Monday 24 December 2012

Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό φέρνουν "επενδυτές"

Όποιος καεί από το χυλό, φυσάει και το γιαούρτι, λέει η σοφή παροιμία. Έτσι μετά το φιάσκο της Energa και της Hellas Power, που πήγαν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, χρόνια πίσω, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όχι μόνο είναι προσεκτικοί, αλλά περνούν από διπλούς και τριπλούς ελέγχους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να χορηγήσουν άδειες προμήθειας, ιδίως ενόψει επικείμενων αυξήσεων στα τιμολόγια που δημιουργούν προσδοκίες για αύξηση των εμπορικών περιθωρίων.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, που τον περασμένο Ιούνιο κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση, για την απόκτηση άδειας να προμηθεύει σε καταναλωτές ηλεκτρική ενέργεια.
Μετά την ανταλλαγή αλληλογραφίας για τα θέματα καταστατικού της εταιρείας και τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν σε αυτά, ήρθε η ώρα να κατατεθούν τα αποδεικτικά ότι η ΕΠΕ έχει καταβάλλει το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο των 600.000 ευρώ που προβλέπει ο Νόμος 4001 του 2011.
Ως απάντηση η εταιρεία υπέβαλε το Σεπτέμβριο στην ΡΑΕ, αποδεικτικά κατάθεσης σε κάθε έναν από τέσσερις διαφορετικούς λογαριασμούς του ποσού των 150.000 ευρώ. Μάλιστα όπως φαίνεται από τα «εξτρέ», τα ποσά ήταν κατατεθειμένα σε συνεχόμενες ημερομηνίες (Πειραιώς 24/9, Alpha 25/9, Millennium 25/09 και Eurobank 26/9).
Έτσι και επειδή φάνηκε ότι κάτι δεν πάει καλά (μύρισε μεταφορά του ποσού από τράπεζα σε τράπεζα), η ΡΑΕ ζήτησε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι υπάρχει κατατεθειμένο το ποσό των 600.000 ευρώ.
Δηλαδή, για κάθε λογαριασμό της εταιρείας κίνηση λογαριασμού με κοινή ημερομηνία έκδοσης, εγγραφές στο αναλυτικό καθολικό όπου πρέπει να προκύπτουν οι κινήσεις με σαφή περιγραφή των λογαριασμών όψεως που τηρεί η εταιρεία, υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη ως προς το γνήσιο της υπογραφής του νομίμου εκπροσώπου, στην οποία να βεβαιώνει ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στις 600.000 και είναι ολοσχερώς καταβεβλημένο στους παραπάνω λογαριασμούς, υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη ως προς το γνήσιο της υπογραφής του νομίμου εκπροσώπου, που να βεβαιώνει ότι όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση είναι αληθή.
Βεβαίως ποτέ οι υπηρεσίες της Αρχής δεν έλαβαν τα στοιχεία που ζήτησαν, ούτε και απάντηση, οπότε η αίτηση απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων.
 
Ποντάρουν σε αυξημένα περιθώρια

Όπως επισημαίνουν στο euro2day άνθρωποι της αγοράς, η επικείμενη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού θα αφήσει ανοικτό πεδίο ανταγωνισμού σε βάρος της ΔΕΗ. Επιπλέον έχει δημιουργηθεί σε πολλούς η εντύπωση ότι θα διευρυνθούν και τα εμπορικά περιθώρια, οπότε η δραστηριότητα αυτή θα αποκτήσει εμπορικό ενδιαφέρον.
Ωστόσο, όπως παρατηρούν, ακόμη και αν βελτιωθούν τα εμπορικά περιθώρια, το ρίσκο της συγκεκριμένης αγοράς για τα επόμενα χρόνια και όσο διαρκεί η κρίση θα είναι τεράστιο, λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Την εικόνα της αγοράς την έδωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, απαντώντας σε ερωτήσεις στην επιτροπή της Βουλής, που ενέκρινε την παράταση της θητείας του.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι συνολικές οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ. Και από αυτά τα 660 εκατομμύρια αφορούν νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αρχή του χρόνου, οπότε και για πρώτη φορά στους λογαριασμούς ηλεκτρικού, συμπεριλήφθηκε και το χαράτσι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 60% σε σχέση με το 2011.
Με τα δεδομένα αυτά, τονίζεται ότι ακόμη και αν η στρεβλωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των αυξήσεων στις τιμές λιανικής προσφέρει κάποια περιθώρια, οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και είναι δύσκολο να καλυφθούν.
Έτσι οι ελάχιστες εταιρείες που δραστηριοποιούντα πλέον στην προμήθεια ηλεκτρικού, απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από τη μέση τάση, ενώ δύο από αυτές, είναι συνδεμένες με ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής (Elpedison, Ήρων).
Ας σημειωθεί τέλος, ότι πρόσφατα η ΡΑΕ αφαίρεσε τις άδειες από δύο εταιρείες, μόλις διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις για τις αγορές ενέργειας, τα τέλη χρήσης δικτύων κ.λπ.

(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr, 24/12/2012)

http://www.energypress.gr/news/Oi-ayxhseis-sto-hlektriko-fernoyn-ependytes

No comments: