Wednesday 27 June 2012

Παρατείνεται άτυπα η ηλεκτροδότηση των πρώην πελατών Energa και Hellas Power

Άτυπη παράταση στην ηλεκτροδότηση των πρώην πελατών των εταιρειών Energa και Hellas Power από τη ΔΕΗ δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι προχθές, Δευτέρα, έληξε η πεντάμηνη προθεσμία για όσους εξ αυτών δεν έχουν ακόμη υπογράψει συμβόλαιο με νέο προμηθευτή.
Όπως ορίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι καταναλωτές έπρεπε να έχουν υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ ή άλλον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, απειλούνταν με διακοπή ρεύματος.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ως τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας απέμεναν περί τους 60.000 καταναλωτές στη μέση και τη χαμηλή τάση (οι μισοί από τους οποίους είναι νοικοκυριά) χωρίς σύμβαση. Η ΡΑΕ ενημερώνει επίσης τους καταναλωτές για τη λίστα των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά, που περιλαμβάνει εκτός από τη ΔΕΗ, τις εταιρίες Elpedison, Greek Environmental and Energy Network, Ήρων Θερμοηλεκτρική, Neco Trading, Volterra και Watt and Volt.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες η ΔΕΗ είχε αποστείλει επιστολή προς τη ΡΑΕ, με την οποία ζητούσε τη συνδρομή της για το θέμα.Τελικά, φαίνεται ότι η Αρχή έδωσε άτυπη παράταση, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανάληψη από προμηθευτή των υπηρεσιών τελευταίου καταφυγίου και καθολικής υπηρεσίας. Καθώς η διαδικασία αυτή ενδέχεται να διαρκέσει έως και 4 μήνες, στο διάστημα αυτό η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίζει την τροφοδοσία όσων πελατών των Energa και Hellas Power δεν έχουν ακόμη αλλάξει προμηθευτή.

Επίσης, πιθανή είναι η επιβολή προσαύξησης 7% επί της ανταγωνιστικής χρέωσης που πληρώνουν οι πελάτες αυτοί.

Η έμμεση παράταση δόθηκε για να διευκολύνει τους πελάτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι χωρίς δική τους ευθύνη μέχρι να βρεθεί κάποια λύση (πχ διασταύρωση των καταστάσεων των πελατών των δύο εταιρειών που έχουν καταβάλει το ΕΕΤΗΔΕ).

Ειδικότερα, πολλοί από τους πελάτες των Energa και Hellas Power δεν μπόρεσαν να αλλάξουν προμηθευτή, καθώς οι ΔΥΟ δεν παρείχαν βεβαίωση για την εξόφληση του τέλους για ακινήτων(ΕΕΤΗΔΕ). Αν και οι περισσότεροι είχαν καταβάλει το τέλος, ωστόσο τα ποσά παραμένουν παγωμένα στους δεσμευμένους λογαριασμούς των δύο εταιρειών.

Επειδή, όμως, για την υπογραφή νέου συμβολαίου απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από την Εφορία για την εξόφληση της έκτακτης εισφοράς μέσω της ΔΕΗ, την οποία οι εφορίες δεν χορηγούν καθώς δεν έχουν ενημερωθεί για την εξόφληση του τέλους από τις εταιρείες Energa και Hellas Power.

Του θέματος επελήφθη και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος ζητούσε την περασμένη εβδομάδα, με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών να αποσυνδεθεί η σύναψη συμβολαίου με κάποιον προμηθευτή από την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ. «Η απαγόρευση σύναψης συμβολαίου με προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν έχει εξοφληθεί το τέλος, πολύ δε περισσότερο αν δεν μπορεί να αποδειχθεί η εξόφλησή του, συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών», τονίζει ο Συνήγορος στην εν λόγω επιστολή.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59248

No comments: