Thursday 27 December 2012

Η Ευρώπη εμφανίζεται διστακτική σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση σχιστολιθικού φυσικού αερίου

Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει πιθανές νέες επενδύσεις πετροχημικών εταιρειών, που θα κατευθυνθούν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, λόγω της απροθυμίας των χωρών της να «αγκαλιάσουν» το σχιστολιθικό αέριο, όπως υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου.

«Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να μην ασχοληθούν με την παραγωγή φυσικού αέριου από σχιστόλιθο, και άρα φυσικά (. . .) δεν θα υπάρξει καμιά εξέλιξη» γι' αυτές στο συγκεκριμένο πεδίο είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Sabic, της μεγαλύτερης πετροχημικής εταιρείας με έδρα τη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ αλ Μάντι.

Η ταχεία αύξηση της παραγωγής αερίου στις ΗΠΑ με υδρολυτική διάσπαση σχιστόλιθου είχε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δυο σημαντικά οφέλη: έχει επιφέρει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, καθιστώντας πιο φθηνή την ηλεκτρική ενέργεια για τη βιομηχανία. Και δεύτερον, στο σχιστολιθικό αέριο στις ΗΠΑ περιέχεται διμεθύλιο (αιθάνιο), που μπορεί να μετατρέπεται σε αιθένιο, από το οποίο παράγονται διάφορα προϊόντα της χημικής βιομηχανίας, περιλαμβανομένων και πλαστικών.

Αυτά τα στοιχεία έχουν οδηγήσει σε εξάπλωση των πετροχημικών εγκαταστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο Μάντι.

Στην Ευρώπη όμως πολλές χώρες εκφράζουν ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τους υδροφόρους ορίζοντες—λόγω του τρόπου εξόρυξης του σχιστόλιθου, της υδραυλικής ρηγμάτωσης— καθώς και άλλες συνέπειες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Βρετανία έδωσε το «πράσινο φως», υπό ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, για να συνεχιστούν οι έρευνες, ένα χρόνο μετά από δυο σεισμικές δονήσεις που προκλήθηκαν στην περιοχή του Λάνκασιρ. Παράλληλα και η Πολωνία είναι πρόθυμη να ξεκινήσει έρευνα για τα οφέλη από το αέριο σχιστόλιθου.

Για τους FT, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Ευρώπη θα θελήσει ή θα μπορέσει να επωφεληθεί με τον τρόπο που το κάνουν οι ΗΠΑ από το σχιστολιθικό φυσικό αέριο.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=65228

No comments: