Friday 28 December 2012

Οι στόχοι της Sintez σχετικά με την Ελλάδα και τη ΔΕΠΑ

Η ρωσική Sintez Group έχει καταθέσει, μέσω της θυγατρικής Negusneft, μη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, αντιμετωπίζοντας στον σχετικό διαγωνισμό την πανίσχυρη Gazprom, την SOCAR, αλλά και τις εγχώριες Μότορ Όιλ και Μυτιληναίο. Παρόλο που δεν θεωρείται εταιρεία «βαρέων βαρών» στον χώρο του φυσικού αερίου, η Sintez εμφανίζεται μέχρι στιγμής να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας, με απώτερο στόχο την μετατροπή της σε διεθνή παίκτη.
Μέσα στον Δεκέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Sintez, Ανδρέι Κορόλεφ, έδωσε συνέντευξη στο Energy Intelligence, όπου μίλησε αναλυτικά για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος και άφησε αιχμές για την Gazprom, λέγοντας ότι «είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία και υπάρχει η αντίληψη ότι μια ιδιωτική εταιρεία θα αναπτύξει την αγορά, ενώ η διάσημη Gazprom θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει ένα μονοπώλιο».
Ο Κορόλεφ θεωρεί ότι ακόμα ένα πλεονέκτημα της Sintez είναι ότι ενδιαφέρεται για το 100% της ΔΕΠΑ και για το 66% του ΔΕΣΦΑ, ενώ η Gazprom δεν μπορεί να αποκτήσει τον διαχειριστή, λόγω των απαγορεύσεων που επιβάλει η κοινοτική νομοθεσία. Η Sintez πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να αποκτήσει η ίδια εταιρεία και τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ, εξ ου και το συγκριτικό πλεονέκτημα, τουλάχιστον απέναντι στην ομόσταυλη Gazprom.

Η διοίκηση της Sintez δεν φαίνεται να υπολογίζει ιδιαίτερα την Gazprom και αντιμετωπίζει ως σοβαρότερο αντίπαλο την αζέρικη SOCAR, ειδικά εαν αυτή επιλέξει να συνασπιστεί με την ελληνική κοινοπραξία Μ&Μ. «Η SOCAR έχει ουσιαστικά τον ίδιο στόχο με τη Gazprom», απαντά ο Κορόλεφ. «Πρώτα από όλα θέλει να προμηθεύσει με το δικό της αέριο την συγκεκριμένη αγορά».
Εν ολίγοις, οι Ρώσοι της Sintez προσπαθούν να πουλήσουν στην ελληνική πλευρά το επιχείρημα ότι ενδιαφέρονται να καταστήσουν την Ελλάδα κόμβο στο φυσικό αέριο και όχι «τσιφλίκι» τους, όπως υποτίθεται ότι θέλουν η Gazprom και η SOCAR. Ο Κορόλεφ ανέφερε μεταξύ άλλων και τα υφιστάμενα σχέδια για κατασκευή νέων τερματικών LNG, αλλά και διασυνδέσεων φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες, λέγοντας ότι αντίστοιχες κινήσεις θα κάνουν την ΔΕΠΑ διεθνή παίκτη.
Βεβαίως, ένα ζήτημα που θα αντιμετώπιζε η Sintez σε περίπτωση νίκης είναι η αντιμετώπιση εκ μέρους της Gazprom, καθώς η τελευταία διαθέτει συμβόλαιο προμήθειας με τη ΔΕΠΑ μέχρι το 2016. Σε ερώτηση του Energy Intelligence προς τον Κορόλεφ σχετικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει η Sintez χαμηλότερες τιμές από την Gazprom αν όντως αγοράσει τη ΔΕΠΑ, ο ίδιος εμφανίστηκε διπλωματικός και κράτησε αποστάσεις, δεδομένης της σχέσης που διατηρούν οι δύο όμιλοι διεθνώς. Για παράδειγμα, η Gazprom προμηθεύει το αέριο για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 2,5 GW της Sintez στη Ρωσία, αλλά και για τη μονάδα 220 MW στα Σκόπια. Στην τελευταία περίπτωση, η Sintez έχει εξασφαλίσει τιμή χαμηλότερη της κανονικής που χρεώνει η Gazprom.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=65218

No comments: