Sunday 8 July 2012

Στην ενέργεια 10 εκατ. ευρώ από τα "ομόλογα έργων"

Περίπου 10 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 230 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν εκ μέρους της ΕΕ σε εγγυήσεις που θα στηρίξουν την ιδιωτική έκδοση "ομολόγων έργου" προορίζονται για επενδύσεις στα ενεργειακά δίκτυα.
Η διάθεση του συγκεκριμένου ποσού εγκρίθηκε από το ΕΚ την Πέμπτη, 5 Ιουλίου και μετά την απόφαση αυτή θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή αυτού του καινοτόμου προγράμματος για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων τόσο στην ενέργεια όσο και σε άλλους τομείς.
Ειδικότερα, εκτός από τις ενεργειακές επενδύσεις, περίπου 200 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν ως εγγυήσεις για επενδύσεις σε δίκτυα μεταφορών και 20 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το πρόγραμμα θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εγγυήσεις για την υποστήριξη των εταιριών έκδοσης ομολόγων έργου αναμένεται να κάνουν τα ομόλογα αυτά ασφαλέστερα και πιο ελκυστικά για τους επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία.
Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους έως και 4,6 δισ. ευρώ από  ιδιώτες επενδύτες. Οι επενδυτικές ανάγκες στον τομέα των υποδομών μεταφορών, ενέργειας και τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών στην Ευρώπη υπολογίζονται σε 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2010-2020.

Η ύπαρξη σύγχρονης και αποτελεσματικής υποδομής θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης "Ευρώπη 2020". "Παρότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των, ως επί το πλείστον κερδοφόρων, επενδύσεων, ο ρόλος του δημοσίου τομέα στην Ευρώπη θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020", δήλωσε ο εισηγητής Göran Färm (Σοσιαλιστές, Σουηδία).
Τα ομόλογα έργου θα ξεκινήσουν το 2012 και το 2013 και αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για πιθανή ευρύτερη χρήση τους στο πλαίσιο του μηχανισμού "Συνδέοντας την Ευρώπη" (Connecting Europe Facility) κατά την έναρξη του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020. Σκοπός είναι να λειτουργήσει το πρόγραμμα σε πρώτη φάση πιλοτικά ώστε να φανεί το πώς θα αντιμετωπίσει τα ομόλογα η αγορά και μετέπειτα να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής 18μηνης εφαρμογής τους για την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας αυτής.

"Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οφείλεται όχι μόνο στη χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και στη μείωση των επενδύσεων. Λόγω των σοβαρών εθνικών περιορισμών στους  προϋπολογισμούς και των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για την τόνωση των επενδύσεων. Τα ομόλογα έργου θα πρέπει να καταστήσουν τις επενδύσεις σε σημαντικά έργα υποδομής πιο ελκυστικά στους επενδυτές δανειακών κεφαλαίων, χωρίς υπερβολικούς κινδύνους για τους φορολογούμενους. Το νέο αυτό σύστημα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική ανάπτυξης που επιζητείται τώρα πλέον από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ", πρόσθεσε ο κ. Färm.

http://www.energypress.gr/news/Sthn-energeia-10-ekat.-eyrw-apo-ta-omologa-ergwn

No comments: