Monday 24 December 2012

Οικονομική ανάσα στον ΑΔΜΗΕ δίνει η ΔΕΗ

Μετά τη ΔΕΠΑ η ΔΕΗ τακτοποιεί άμεσα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και στον ΑΔΜΗΕ. Με τον τρόπο αυτό δίδεται μια ανάσα στην ενεργειακή αγορά, τα προβλήματα ρευστότητας της οποίας έχουν αποκτήσει πλέον ενδημικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia , οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ φθάνουν τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί και ένα τριψήφιο ποσό που οφείλει προς το Διαχειριστή της Μεταφοράς, αλλά δεν έχει λήξει ακόμη. Απλά είναι τιμολογημένο και τρέχει. Έτσι, η ΔΕΗ έχει ήδη καταβάλει τις τελευταίες ημέρες ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2013 εκτιμάται ότι θα έχει εξοφλήσει το σύνολο των 130 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ο ΑΔΜΗΕ θα μπορέσει να πληρώσει τους ιδιώτες παραγωγούς κι αυτοί με τη σειρά τους τη ΔΕΠΑ, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της για προμήθεια φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia , το άνοιγμα της ΔΕΠΑ αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που είναι εξαιρετικά υψηλό και δυσχεραίνει τη λειτουργία της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Περί τα 390 εκατ. ευρώ οφείλουν στη ΔΕΠΑ οι ιδιώτες παραγωγοί, 70 εκατ. χρωστά η ΒΦΛ και τα υπόλοιπα προέρχονται από άλλους, μικρότερους, πελάτες της ΔΕΠΑ.
Η εταιρία έχει εκταμιεύσει ήδη το νέο δάνειο των 125 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και 25 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα) για την κάλυψη των τρεχουσών οικονομικών αναγκών της. Πάντως, υπήρξε και μια μικρή διευκόλυνση του ΤΠΔ προς τη ΔΕΠΑ, καθώς η αποπληρωμή του πρώτου δανείου από το Ταμείο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να πληρωθεί στις 16 Δεκεμβρίου, πήρε παράταση 100 ημερών, οπότε μετατίθεται η αποπληρωμή του στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Έτσι, η ΔΕΠΑ αποκτά μια μικρή, σχετικά, οικονομική άνεση, σε συνδυασμό με την έναρξη αποπληρωμής και των οφειλών των ιδιωτών παραγωγών, για την προμήθεια φυσικού αερίου από την spot αγορά, η οποία προϋποθέτει την προπληρωμή φορτίων. Δεδομένου ότι εισερχόμαστε στους δύο πιο κρύους μήνες του χειμώνα και υπό την προοπτική μιας ανεξέλεγκτα υψηλής ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, η ΔΕΠΑ επιδιώκει να έχει ικανοποιητική ρευστότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς και κυρίως, να μην απειληθεί ενεργειακό κραχ. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=65149

No comments: