις μειωμένες καταναλώσεις των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και στη μειωμένη ζήτηση των τριών ΕΠΑ συγκριτικά με πέρυσι, λόγω ηπιότερου χειμώνα.

http://www.energypress.gr/news/To-energeiako-diabolotrimhno-ths-krishs

Πως και ποιοι θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης

Με βάση τέσσερα κριτήρια –κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά, και περιουσιακά, αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης σε χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας. Το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης φθάνει τα 120 εκ. ευρώ και θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του 2013 αφού στον τρέχοντα δεν έχει προβλεφθεί καμία σχετική πίστωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου αλλά και με βάση γραπτή απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατία:

• Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και λοιποί πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι διαβιούν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριος-Απρίλιος είναι πολύ χαμηλή
• Πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να καθοριστεί λίγο πάνω από τα 100 ή τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Δηλαδή θα προβλέπεται ως πρόσθετο κριτήριο χορήγησης ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της θερμαινόμενης κατοικίας
• Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος, το εξής: το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας να προβλέπει τη χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
• Το επίδομα μελετάται να καταβληθεί εφάπαξ ή σε 2 ή 3 ή 4 μηνιαίες δόσεις, είτε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε μέσω των φορέων που είναι αρμόδιοι για την καταβολή επιδομάτων ή άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων προς τους ευπαθείς οικονομικά πολίτες οι οποίοι θα ενταχθούν στους δικαιούχους και του νέου επιδόματος. Για παράδειγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους, το επίδομα ενδέχεται να καταβληθεί από τα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.λπ), μαζί με τη σύνταξη ενός ή περισσότερων μηνών. Ωστόσο, εάν επιλεγεί αυτός ο τρόπος καταβολής, θα πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση των υπηρεσιών μηχανογράφησης των συγκεκριμένων φορέων για τα στοιχεία των δικαιούχων του επιδόματος, δηλαδή αυτών που θα πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και περιουσιακά κριτήρια.
• Η καταβολή του επιδόματος ενδέχεται να μη γίνει άμεσα, από τις 15 Οκτωβρίου 2012, που θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην πολύ αυξημένη τιμή που θα έχει προκύψει πλέον εξαιτίας της εξίσωσης του φόρου του καυσίμου με το 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης. Κι αυτό διότι ο φετινός Προϋπολογισμός δεν προβλέπει την καταβολή δαπάνης για επίδομα θέρμανσης. Επιπλέον, οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των δικαιούχων θα απαιτήσουν χρόνο. Υπάρχει συνεπώς πιθανότητα η πληρωμή του επιδόματος να γίνει από τον προσεχή Ιανουάριο.

http://www.energypress.gr/news/Pws-kai-poioi-tha-paroyn-to-epidoma-thermanshs

ΟΛΠ: Υπογραφή σύμβασης με ΔΕΗ για το φ/β πάρκο του εμπορικού λιμένα

Την υπογραφή σύμβασης Σύνδεσης με το Δίκτυο Μέσης Τάσης της ΔΕΗ μέσω της ΔΕΔΔΗΕ για το φωτοβολταϊκό πάρκο του εμπορικού λιμένα ονομαστικής ισχύος 430 KWp, αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποφασίσθηκε η υπογραφή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με το Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προς τον οποίο εκδόθηκε από τον ΟΛΠ εγγυητική επιστολή ποσού 64.512 ευρώ.
Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στις φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές του ΟΛΠ, δεδομένου ότι λόγω της 24ωρης λειτουργίας των εγκαταστάσεων του λιμένα το εμπορικό λιμάνι αποτελεί ενεργοβόρα δραστηριότητα.

Από τις μελέτες οι οποίες έχουν συνταχθεί και κατατεθεί στην ΔΕΗ, πέραν των θετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκύπτει και σημαντικό οικονομικό όφελος για τον Οργανισμό.

http://www.energypress.gr/news/OLP:-Ypografh-symbashs-me-DEH-gia-to-f-b-parko-toy-em porik oy-limena

Κύπρος: Περιμένει 300 εκατ. το 2013 από τα συμβόλαια για τους υδρογονάνθρακες

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε ότι έλαβε θετική απάντηση από τους ομολόγους του τού Ισραήλ και της Ελλάδας στην πρόσκλησή του για συνάντηση εντός του Σεπτεμβρίου για το θέμα των εξαγωγών φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης.
Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ανέφερε ότι στη συνάντηση θα συζητηθεί και το θέμα της σύστασης ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει τη δημιουργία κοινών υποδομών για ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2013 αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας 300 εκατ. ευρώ με την υπογραφή των συμβολαίων με τις κοινοπραξίες, που θα επιλεγούν για νέες έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο κ. Συλικιώτης ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση των αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η ολοκλήρωση της εξέτασης των οικονομικών δεδομένων των εταιρειών από τη Συμβουλευτική Επιτροπή.

Ακολούθως, προσέθεσε, το θέμα θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες, οι οποίες θα επιλεγούν και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2013.
Έτσι, ανέφερε, θα έχουμε και τα πρώτα έσοδα με την υπογραφή των συμβολαίων, «γεγονός το οποίο στέλνει θετικά μηνύματα για την οικονομία της Κύπρου».

http://www.energypress.gr/news/Kypros:-Perimenei-300-ekat.-to-2013-apo-ta-symbolaia-gia-toys-ydrogonanthrakes

Wednesday 29 August 2012

Solar news: Dow (NYSE:DOW) unveils new technologies for solar panel makers to help harness the power of the sun, and help reduce total lifetime system costs

MIDLAND, Mich. - August 29, 2012 (Investorideas.com renewable energy newswire) The Dow Chemical Company (NYSE:DOW) announced today that it is introducing new polyolefin-based technologies and bringing next generation solutions to the market to help harness the power of the sun and turn it into cost-effective energy to help address the world's growing needs.

"We also have a sizable commitment to R&D and technology development, backed by Dow's incredible expertise in polyolefin technology for this dynamic and growing market."
ENLIGHTTM Polyolefin Back Encapsulant Composite Films use patent-pending technology to create a single structure that provides "2-in-1" functionality, serving as both the back encapsulant and backsheet for solar panels.
Next generation ENLIGHT™ Polyolefin Encapsulant Films offer excellent electrical insulation properties, increased resistance to the effects of Potential Induced Degradation (PID) and extended module efficiency levels.
"We are committed to finding new and innovative ways to leverage the capabilities of polyolefin technology for the most demanding needs of this industry," said Brij Sinha, Associate Director of Global Strategic Marketing for Dow's Photovoltaic business. "We are using what we learn from working closely with leading module manufacturers around the world to design new products that help enable them to make panels with improved processing, enhanced performance and lower total lifetime systems costs. Leading industry reports1, underscore the market's desire for performance and cost improvements in photovoltaic materials. Our polyolefin-based ENLIGHT™ Films can help do just that."

ENLIGHTTM Polyolefin Back Encapsulant Composite Films – Improved Electrical Efficiency, Greater Reliability and Lower Overall System Costs
Developed for rigid crystalline silicon (c-Si) photovoltaic modules, these sophisticated composite films serve as both the back encapsulant and backsheet. The use of these "2-in-1" structures can provide significant processing and performance advantages.
"By combining two separate components, ENLIGHT™ Polyolefin Back Encapsulant Composite Films offer excellent module protection," said Friedrich von Rechteren, Global Business Development Manager, Photovoltaic Business. "Our solution eliminates delamination, improves electrical insulation and offers higher levels of moisture resistance. This means that Dow can help customers improve performance, increase production efficiency and reduce working capital. ENLIGHT™ Back Encapsulant Composite Films can help reduce total lifetime system costs for PV modules."
Currently, the backsheets of most rigid c-Si modules are constructed with multi-layered films, laminated together with adhesives. Over time, these layers can come apart.
Dow's innovative coextrusion technology for ENLIGHT™ Polyolefin Back Encapsulant Composite Films produces a smooth composite film with three seamlessly integrated layers: outer, bonding and encapsulant. The simplified structure helps overcome delamination that can occur between separate encapsulant and backsheet layers and eliminates potential incompatibility between these components, helping to assure improved module performance. The coextrusion process also creates excellent lamellar entanglement at the molecular level of the components, thus eliminating the possibility of interlayer adhesion problems that can come with the more traditional lamination process of a separate back encapsulant and backsheet layers.
In addition to providing "2-in-1" back encapsulant and backsheet functionality, Dow's coextrusion process provides ENLIGHT™ BEC Films with these additional advantages:
  • Improved Electrical Performance: coextrusion provides these composites with partial discharge levels that can help meet very high voltage requirements.
  • Excellent Moisture Barrier: all components of this composite film contain proven moisture-barrier performance for excellent protection, as well as very high resistance to UV and weathering.
  • Temperature Resistance: High adhesion to the front encapsulant made with either polyolefin or EVA can be maintained even after severe thermal treatment.
A technical paper on ENLIGHT™ Back Encapsulant Composite Films further outlines the performance profile of these coextruded composites, illustrates how the "2-in-1" structure is made, and shows how coextrusion provides strong intermolecular entanglement between the composite layers.

Next Generation ENLIGHT™ Polyolefin Encapsulant Films
Dow has also recently brought its next generation of ENLIGHT™ Polyolefin Encapsulant Films to market. These innovative encapsulants have been in very strong demand since their introduction in 2010 because they offer faster processing speeds with improved moisture resistance, excellent adhesion, extended electrical efficiency, excellent long-term weathering capabilities, and good optical transmission when compared with the more traditional EVA-based encapsulant films.
Dow has now improved the PID resistance of ENLIGHT™ Polyolefin Encapsulant Films, based on internal improvements in technology. Dow research indicates that ENLIGHT™ Encapsulant Films now have five times better PID resistance compared with EVA films, showing only 15-20 percent loss in power after seven days, versus a 90 percent loss for EVA under the same conditions.
"Dow continues to demonstrate its commitment to the solar panel industry by bringing new technology to the marketplace – and by backing that commitment with manufacturing capacity to deliver these innovative polyolefin films to customers across the globe," said Jerry Pritchett, global business director for Dow's Photovoltaic Business. "We now have two plants in operation – one in the USA and one in Thailand – and are working on a third in Germany ," he continued. "We also have a sizable commitment to R&D and technology development, backed by Dow's incredible expertise in polyolefin technology for this dynamic and growing market."
In addition to ENLIGHT™ Encapsulant Films and ENLIGHT™ Back Encapsulant Composite Films, Dow also makes ADCOTE™ Solvent-based Adhesives and MOR-FREE™ Solventless Laminating Adhesives for backsheet products, electronic materials for photoelectric cells, and polyglycol heat transfer fluids. For more information, please visit: www.dowsolarpv.com.

About Dow

Dow (NYSE: DOW) combines the power of science and technology to passionately innovate what is essential to human progress. The Company connects chemistry and innovation with the principles of sustainability to help address many of the world's most challenging problems such as the need for clean water, renewable energy generation and conservation, and increasing agricultural productivity. Dow's diversified industry-leading portfolio of specialty chemical, advanced materials, agrosciences and plastics businesses delivers a broad range of technology-based products and solutions to customers in approximately 160 countries and in high growth sectors such as electronics, water, energy, coatings and agriculture. In 2011, Dow had annual sales of $60 billion and employed approximately 52,000 people worldwide. The Company's more than 5,000 products are manufactured at 197 sites in 36 countries across the globe. References to "Dow" or the "Company" mean The Dow Chemical Company and its consolidated subsidiaries unless otherwise expressly noted. More information about Dow can be found at www.dow.com.

1 Chemicals & Materials for Photovoltaic Cells and Modules Report released by Linx-AEI and the SEMI PV Group in 2011.

http://www.investorideas.com/news/2012/renewable-energy/08292.asp

Vancouver’s Fenix Energy helps to makes geo-exchange a more affordable reality


                             

We all produce heat. In winter we need more, summer, we want the opposite. Every day in all seasons, facilities managers work to ensure those who inhabit their office, condos and shopping centers are comfortable. Making us comfortable takes a whole lot of energy-and with that the price of a large carbon footprint.
Fenix Energy has pioneered a new approach to installing renewable energy in urban centers that shaves months off new construction timelines.” says a Vancouver-based cleantech firm. [1] This is big news.
Like other renewable energy projects, existing infrastructure can act as an inhibitor to technologies such as geo-exchange. But with the right solution and commitment, geo-exchange can take on a greater role in greening buildings.

What’s geo-exchange?

According to the Canadian GeoExchange Coalition, geo-exchange is a term used to describe “an alternative to traditional oil- gas- or coal-fired heating, ventilation and air conditioning (HVAC) systems.” [2] The technology is also known as geothermal heat pump systems. Since the ground has both heating and cooling properties, through technology we can harness it to heat and cool buildings, instead of using fossil fuels. “This heat ‘exchange’ between the ground and the building is accomplished by using standard pump and compressor technology.” [3]
Aside from reducing the carbon emissions associated with fossil fuels, geo-exchange saves a whole lot of money. The only caveat is that a geo-exchange system is installed prior to a building’s construction stage, because it requires a horizontal drilling underground. That is about to change with the Fenix Energy approach.

What’s different about the Fenix Energy method?

By drilling vertically, there is minimal disruption to existing surroundings. Recently a completed project at the soon-to-be headquarters of the Elementary Teachers’ Federation of Ontario (ETFO) set a new precedent in construction methodology. Fenix Energy completed the installation of a geo-exchange system after the building’s first three floors were in place. “Unlike a conventional geo-exchange installation, this unique approach allowed for trades such as plumbing, electrical and glazing to be on-site, working in parallel with the drilling process.” [4]
Saving time and money for a construction project can sometimes determine whether or not an alternative energy solution is implemented. “Fenix Energy’s new approach shortens overall project timelines from two to four months, improving cash flow for the builder and providing a competitive advantage in the green building market,” reads a news release for the ETFO project. [5]
The new ETFO headquarters, located in Toronto, will include office, classroom and meeting space. The design firm Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects (KPMB), and construction firm Bird Construction are integral to the implementation of this sort of innovative project. Taking a collaborative approach to the design and construction of buildings is paramount because it can lead to ‘outside the box’ thinking. Buildings have a long lifespan so the decisions we make today, affect the future – specifically, how much energy we use and how clean the energy source is.

Why does this technology matter?

With buildings as one of the largest sources of global GHGs, clean technologies can provide some of the solution. However, the answer to our environmental problems is hardly an issue of technology only. Firms such as Fenix Energy, among many other companies, provide the tools to reduce our collective environmental footprint. It is up to decision makers and businesses to see the opportunity and invest for the long-term.
Article by Meirav Even Har of Justmeans, appearing courtesy 3BL Media.
###

NOTES

[1] F?nix Energy: Cleantech Firm F?nix Energy Proves Concept – Shaves Months off Construction Timeline for New Commercial Building (press release August 21, 2012)
http://fenixenergy.com/news-resources/cleantech-firm-fenix-energy-proves-concept—shaves-months-off-construction-timeline-for-new-commercial-building/
[2] Canadian GeoExchange Coalition: What is GeoExchange?
http://www.geo-exchange.ca/en/what_is_geoexchange_p10.php
[3] Ibid
[4] [1] F?nix Energy: Cleantech Firm F?nix Energy Proves Concept – Shaves Months off Construction Timeline for New Commercial Building (press release August 21, 2012)
http://fenixenergy.com/news-resources/cleantech-firm-fenix-energy-proves-concept—shaves-months-off-construction-timeline-for-new-commercial-building/
[5] Ibid

http://blog.cleantechies.com/2012/08/29/vancouvers-fenix-energy-helps-to-makes-geo-exchange-a-more-affordable-reality/