Friday 6 July 2012

Μήνυμα SOS προς την κυβέρνηση από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Ως σαφές μήνυμα ότι η βιομηχανία δεν μπορεί να υποστεί περαιτέρω επιβαρύνσεις στο ενεργειακό της κόστος υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης, υποχώρησης της δραστηριότητας και καταγραφής εκτεταμένων ζημιών σχεδόν για το σύνολο των πελατών υψηλής τάσης, ερμηνεύεται η χθεσινή πρώτη παρέμβαση της ΕΒΙΚΕΝ με αφορμή τις πληροφορίες περί αύξησης του τέλους ΑΠΕ.
Ενδεικτική της στάσης που αναμένεται να τηρήσουν οι μεγάλοι καταναλωτές, είναι η καταληκτική φράση της χθεσινής ανακοίνωσης που ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όλοι οι αρμόδιοι φορείς και αρχές καλούνται να εκτιμήσουν προσεκτικά τις συνέπειες των προωθούμενων αποφάσεών τους».
Πράγματι, κύκλοι της βιομηχανίας επεσήμαναν στο EnergyPress ότι μόνο μέσα στο 2012, τη χρονιά δηλαδή που κορυφώθηκε η ύφεση στη βιομηχανία και συγκεκριμένοι κλάδοι , όπως τα τσιμέντα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του 60 και του 70, έχουν επιβληθεί σημαντικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος.

Τον Ιανουάριο είχαμε την αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 1,04 σε 2,66 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ταυτόχρονα επιβλήθηκε φόρος στο λιγνίτη υπέρ των ΑΠΕ 2 ευρώ η μεγαβατώρα που αυξάνει κατά κύριο λόγο την τιμή της νυχτερινής ζώνης κατά την οποία  λειτουργούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες .
Για μία βιομηχανία τσιμέντου που σήμερα πλήττεται καίρια από την ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα πιθανός διπλασιασμός του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) θα εκτίνασσε το κόστος από τις 300 στις 600 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Πρόκειται για το ποσό που πληρώνει μια βιομηχανία που δεν «πλαφονάρει» στις 770 χιλιάδες που είναι σήμερα το όριο.
Εξάλλου στο πλαφόν φαίνεται και το μέγεθος της κρίσης που πλήττει τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Μονάδες που παραδοσιακά έπιαναν κάθε χρόνο το πλαφόν βρίσκονται σήμερα πολύ χαμηλότερα και πολύ πιθανόν να μην πιάσουν τις 770 χιλιάδες ακόμη και με πιθανό διπλασιασμό του τέλους, καθώς η αύξηση εκ των πραγμάτων θα επιβληθεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αντίθετα με το τέλος ΕΤΜΕΑΡ στα 5 ευρώ για 12 μήνες οι ίδιες βιομηχανίες θα πιάσουν πλαφόν.
 
Πάγος στις διαπραγματεύσεις

Ένα ακόμη φλέγον ζήτημα για τη βιομηχανία, οι διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια με τη ΔΕΗ παρουσιάζει στασιμότητα, ενόψει και των γενικότερων εξελίξεων και των αλλαγών σε κυβερνητικό επίπεδο. Πληροφορίες θέλουν οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει προεκλογικά να έχουν σταματήσει και να αναμένεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες το «άνωθεν» πράσινο φως προκειμένου να επανεκκινήσουν τις κρίσιμες συζητήσεις για τα τιμολόγια της υψηλής τάσης.
 
ΛΑΓΗΕ - ΑΠΕ

Πάντως οι κύκλοι της βιομηχανίας έχουν συγκεκριμένη άποψη για το πώς δημιουργήθηκε το αρχικό έλλειμμα των 100 εκατ. ευρώ του ΛΑΓΗΕ υπογραμμίζοντας ότι τη βασική ευθύνη φέρει η εξαίρεση από την πρώην υπουργό Τ. Μπιρμπίλη των οικιακών καταναλωτών από το τότε πολύ υψηλό τέλος ΑΠΕ 5,57 ευρώ η μεγαβατώρα που πλήρωσε η  βιομηχανια .
Η βιομηχανία όπως και οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί , ζητεί από τον Ιανουάριο να ληφθούν μέτρα ως προς τις εγγυημένες τιμές ιδιαίτερα για τα φωτοβολταικά και  ταυτόχρονα ζητούν να αλλάξει ο τρόπος καταμερισμού του κόστους ανά κατηγορία καταναλωτών ακολουθώντας την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών (κυρίως το Αυστριακό μοντέλο).
Ταυτόχρονα όμως οι βιομηχανικοί καταναλωτές συντάσσονται με τους παραγωγούς ΑΠΕ στο κομμάτι της επισήμανσης των στρεβλώσεων της αγοράς. Όπως επισημαίνουν κύκλοι της βιομηχανίας, με το σημερινό τρόπο λειτουργίας της αγοράς, αλλά και τις συνθήκες χαμηλής ζήτησης οι ΑΠΕ με μέση ωριαία παραγωγή 600MW δεν μειώνουν την ΟΤΣ, πρώτον γιατί τη νύχτα η τιμή καθορίζεται από τις λιγνιτικές μονάδες και δεύτερο γιατί την ημέρα όσο μειώνεται η ΟΤΣ αυξάνεται η κάλυψη του μεταβλητού κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου και το συνολικό κόστος παραμένει σταθερό.  Στις σημερινές συνθήκες πάντως, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η ενέργεια από ΑΠΕ λόγω των στρεβλώσεων της αγοράς είναι πολύ ακριβή και φτάνει τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, κόστος που δεν αντέχει η κατανάλωση.

http://www.energypress.gr/news/Mhnyma-pros-thn-kybernhsh-me-safes-periehomeno-h-anakoinwsh-SOS-ths-EBIKEN

No comments: