Monday 24 December 2012

Jet therm – Αερόθερμο τζακιού



Το jet therm είναι μια διάταξη που είδα πρόσφατα να διαφημίζεται στην τηλεόραση.



Η διάταξη αυτή είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας που περιλαμβάνει και ένα μοτέρ (ανεμιστήρα). Ο εναλλάκτης αυτός τοποθετείται στο τζάκι την ώρα που καίει η φωτιά και η δουλειά του είναι να παραλαμβάνει την θερμική ενέργεια που εκλύεται από την καύση και αφού πυρώσει τον μέσον της διάταξης τότε μεταφέρνει την θερμότητα στον χώρο με την διεργασία της βεβιασμένης συναγωγής.
Το βάρος της διάταξης είναι περίπου 30 κιλά και έχει σχετικά ακριβό κόστος. Δεν είναι γνωστό όμως κατά πόσον αυξάνεται η θερμοκρασία των χώρων και πότε θα γίνει απόσβεση. Το jet therm αποτελείται από δύο κομμάτια, τους πυροσωλήνες οι οποίοι τοποθετούνται μέσα στο τζάκι και επάνω τους μπαίνει η καύσιμη ύλη (κάρβουνο – ξύλο), στην συνέχεια το δεύτερο κομμάτι που περιλαμβάνει το μοτέρ, συνδέεται στο πρώτο κομμάτι. Το μοτέρ βρίσκεται έξω από το τζάκι αλλά μπροστά από αυτό σε κοντινή απόσταση.

Στοιχεία για το πόσο αυξάνεται η θερμότητα του χώρου δεν υπάρχουν. Ωστόσο η κοινή λογική λέει ότι σίγουρα προσφέρει ένα πλεονέκτημα. Κατά την καύση της καύσιμης ύλης, πέραν από την θερμότητα που διαχέεται στην εσωτερική ατμόσφαιρα, υπάρχει και καυσαέριο το οποίο περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό θερμότητας το οποίο χάνεται στο περιβάλλον από την καμινάδα.
Με την συγκεκριμένη διάταξη προσλαμβάνεται κάποιο ποσοστό θερμότητα από τα καυσαέρια που θα έφευγαν στην ατμόσφαιρα και έτσι όταν πυρώσει η θερμότητα αυτή εισέρχεται στον χώρο ως ένα επιπλέον ποσοστό θερμότητας. Ουσιαστικά η διάταξη λειτουργεί σαν ένα εναλλακτικό ενεργειακό τζάκι.

Η παραπάνω διάταξη αποτελεί ένα ενδιαφέρον κατασκεύασμα μέσα σε όλες τις μούφες που έχουμε δεί κατά καιρούς να διαφημίζουν διάφοροι.  

No comments: