Monday 2 July 2012

ΥΠΕΚΑ : Εξετάζει αποφορολόγηση του λογαριασμού της ΔΕΗ και Τέλος ΑΠΕ

Η μείωση των φόρων και των τελών που βαρύνουν το λογαριασμό του ρεύματος και ισοδυναμούν με το 35% του τελικού ποσού που πληρώνουν οι καταναλωτές, σε συνδυασμό με το έλλειμμα της αγοράς ΑΠΕ και μια ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού Τέλους, είναι τα θέματα που εξετάζονται την περίοδο αυτή από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Έχοντας απορρίψει μια αύξηση για φέτος στα τιμολόγια, στο υπουργείο μελετούν με ποιο τρόπο θα ελαφρύνουν τους λογαριασμούς ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ, ένα θέμα που πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να συζητηθεί σε σύσκεψη αυτή την εβδομάδα μεταξύ της νέας ηγεσίας και του προέδρου της επιχείρησης Αρθούρου Ζερβού.

Στη συνάντηση, τη μεταξύ των δύο πλευρών, η διοίκηση της ΔΕΗ θα προσκομίσει στοιχεία για τη ρευστότητά της, τα κόστη της, και τους φόρους που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς. «Δεν είναι μόνο οι ΕΦΚ που επιβάλλονται στα καύσιμα του ηλεκτρισμού, υπάρχουν σκέψεις και για τα υπόλοιπα τέλη που πληρώνονται μέσω του λογαριασμού», λένε στο υπουργείο, που περιμένουν να δουν τα στοιχεία που θα τους προσκομίσει η ΔΕΗ προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Βέβαια, για να αφαιρεθούν οι ΕΦΚ από το λογαριασμό της ΔΕΗ, και να γίνουν «μεταφορές» αλλού, θα πρέπει πρώτα να βρεθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα αφού τα έσοδα έχουν καθοριστεί από τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται οι αλλαγές να κινηθούν σε άλλο επίπεδο.

Έρχεται αύξηση τέλους ΑΠΕ ;

Το άλλο θέμα, που είναι συνάρτηση του πρώτου, αφορά στο έλλειμμα των ΑΠΕ. «Θα αντιμετωπιστεί άμεσα», λένε από το υπουργείο, και δεν αποκλείουν μια αύξηση του Τέλους ΑΠΕ.
Πριν από οτιδήποτε, αναμένουν τις σχετικές εισηγήσεις του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ πάνω στο θέμα, επισημαίνοντας ότι το «Τέλος ΑΠΕ παραμένει στο τραπέζι, αφού το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του λειτουργού δεν μπορεί να περιμένει, και χρειάζεται άμεσα μέτρα».

http://www.energypress.gr/news/YPEKA-:-Exetazei-apoforologhsh-toy-logariasmoy-ths-DEH-kai-Telos-APE

No comments: