Tuesday 30 October 2012

Ο πρώτος ηλιακός ανελκυστήρας είναι ελληνικής κατασκευής (video)

Ένας Έλληνας Μηχανολόγος Μηχανικός, ο Γιάννης Σαχσαμάνογλου και η ομάδα του ανέπτυξαν τον πρώτο ανελκυστήρα (κατά το κοινότερο ασανσέρ) που λειτουργεί με τη δύναμη του ήλιου.
Το τεχνολογικό προϊόν του κ. Σαχσαμάνογλου επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Καμπάνια για την Κλιματική Αλλαγή του 2012.
Ο κ. Σαχσαμάνογλου που πήρε την ιδέα κατασκευής ενός ηλιακού ανελκυστήρα από τη νεαρή κόρη του, δηλώνει πως η κατασκευή καθ’ εαυτή ενός κατάλληλου φωτοβολταϊκού συστήματος δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Η πρόκληση είναι η συγκράτηση του κόστους παραγωγής σε ανεκτά για την αγορά επίπεδα.
Η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει τον ηλιακό ανελκυστήρα μετά από τέσσερα χρόνια εκτεταμένης έρευνας και ελπίζει ότι το κόστος παραγωγής θα μειωθεί περαιτέρω εάν επιτευχθούν οικονομίες κλίμακες με μαζική παραγωγή του προϊόντος.
Ο ηλιακός ανελκυστήρας καταναλώνει 80% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τους συμβατικούς και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αυτονομίας τριών ημερών. Σε περίπτωση συννεφιάς το σύστημα συνδέεται με μονοφασικό ρεύμα προκειμένου οι χρήστες να μην κινδυνεύουν με εγκλωβισμό.

Το κόστος του ηλιακού ανελκυστήρα είναι παρόμοιο με αυτό του συμβατικού και κατά 1.000-1.500 Ευρώ υψηλότερο από του υδραυλικού. Το φωτοβολταϊκό σύστημα που τροφοδοτεί τον ηλιακό ανελκυστήρα με ενέργεια έχει κόστος γύρω στα 3.500 Ευρώ με προοπτικές σημαντικής μείωσης σε συνθήκες μαζικής παραγωγής.
Το νέο μοντέλο που διαθέτει η εταιρεία Mezolift του Γιάννη Σαχσαμάνογλου προβλέπει τη σύνδεση του κοινόχρηστου φωτισμού της πολυκατοικίας και των θυροτηλεφώνων με το φωτοβολταϊκό σύστημα.
Έτσι, ο ηλιακός ανελκυστήρας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκκένωσης κτηρίων, τροφοδοτούμενο από καθαρή ενέργεια.
Παραδείγματος χάρη, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού, τα φώτα της σκάλας θα λειτουργούν χάρη στο φωτοβολταϊκό, όπως και ο ηλιακός ανελκυστήρας, ενώ τα σωστικά συνεργεία θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους ενοίκους μέσω των θυροτηλεφώνων.



http://www.econews.gr/2012/10/29/iliakos-anelkystiras-saxsamanoglou/

No comments: