Monday 9 July 2012

Ιταλία: Το Conto Energia έγινε νόμος του κράτους – Πλήγμα για τα φ/β

Την υπογραφή τους στο νέο νομοσχέδιο που καθορίζει τις επιδοτήσεις για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών έβαλαν ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Corrado Passera και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Corrado Clini.
Το περίφημο Conto Energia θα τεθεί σε εφαρμογή 45 ημέρες αφότου επιτευχθεί το «κλείσιμο» των λογαριασμών στα 6,7 δις. ευρώ, όπως επισημαίνεται, δηλαδή όταν τα κίνητρα που έχουν δοθεί από τον κρατικό μηχανισμό για τα φωτοβολταϊκά αγγίξουν το ποσό αυτό.
Σήμερα σημειώνεται πως για τον σκοπό αυτό η ιταλική κυβέρνηση για το 2012 έχει αποδεσμεύσει 5,8 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με το πέμπτο Conto Energia, αυτό που υπεγράφη τώρα, μόλις οι αιτήσεις φθάσουν το πλαφόν αυτό που έχει θέσει η Ιταλία θα κλείσει οριστικά την πόρτα σε νέους υποψηφίους που θα θελήσουν να συνεισφέρουν στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.
Ο νέος κανονισμός προβλέπει πως θα πριμοδοτούνται τα φωτοβολταϊκά συστήματα «Made in EU» και προβλέπει επίσης την δημιουργία ειδικού μητρώου για τα φωτοβολταϊκά συστήματα άνω των 12 kW.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών συστημάτων από 12 έως και 20 kW μπορεί να τύχουν απαλλαγής μόνο όμως στην περίπτωση που δεχθούν να υποστούν ποινή της τάξης του 20% σε ό,τι αφορά τις feed-in-tariff.
Το πέμπτο Conto Energia προβλέπει τέλος οι feed-in-tariff για το πρώτο εξάμηνο 2012 να διαμορφωθούν στα 11,3 λεπτά του ευρώ ανά kWh για τα φωτοβολταϊκά συστήματα εδάφους άνω των 5 MW και στα 20,8 λεπτά του ευρώ ανά kWh για τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες μέχρι 3 kW.

http://www.energypress.gr/news/Italia:-To-Conto-Energia-egine-nomos-toy-kratoys-Plhgma-gia-ta-f-b

No comments: